-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tarp pretendentų į nacionalinę premiją – K.Saja, A.Puipa, A.Cholina, L.Digrys

Į šiemetinę Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją pretenduoja 42 rašytojai, aktoriai, muzikai, meno ir kultūros veikėjai – tiek kandidatūrų pateikta svarstyti premijos komisijai.
Kazys Saja
Kazys Saja / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tarp kandidatų – rašytojai Petras Gediminas Isokas, Leonas Peleckis, Kazys Saja, Algimantas Kaminskas, Vytautas Martinkus, Alfonsas Bukontas, Giedra Radvilavičiūtė, poetas Jonas Jakštas, knygų dailininkas Kęstutis Kasparavičius.

Premijai gauti pasiūlyti aktoriai Gražina Balandytė, Gediminas Girdvainis, Vytautas Anužis, Eglė Eutropija Mikulionytė, Eglė Gabrėnaitė, Dainius Gavenonis, Daiva Stubraitė, kino režisierius Algimantas Puipa, kino kūrėjai Juozas Matonis ir Vytautas Damaševičius, kino operatorius Audrius Kemežys, choreografė Andželika Cholina.

Iš muzikų į šiemetinę premiją pretenduoja Leopoldas Digrys, Algirdas Budrys, Viačeslavo Ganelino, Vladimiro Tarasovo ir Vladimiro Čekasino trio, muzikos kūrėjų pora Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius, dainininkė Judita Leitaitė, chorvedžiai Vytautas Miškinis, Česlovas Radžiūnas, muzikologas Algirdas Jonas Ambrazas.

Premijai nominuoti skulptoriai Vladas Urbanavičius, Stasys Žirgulis, Daliutė Ona Matulaitė, architektai Vytautas Dičius, Gintaras Čaikauskas, fotografai Paulius Normantas, Rimaldas Vikšraitis, dizaineris Vilius Puronas.

Taip pat premiją siūloma teikti vizualaus meno kūrėjams: Svajonei ir Pauliui Stanikams, Dainiui Liškevičiui, Raimundui Malašauskui, dar nominuoti grafikė Janina Grasilda Žilytė, dailininkas Pranas Gailius, tekstilininkė Marijona Sinkevičienė.

Premija teikiama už reikšmingiausius kultūros ir meno kūrinius, sukurtus per pastaruosius septynerius metus, taip pat ne daugiau kaip dvi premijos gali būti teikiamos už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną. Kasmet skiriamos ne daugiau kaip šešios kultūros ir meno premijos.

Kultūros ir meno premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžių – šiuo metu ji sudaro 30 tūkst. 400 eurų.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos skiriamos iki gruodžio 15 dienos, o kultūros ir meno premijų laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos (Vasario 16-osios) proga.

Kultūros ir meno premija kūrėjams gali būti skiriama tik vieną kartą, premijos skiriamos nuo 1989 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius