Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susipažinkite: daugiausia per metus uždirbantis pasaulio rašytojas Jamesas Pattersonas

Jis – rašytojas, pernai, pasak „Forbes“, uždirbęs daugiausia iš visų pasaulio autorių. Kūrėjas, vis dar rašantis paprastu rašikliu, o ne kompiuteriu. Žmogus, norintis iš esmės pakeisti literatūros suvokimą ir knygų verslą. Tai vienu produktyviausių pasaulio autorių vadinamas Jamesas Pattersonas. 15min siūlo iš arčiau susipažinti su šia asmenybe ir pateikia įdomiausius faktus apie jo kūrybą ir gyvenimą.
Jamesas Pattersonas
Jamesas Pattersonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Sunki karjeros pradžia

J.Pattersonas gimė 1947 metais Niujorke. Prieš tapdamas rašytoju jis dirbo reklamos srityje, iš kurios pasitraukė 1996 metais.

Pirmoji J.Pattersono knyga „The Thomas Berryman Number“ buvo išleista dar 1976 metais. Iš pradžių ją atmetė net 31 leidykla. Galiausiai ji išvydo dienos šviesą ir nors kūrinio pardavimai nebuvo kerintys, knyga sulaukė rašytojo Edgaro Allano Poe vardui skirto apdovanojimo.

„Forbers“ skaičiuoja, kad nuo 2015 metų birželio iki 2016 metų birželio J.Pattersonas vien iš rašymo uždirbo 95 mln. JAV dolerių.

J.Pattersonas jaunystėje patyrė daug sukrėtimų. Jis sunkiai išgyveno senelio, kuris jam buvo labai artimas, mirtį, vėliau nuo vėžio mirė būsimo rašytojo mylimoji. Kaip sako pats autorius, būtent po šių gyvenimo sukrėtimų jis pradėjo branginti laiką. Tai buvo akivaizdu – per trumpą laiką nuo reklamos kūrybininko jis šoktelėjo iki generalinio kompanijos direktoriaus pozicijos.

Visgi jis vėliau nutarė grįžti prie rašymo ir sukurti bestselerį. O lūžis rašytojo karjeroje žymi 1993 metus, kuomet knygynuose pasirodė J.Pattersono knyga „Along Came a Spider“ („Voratinklis“). Šis kūrinys vėliau buvo ir ekranizuotas.​

Dabar rašytojas gyvena Palm Biče, milžiniškame daugiau nei 1800 tūkst. kvadratinių metrų name. Jis kiekvieną dieną keliasi 5.30-6 val. ryto ir ilgai nelaukęs tęsia knygų rašymą.

Daugiausia uždirbantis rašytojas

„Forbes“ skaičiuoja, kad nuo 2015 metų birželio iki 2016 metų birželio J.Pattersonas vien iš rašymo uždirbo 95 mln. JAV dolerių. Tai daugiausia uždirbantis pasaulio rašytojas, triuškinamai pirmaujantis paskelbtame sąraše. Ir pirmaujantis jau trečius metus iš eilės.

„Scanpix“ nuotr./Jamesas Pattersonas
„Scanpix“ nuotr./Jamesas Pattersonas

Pavyzdžiui, antroje vietoje likęs vaikiškų knygų autorius Jeffas Kinney'us per metus uždirbo, palyginti su J.Pattersonu, gana kuklią sumą – 19,5 mln. JAV dolerių.

Beje, tarp daugiausia per pastaruosius metus uždirbusių pasaulio įžymybių J.Pattersonas rikiuojasi trečioje vietoje, į priekį užleisdamas tik 110 mln. JAV dolerių per metus uždirbusią muzikos grupę „One Direction“ ir 170 mln. JAV dolerių savo piniginę per metus papildžiusią dainininkę Taylor Swift.

Neįtikimas produktyvumas

J.Pattersonas turi savo sėkmės receptą. Jis nėra vienintelis savo knygų autorius. Kartu su amerikiečių rašytoju dirba didelė kitų autorių komanda, kurioje - neretai literatūrinę sėkmę bando susigrąžinti autoriai, jau išgyvenę skaudžius smūgius savo karjerose. Kiti – jauni rašytojai, kuriems J.Pattersonas suteikia galimybę dirbti kartu ir iš jo mokytis.

Rašymo procesas itin įdomus – J.Pattersonas su savo pagalbininkais pasidalija knygos idėja, scenarijumi ir kūrinio rašymą patiki savo bendradarbiams. Šie savo ruožtu kuria istoriją pagal J.Pattersono nubrėžtus kūrybos rėmus ir jam pateikia knygos juodraščius. Kuomet juodraštis įtinka J.Pattersonui, knyga perduodama leidėjui, o ant knygos viršelio puikuojasi ne tik J.Pattersono, bet ir jo pagalbininko pavardė.

Tiesa, pats J.Pattersonas ne kartą yra prisipažinęs, kad negali dirbti su kompiuteriu ir jam labiau patinka senoviškas rašymo būdas – jam sukurti istorijai pakanka lapo popieriaus ir rašiklio.

J.Pattersonas yra išleidęs daugiau nei 130 knygų, o įprastai per metus dienos šviesą išvysta daugiau nei 10 kūrinių. Vien jo asmeniniame puslapyje nurodoma, kad šiais metais bus išleistos dar šešios knygos: nuo romanų ir trilerių apie garsųjį jo sukurtą kriminalinių istorijų personažą Aleksą Krosą iki vaikams skirtų knygų.

Rašytojo knygų anglų kalba galima rasti visais formatais: spausdintų, audio knygų ir elektroninių. Beje, J.Pattersonas yra įtrauktas į Guinnesso rekordų knygą kaip rašytojas, kuris pirmas pardavė 1 mln. elektroninių knygų.

Į lietuvių kalbą taip pat yra išversta ne viena J.Pattersono knyga. Štai bent kelios jų: „Bikinis“, „Gelbėtojas“, „Krosas“, „Merė, Merė“, „Salmos laiškai Dženiferei“, „Sekmadieniai pas Tifanį“, „Žebenkšties žaidimai“.

Nori pakeisti požiūrį į knygas

„Pew“ tyrimų centro duomenimis, vienas iš keturių amerikiečių per pastaruosius metus neperskaitė nei vienos knygos. Į šią statistiką reaguoja ir J.Pattersonas.

„Tai baisus rašytojas, bet jis labai sėkmingas“, – taip J.Pattersoną yra apibūdinęs pats Stephenas Kingas.

Naujas jo projektas – knygų serija pavadinimu „BookShots“. Tai trumpų kūrinių, kurių apimtis siekia iki 150 puslapių, serija. Pasak autoriaus, tokia knygų apimtis yra itin paranki skaitytojui, nes tokį kūrinį galima perskaityti vos per kelias valandas.

Nenuostabu, kad J.Pattersonas paskelbė, kad vien šiais metais jis šios serijos knygų ketina išleisti net 23, o knygos kaina, pagal planą, neturi viršyti 5 JAV dolerių už vieną egzempliorių.

„Tai skaitymo revoliucija“, – savo planą apibūdina rašytojas.

Šios serijos knygų žanras – platus: nuo mokslinės fantastikos iki kriminalinių romanų. Ir, žinoma, šiuos kūrinius rašys ne tik J.Pattersonas, bet ir jo bendradarbiai.

Dar vienas įdomus faktas – šiomis knygomis J.Pattersonas nori prekiauti tokiose prekybos vietose, kur paprastai knygos nėra perkamos. Pavyzdžiui, gėrimų ar cheminių produktų parduotuvėse. Jis tikisi, kad per daug metų jo užsitarnauta skaitytojų pagarba privers žmones pirkti šias knygas ir netradicinėse vietose.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Pattersonas
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Pattersonas

Skaitymo filantropas

2015 metais už pastangas padidinti amerikiečių susidomėjimą knygomis J.Pattersonas buvo apdovanotas Nacionalinio knygų fondo apdovanojimu.

Ir nereikia stebėtis, kad jis gavo šį apdovanojimą. J.Pattersonas vadinamas savotišku vaikų literatūros advokatu ir skaitymo propaguotoju, kuris ne tik dovanoja knygas, bet ir negali finansinės paramos įstaigoms, dirbančioms su vaikų švietimu.

Vien 2016 metais jis pažadėjo šalies mokyklų bibliotekoms išdalinti 1,75 mln. JAV dolerių. Tą patį jis padarė ir 2015 metais, o kartą nepriklausomų knygynų darbuotojų atostogoms padovanojo 250 tūkst. JAV dolerių.

„Tai skaitymo revoliucija“, – savo planą apibūdina rašytojas.

Rašytojas itin gerbia nepriklausomų knygynų darbą ir jiems negaili paramos – 2014 metais tokiems britų knygynams jis paskelbė konkursą: kiekvienas jų sukurtas projektas, kuris skatins vaikus skaityti, bus paremtas iki 300 tūkst. JAV dolerių. suma.

Panašų projektą rašytojas yra rengęs ir JAV.

Šiais metais rašytojo finansinės pagalbos sulaukė ir Didžiosios Britanijos nepriklausomi knygynai, kurie patyrė daug nuostolių nuo metų pradžioje šalį nusiaubusio potvynio.

Jo finansinių aukų yra sulaukusios ir mokymo įstaigos, kuriose mokėsi ne tik jis, bet ir jo žmona: Viskonsino, Vanderbilto universitetams ir Manhatano koledžui J.Pattersonas paaukojo 26 mln. JAV dolerių.

Jis taip pat nevengia dovanoti ir knygų. Su vaikų švietimo programomis dirbančioms įstaigoms jis yra padovanojęs per 1 mln. knygų, o JAV kariams, misijas atliekantiems ne tik JAV, bet ir už šalies ribų, jis yra padovanojęs daugiau nei 650 tūkst. knygų.

Nenutylanti kritika

Literatūros pasaulyje jau tampa įprasta, kad itin produktyvūs autoriai susilaukia daug kritikos. To, pavyzdžiui, neišvengia ir garsusis japonų autorius Haruki Murakami, kuris kasmet tradiciškai yra įvardijamas tarp realių kandidatų laimėti Nobelio literatūros premiją. Bet vargu, ar šio autoriaus kūryba bus kada nors įvertinta šiuo prestižiniu apdovanojimu. Bent taip mano kritikai.

Rašytojas itin gerbia nepriklausomų knygynų darbą ir jiems negaili paramos.

Su panašia problema susiduria ir J.Pattersonas. Jo knygų visame pasaulyje yra parduota daugiau nei 325 mln. egzempliorių, net 73 rašytojo kūriniai užėmė pirmąsias bestselerių sąrašo vietas, o išleista, kaip minėta, daugiau nei 130 autoriaus knygų. Įdomu palyginti, britų rašytoja J.K.Rowling parašė tik aštuonias knygas apie Harį Poterį, bet šių knygų pasaulyje nupirkta daugiau nei 450 mln. kopijų.

Visgi toks J.Pattersono produktyvumas iššaukė daug kritikos strėlių, kuriomis atakuojamas rašytojo noras pasipelnyti, o ne kurti tikrą meninę vertę turinčius kūrinius.

„Tai baisus rašytojas, bet jis labai sėkmingas“, – taip J.Pattersoną yra apibūdinęs pats Stephenas Kingas.

„ACME Film“ archyvo nuotr./Morganas Freemanas
„ACME Film“ archyvo nuotr./Morganas Freemanas

Geriausia knyga?

Šis klausimas yra gana keblus, nes išskirti geriausią J.Pattersono knygą nėra lengva. Įvairiuose geriausių arba rekomenduojamų perskaityti knygų sąrašuose paprastai patenka po vieną tam tikro autoriaus knygą. Su J.Pattersonu kiek kitaip – iš jo visos kūrybos yra daromi tokie rekomenduojamos literatūros sąrašai. Pavyzdžiui, „Geriausios J.Pattersono knygos“, „Geriausi J.Pattersono kriminaliniai romanai“ ir t.t.

Visgi vienas garsiausių rašytojo sukurtų personažų yra Aleksas Krosas. Istorijos apie šį buvusį FTB agentą ir psichologą – itin populiarios. Net ir pirma rašytojo knyga „Along Came a Spider“ („Voratinklis“), kuri vadinama lūžiu jo karjeroje, buvo apie Aleksą Krosą.

Pagal šią knygą 2001 metais pastatytame filme Alekso Kroso vaidmenį atliko aktorius Morganas Freemanas. Jis taip pat šį personažą įkūnijo 1997 metų filme „Kiss the Girls“ („Bučiuoti merginas“). Filmus buvo sukurtas pagal tokio pavadinimo J.Pattersono knygą, kuri buvo išleista 1995 metais.

Dar kartą Aleksas Krosas kino ekranuose pasirodė 2012 metais, tačiau tuomet jį suvaidino aktorius Tyleris Perry.

Pagal užsienio žiniasklaidos publikacijas parengė Mažvydas Karalius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius