-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pablo Picasso anūkės planai išparduoti meno kolekciją sėja nerimą meno rinkoje

Nors 2001-aisiais Marina Picasso paveldėjo prabangią „La Californie“ vilą ir milžinišką senelio Pablo Picasso meno kolekciją, palikimas nesuteikė moteriai laimės. Vaikystę praleidusi ant skurdo ribos, ji vis dar neatsikrato šeimos abejingumo sukeltų nuoskaudų, o tam, kad išanalizuotų karčius mažų dienų prisiminimus, prireikė net 15-os metų terapijos. Skausmą ir pyktį išliejusi memuaruose „Picasso: My Grandfather“ („Picasso: mano senelis“), paveldėtoja vis dažniau prabyla apie meno kūrinių pardavimą, rašo „The New York Times“.
Marina Picasso
Marina Picasso / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Pablo Picasso Menas

Palikimas M.Picasso užklupo kiek daugiau nei 20-ties. Dabar, būdama 64-erių, ji teigia parduodanti senelio meno lobyną ne tik dėl maišto, bet ir iš filantropinių paskatų. Moteris planuoja gautus pinigus skirti vaikų ligoninėms Vietname ir remti projektus, padedančius pagyvenusiems žmonėms bei problemiškiems paaugliams Prancūzijoje bei Šveicarijoje.

Nusiteikė atsikratyti palikimo

Neįprastas M.Picasso požiūris plačiai nuskambėjo tarptautinėje meno rinkoje ir privertė ne juokais sunerimti iš meno kūrinių pardavimo besipelnančius prekeivius bei aukcionų rengėjus. Viename interviu ji pažadėjo dalį iš paveldėtų 10 tūkst kūrinių pardavinėti privačiai, o kiek ir kuriuos kūrinius parduos, spręs atsižvelgusi į poreikius. 

M.Picasso pardavinėjo senelio kolekciją tam, kad išlaikytų save ir galėtų užsiimti labdara.

Po ilgamečio jos prekeivio mirties 2008-aisias, moteris išbandė įvairiausias strategijas. 2013-aisias pardavė porą svarbiausių menininko paveikslų, o pernai „Sotheby‘s“ aukcione Paryžiuje siūlė piešinių kolekciją.

Meno istorijos profesorius Enrique Mallenas iš „Sam Houston“ valstybinio universiteto Teksase teigia, jog M.Picasso karingai nusiteikė atsikratyti palikimo. Anot jo, kol kiti paveldėtojai meno kūrinius parduoda itin retai, M.Picasso vis spartina tempą. 

Vienas laikraštis paskelbė, jog M.Picasso planuoja parduoti senelio vilą ir septynis pagrindinius jo darbus. Manoma, kad tai galėtų užtvindyti rinką ir gerokai sumažinti kainas. 

„Vietoj to, kad pardavimu rūpintųsi prekeivis, tai tapo vieša paslaptimi. Žmonės klausinėja vieni kitų, domisi. Kalbama, kad Marina ketina išparduoti visą kolekciją, kad laukia neblogas sandėris“, – teigia istorikas ir P.Picasso biografas Johnas Richardsonas.

M.Picasso paveldėjo maždaug 300 paveikslų ir 10 tūkst. kitokių meno kūrinių – keramikos dirbinių, piešinių, graviūrų ir skulptūrų.

Meno kūrinių pardavimu paprastai rūpinasi aukcionų rengėjai ir prekeiviai, tad patiems savininkams gali būti sudėtinga įvertinti tikrąją darbų vertę, pirkėją ir jo pajamų šaltinį. Kita vertus, aukcionus rengiančios įmonės didina mokesčius, tad tai gali būti gudrus paveldėtojos žingsnis norint užsidirbti daugiau pinigų.

M.Picasso paveldėjo maždaug 300 paveikslų ir 10 tūkst. kitokių meno kūrinių – keramikos dirbinių, piešinių, graviūrų ir skulptūrų.

Moteris tikina, jog dar nenusprendė, kiek tiksliai jų parduos, ir paneigė gandus apie vilos pardavimą. Tiesa, patvirtino, kad pirmiausia rinkoje pasirodys 1935-aisiais nutapytas šeimos portretas „La Famille“: „Man tai labai simboliška. Nors gimiau didžioje šeimoje, niekada nesijaučiau jos dalimi“. 

Pablo Picasso „La Familie“
Pablo Picasso „La Familie“

1973-aisiais miręs P.Picasso sukūrė 50 tūkst. darbų. Po menininko mirties keturi vaikai, aštuoni anūkai, žmonos ir mūzos tarpusavyje ilgai kovojo dėl palikimo. Iki mirties 2008-aisiais M.Picasso padėjo šveicaras Janas Krugieris, kurio dėka buvo parduota dalis geriausių kolekcijos darbų.

Praėjusių metų P.Picasso darbų pardavimų suma nusileido tik Andy Warholui – 449 mln. dolerių 16,1 mlrd. dolerių vertės tarptautinėje rinkoje.

M.Picasso nusivylė „Sotheby‘s“ aukcionu 2013-aisiais, kai du paveikslai, tarp jų ir „Femme Assise en Robe Grise“, buvo parduoti už 6,8 mln. dolerių. Paveldėtoja prisipažino, kad tikėjosi didesnės sumos, nes pirkėjai žinojo, jog už kūrinį gautos lėšos bus panaudotos labdaros tikslams. 

Aukcionus rengianti „Arnet“ teigia, jog M.Picasso pasisekė, nes praėjusių metų P.Picasso darbų pardavimų suma nusileido tik Andy Warholui – 449 mln. dolerių 16,1 mlrd. dolerių vertės tarptautinėje rinkoje.

Lieja nuoskaudą dėl nevykusių šeimos santykių?

M.Picasso tikina, kad išaugę pardavimai padėjo atsikratyti šeimos istoriją slėgusios kaltės. Ji pasakoja, jog neišsaugojo jos ir senelio nuotraukų, taip pat neturėjo nė vieno jo kūrinio tol, kol negavo palikimo. Moteris pamena, kad senelis iš popieriaus lankstydavo gėles, tačiau neleisdavo jų pasilikti.

„Scanpix“ nuotr./Pablo Picasso
„Scanpix“ nuotr./Pablo Picasso

Pirmoji  M.Picasso tėvo Paulo žmona buvo rusė balerina Olga Chochlova. Marina vis dar prisimena savo tėvą, dirbantį senelio vairuotoju ir maldaujantį iš jo pinigų. Jos mama Emiliénne išsiskyrė su tėvu ir paniro į alkoholizmą. Mariną ir jos vyresnįjį brolį Pablito moteris užaugino iš buvusio vyro gaunamos paramos. Sparčiai kolekciją išparduodanti paveldėtoja teigia: „Savo tėvo beveik nematydavau, o senelio neturėjau.“

P.Picasso mirė 91-ių ir nepaliko jokio testamento.

Atitolimas nuo senelio ir jo aplinkos lėmė tai, jog antroji Picasso žmona Jacqueline Roque uždraudė Marinos broliui dalyvauti senelio laidotuvėse 1973-aisiais.

Po keleto dienų brolis nusinuodijo balikliu. Laidotuvės buvo iškeltos tik draugų pagalba, nes M.Picasso tuo metu dirbo slaugos namuose su sergančiaisiais autizmu bei psichinę negalią turinčiais vaikais.

P.Picasso mirė būdamas 91 metų. Jis nepaliko jokio testamento, taip sukeldamas sumaištį tarp jo našlės, vaikų ir anūkų. Netikėtai Marina buvo paskelbta vieno iš penkių dvarų, įskaitant ir vilos, paveldėtoja.

„Žmonės sako, kad turėčiau vertinti senelio palikimą. Aš tai ir darau. Bet tai palikimas be meilės, –  sako M.Picasso ir tikina, kad pasimokė iš praeities. – Buvo labai sunku nešioti šią garsią pavardę ir kartu vos sudurti galą su galu. Tikriausiai dėl to ir išsiugdžiau žmogiškumo jausmą bei norą padėti kitiems.“

Olivieris Widmaieras Picasso, anūkas iš menininko meilužės Marie-Thérèse Walter pusės, išleido senelio biografijos versiją, išreikšdamas šiek tiek švelnesnį požiūrį.

Olivieris Widmaieras Picasso, anūkas iš menininko meilužės Marie-Thérèse Walter pusės, išleido senelio biografijos versiją, išreikšdamas šiek tiek švelnesnį požiūrį.

Susidūręs su M.Picasso tuomet, kai bandė „Citroën“ automobiliams suteikti Picasso prekinį vardą, vyras tikina suprantąs pusseserės pyktį, tačiau mano, jog jis nukreiptas ne į tą asmenį: „Jei atvirai, P.Picasso nebuvo Marinos nelaimių priežastis. Jos globa priklausė motinai, kuriai menininkas nenorėjo duoti pinigų, nes bijojo, jog jie bus išleisti ne vaikų reikmėms. Tačiau senelis mokėjo už jos ir jos brolio išsilavinimą“.

O.Picasso tikina, jog Marinos požiūris į pardavimus jį gerokai nustebino: „Visi paveldėtojai, kaip ir pats menininkas, dirbo su prekeiviais. Jie gerai pažįsta rinką, pirkėjus, padeda išvengti klaidingų ėjimų.“

„Scanpix“ nuotr./Pablo Picasso
„Scanpix“ nuotr./Pablo Picasso

Pinigus skirs labdarai

1970 metais „La Famille“ buvo pripažintas pačiu brangiausiu kūriniu, nes realizmo stilius P.Picasso kūrybai labai neįprastas. Meno kūrinių prekeivis Jamesas Roundelis iš Londone įsikūrusios Simono Dickinsono meno galerijos teigia, jog šis paveikslas vertas ne vieno milijono dolerių.

M.Picasso, turinti penkis vaikus, kurių tris įsivaikino iš Vietnamo, tikina, jog parduodama daugiau paveikslų galės išplėsti savo labdaringą veiklą. 

M.Picasso, turinti penkis vaikus, kurių tris įsivaikino Vietname, tikina, jog parduodama daugiau paveikslų galės išplėsti savo labdaringą veiklą.

Praėjusiais metais ligoninėms Prancūzijoje ji paaukojo daugiau nei pusantro milijono eurų. Taip pat moteris dalį pinigų skyrė paauglių psichiatrinių ligų skyriams bei finansavo projektą, gelbstintį vyresnio amžiaus žmones, kuriems reikalinga ilgalaikė medicininė priežiūra.

P.Picasso paveldėtoja tvirtina: „Nors gyvenu dabartimi, praeities niekada neužmiršiu. Gerbiu senelį ir jo menininko talentą, tačiau esu jo palikimo, bet ne širdies anūkė."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius