-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės meras Samueliui Bakui įteikė Vilniaus garbės piliečio regalijas

Trečiadienį visame pasaulyje žinomas žydų menininkas Samuelis Bakas oficialiai tapo 15-uoju Vilniaus garbės piliečiu – sostinės meras Remigijus Šimašius dailininkui Rotušėje įteikė garbės piliečio regalijas. Specialiai iš JAV į ceremoniją atvykęs menininkas džiaugėsi tokiu įvertinimu gimtajame Vilniuje. Netrukus sostinėje duris atvers ir S.Bako vardo muziejus.
Vilniaus rotušėje Samueliui Bakui suteiktas miesto garbės piliečio vardas
Vilniaus rotušėje Samueliui Bakui suteiktas miesto garbės piliečio vardas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Kai žiūriu į Samuelio Bako paveikslus, nekyla klausimų vardan ko visa tai ir kodėl. Man atrodo, kad šie paveikslai yra, kad padarytų mus geresnius ir primintų, jog yra sunkių dalykų, bet tik nuo mūsų pačių priklauso, ar jie, ar gėris klestės. Miesto taryboje nebuvo nė vieno žmogaus, kuris suabejotų, ar verta suteikti menininkui miesto garbės piliečio vardą. Samuelio Bako gyvenimo istorija yra ir paties Vilniaus istorija, istorija žmogaus, kuriam teko pamatyti vieno totalitarinio režimo keitimą kitu, kuris išvyko į laisvą pasaulį ir buvo atplėštas nuo savo miesto, susieto su skaudžiais prisiminimais, kuris šio miesto neišsižadėjo ir į jį sugrįžo, tapo ir vaizduoja jį tokį, kokį mes norime matyti – su visa jo praeitim ir ateitim.“ – įteikdamas Vilniaus garbės piliečio regalijas sakė miesto meras R.Šimašius.

Garbės piliečio vardas S.Bakui suteiktas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos šių metų balandžio 25 d. sprendimu.

Pasaulinę šlovę pelnęs S.Bakas tapo „pasaulio piliečiu“, bet niekada nepamiršo gimtojo Vilniaus, čia patirtų išgyvenimų ir čia prasidėjusių kūrybinių ieškojimų.

„Gyvenime man labai sekėsi: mano menas vertinamas, jo dėka galiu laisvai gyventi, mano paveikslai įvertinti nesuskaičiuojamu kiekiu premijų, apdovanojimų, tačiau turiu pripažinti, kad priimdamas visus šiuos savo kūrybos įvertinimus dažniausiai jausdavausi vienišas. Šįvakar viskas kitaip: šalia manęs yra mano tėvas, mano seneliai, tetos, dėdės ir daugybė beveidžių senojo Vilniaus žydų, kurių gyvenimai buvo nutraukti. Visi jie yra čia ir dabar didžiuojasi savo berniuku ir džiaugiasi šio renginio ypatingumu. Būtent dėl jų padovanojau Lietuvai didžiulę savo darbų kolekciją, jų atminimui skiriu Bako muziejų. Esu nepaprastai dėkingas visiems, kurie padėjo įgyvendinti šiuos planus – tai išsipildžiusi graži svajonė.“ – sakė S.Bakas.

S.Bako muziejaus Vilniuje (Naugarduko g. 10/2) atidarymo proga garsaus litvakų tapytojas padovanos daugiau kaip pusė šimto savo kūrybos darbų, kuriuos vilniečiai ir miesto svečiai galės apžiūrėti jau nuo lapkričio 20 d. Netolimoje ateityje muziejuje planuojama atidaryti ir antrą ekspozicinę erdvę bei edukacinį centrą.

Dar balandžio mėnesį menininkas, gavęs žinią apie Vilniaus miesto tarybos sprendimą suteikti jam garbės piliečio vardą, savo siųstame laiške vilniečiams rašė: „Apdovanojimą priimu su dideliu nuolankumu. Nuo dienos, kai gimiau, mano brangus Vilnius man dovanojo pačius laimingiausius ir pačius tragiškiausius prisiminimus. Jie praturtino mano meninį kelią ir suteikė ypatingą prasmę mano išgyvenimui <...>“.

Pasaulinę šlovę pelnęs S.Bakas tapo „pasaulio piliečiu“, bet niekada nepamiršo gimtojo Vilniaus, čia patirtų išgyvenimų ir čia prasidėjusių kūrybinių ieškojimų.

„Gimiau prieš 84 metus, šiame gražiame mieste, įstabioje šeimoje. Vieną lietingą dieną su mama buvome išsiųsti į getą, ir kai iš jo išėjome, buvome tik tarp 5 proc. visų gete išgyvenusių žmonių. Mes, litvakai, visada jautėmės ypatingi. Netrukus suvokiau, kad Vilnius stipriai įaugęs man į kraują, jo ieškojau visur, kur tik nuvykdavau. Kiekvienas mano apsilankymas Vilniuje – ypatingas, tačiau niekas negali prilygti toms emocijoms, kurias jaučiu dabar.“ – pasidalijo išgyvenimais S.Bakas.

Dailininkas gimė Vilniuje, 1933 m. rugpjūčio 12 d. Būdamas 9-erių, su tėvais pateko į Vilniaus getą, kur buvo surengta pirmoji jo piešinių paroda. Nuo 1945 m. S.Bakas gyveno perkeltųjų asmenų stovykloje Vokietijoje, kur irgi tapė, 1948 m. emigravo į Izraelį, vėliau gyveno Prancūzijoje, Italijoje, Šveicarijoje, nuo 1993 m. dailininkas įsikūrė JAV, Vestone, Masačusetso valstijoje.

Nuo 1959 m. dailininkas rengė personalines parodas įvairiausių pasaulio miestų galerijose ir muziejuose – Romoje, Londone, Paryžiuje, Monrealyje, Jeruzalėje. Pirmoji dailininko paroda Vilniuje buvo surengta 2001 metais. S.Bakas yra pelnęs Masačiusetso meno kolegijos vaizduojamosios dailės garbės daktaro laipsnį. Menininko kūrybai būdingas autentiškas stilius, jungiantis tobulų renesansinių figūrų detales ir metafizines erdves, savaip interpretuojama ikonografija, simbolizmas.

Praėjusiais metais garbės piliečiu tapo architektas Algimantas Nasvytis. Garbės piliečiais anksčiau buvo paskelbti ir Ronaldas Reaganas, Jonas Boldvinas Hanibalsonas, Kazimieras Vasiliauskas, Mstislavas Rostropovičius, Dennisas Hasteras, Česlavas Milošas, Justinas Marcinkevičius, Zbigniewas Brzezinski, Jonas Kubilius, Algirdas Kaušpėdas, Tomas Venclova, Shimonas Peresas ir Algirdas Mykolas Brazauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius