Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautą Nasvytį kolegos vadina šalies architektų „kelrode žvaigžde“

Vienus žinomiausių pastatų Lietuvoje projektavęs architektas, profesorius Vytautas Nasvytis buvo „kelrodė žvaigždė“ architektams, sako Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Linas Naujokaitis.
Vytautas Nasvytis
Vytautas Nasvytis / „Scanpix“ nuotr.

„Tai yra vienas iš tų žmonių, tų vedlių, kurie ypač Vilniaus mieste, Lietuvoje vedė visą Lietuvos architektūrą, buvo kelrodės žvaigždės. V.Nasvytis buvo vienas iš jų“, – BNS sakė L.Naujokaitis.

Architektų vadovas neabejojo, jog kartu su broliu dvyniu Algirdu kurtus projektus – Centrinio pašto rekonstrukciją, Nacionalinį dramos teatrą, restorano ir viešbučio „Neringa“ interjero, Lietuvos viešbutį ir kitus – atpažįsta didžioji dalis šalies gyventojų.

„Bet be tų architektūrinių darbų, jie yra didžiulės asmenybės – jie yra ir tie visuomenės veikėjai, kurie buvo ryškūs ir kaip lietuvybės puoselėtojai (...). Žiūrint į mūsų sritį, profesinę aplinką, tai yra viena iš didžiausių netekčių“, – kalbėjo L.Naujokaitis.

Jis pabrėžė ir V.Nasvyčio, kaip pedagogo svarbą – ypač daug dėmesio tam profesorius skyrė paskutiniaisiais gyvenimo metais.

Architektas, buvęs Vilniaus dailės akademijos (VDA) rektorius profesorius Vytautas Brėdikis kartu su V.Nasvyčiu yra gavęs valstybinę premiją už jų Alma mater – tuometinio Dailės instituto (dabar VDA) mokomojo korpuso Užupyje projektą. Profesorius prisimena, jog 1949-aisiais įstojęs į tuometinę Dailės institutą jau rado abu brolius Nasvyčius studijuojančius vyresniame kurse.

„Pradžioje mes jų neatskirdavome – būdavo sudėtinga bendrauti, o atskirti pradėjome, kai jie darė diplominį darbą. Teko „negrauti“ – mes taip vadindavome darbą padėjėjais, jaunesnieji kursai, kai jau būdavo beveik atostogos ar praktika, padėdavome išpildyti patį projektą vyresniems. Man taip pat teko „negrauti“ Algiui. (...). Rodos, Vyto diplominis buvo Nacionalinis dramos teatras, tą, kurį jie ir projektavo. Pažintis nuo tada ir prasidėjo –  pradėjome atskirti, kai matydavome kasdien, po vieną, įsidėmėdavome smulkmenas“, – prisiminė jis.

V.Brėdikis V.Nasvytį prisimena kaip linksmą kolegą, kuris, priešingai nei santūresnis brolis Algis, mėgdavo pokštauti.

„Buvo linksmas, jis tikrai neliūdėdavo, Vytas, kai būdavo proga, ką nors švenčiant, mėgdavo ir padainuoti, ir pakalbėti, užtraukti dainą vokiškai – kad ir tą žinomą „Es geht alles voruber, es geht alles vorbei“ (vok. Viskas baigsis netrukus, viskas greitai praeis). Apie tai, kad gruodis baigiasi ir visuomet sugrįžta gegužis. Buvau tą užrašęs ir perdavęs draugui (VDA profesoriui) Tadui Baginskui, kad jis jam perskaitytų tą optimistinę, žinomą dainą, nes jis jį aplankydavo, kad praeis ir ta liga, kad gegužės sulauks, bet nebebuvo progos“, – apgailestavo V.Brėdikis.

Žymus Lietuvos architektas Vytautas Nasvytis mirė penktadienį, eidamas 88-uosius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius