-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Fluxus“ gyvenimo būdo apsėstas Vidas Bareikis kūrybinę ateitį mato Lietuvoje

Neretai vienu įdomiausių jaunosios kartos aktoriumi ir režisieriumi pristatomas Vidas Bareikis šiuo metu sutinkamas Druskininkuose. Ir ne dėl to, jog 25-erių metų kūrėjas pavargo nuo įtempto gyvenimo tarp Maskvos ir Vilniaus, vasaros pasirodymų, koncertų ir repeticijų. Priešingai – jaukiame kurorte V.Bareikis drauge su kūrybine komanda „No Theatre“ brandina naujausią savo scenos kūrinį „Mr.Fluxus“ ir, galima sakyti, yra visiškai apsėstas „Fluxus“ gyvenimo būdo.
Vidas Bareikis
„Mr.Fluxus“ Druskininkuose / Asmeninio archyvo nuotr.

„Šis procesas yra labai keistas. Tai tarsi atostogos, tik itin įtemptu grafiku. Tris savaites drauge su labai šaunia aktorių kompanija darbuojamės kūrybinėje stovykloje. Druskininkų teatro festivalis mums suteikė puikias sąlygas realizuoti idėjas. Mums „Fluxus“ – tai ir žaidimas, ir teatras. Nors kartais procesas primena milžinišką smėlio dėžę, jau prieš atvykstant į Druskininkus turėjome griežtą trijų savaičių tvarkaraštį: kasdien keliamės anksti ryte, drauge gaminame, visuomet mankštinamės, paskui būna pirmoji repeticija. Po jos lendame į miesto gatves, kur rodome įvairiausius performansus. Beveik viskas, ką darome, yra fiksuojama fotoaparatu ar vaizdo kameromis ir spektaklio eskizo pristatymo metu bus parodyta plačiajai auditorijai“, – pasakojo  „Mr.Fluxus“ režisierius V.Bareikis.

Paklaustas, kaip mažo miestelio gyventojai reaguoja į gatvėse karts nuo karto pasirodančius jaunuolius, dėvinčius netradicinę aprangą, kaukes bei demonstruojančius neįprastus veiksmus, V.Bareikis akimirksniu atšauna: „Puikiai. Nors didmiesčių, pavyzdžiui, Vilniaus gyventojai yra labiau pratę prie įvairių performansų, jie tuo pačiu labiau nuo to ir atbukę. Druskininkiečiai bei miesto svečiai su smalsumu ir šypsenomis palydi mūsų pasirodymus. Tai mums labai svarbu, nes procesas šiame kūrybiniame eksperimente yra ne ką mažiau svarbus nei pats rezultatas.“

Jaunasis kūrėjas sako, jog šis kūrybinis eksperimentas – kol kas analogų Lietuvoje neturintis procesas. Pats „Fluxus“ judėjimas gyvuoja jau daugiau kaip 50 metų. JAV septintajame XX a. dešimtmetyje lietuvio Jurgio Mačiūno pradėtas judėjimas, pasak V.Bareikio, buvo orientuotas į džiaugsmą ir šventės kūrimą, tačiau jame slypėjo ir daug skausmo.

Asmeninio archyvo nuotr./Mr.Fluxus Druskininkuose
Asmeninio archyvo nuotr./„Mr.Fluxus“ Druskininkuose

„Spektaklio metu sieksime atkurti ne tiek patį „Fluxus“, kiek pažvelgti į paties Mačiūno gyvenimą. „Mr.Fluxus” bus didelė savotiška šventė: jos metu atidarysime aktorių paveikslų galeriją, parodysime sukurtas instaliacijas, pristatysime muzikinius kūrinius, pasiūlysime daug žaidimų. Be paprasto spektaklio žiūrėjimo bus ir daug užduočių ir kliūčių, tad merginoms tą vakarą aukštakulnių tikrai nepatariu autis“, – užuominomis apie spektaklį-provokaciją dalijasi V.Bareikis.

Kurį laiką drauge su žmona Jurga Šeiduikyte ir sūnumi Adu V.Bareikis gyvena Maskvoje. Ten aktoriaus diplomą jau turintis V.Bareikis studijuoja režisūrą. Vidas atvirauja, jog kūrybinę ateitį vis dar mato Lietuvoje.

„Kol kas Maskvoje tikrai ne darbo vietos ieškau, o inspiracijos ir naujų idėjų. Nuo rudens pagal studentų mainų programą keletui mėnesių vyksiu studijuoti į Prancūziją. Sėslumo man tikrai nesinori, be to, turiu puikią, diplomatišką šeimą – mes visuomet vieni paskui kitus sekame. Ta pačia „Fluxus“ tema bandysiu dirbti su prancūzų studentais, pažiūrėsiu, kaip jie tai priima, kokių idėjų turi. Tačiau tai – naudinga patirtis, kurią ketinu parsivežti namo. Tikiu, jog pasisėmęs žinių svetur galiu grįžti čia, į Lietuvą, ir bandyti kurti“, – pasakojo V.Bareikis.

„Mr.Fluxus“ bus rodomas Druskininkuose, rugpjūčio 21 d.

VIDEO: MR. FLUXUS fortepijono veiksmai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius