-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulinės kultūros dienos proga – Užupio meno inkubatoriaus atgimimas

Pirmadienį, minint Pasaulinę kultūros dieną, po beveik dvejus metus trukusios renovacijos duris atvėrė Užupio meno inkubatorius. Šia proga vilniečių laukė daugybė kultūros renginių – nuo naujam gyvenimui prikeltos „Galeros“ atidarymo iki kūrybinių dirbtuvių vaikams bei suaugusiems.
Užupio meno inkubatoriaus atidarymas
Užupio meno inkubatoriaus atidarymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Užupio meno inkubatorius egzistuoja jau pakankamai ilgai, o tradicija turi inerciją. Meninė dvasia, kuri šioje vietoje formavosi daug metų, čia išliks, tik įgaus kitą pavidalą. Dirbsime visi kartu, kad šis pastatas taptų tikrų menininkų vieta“, – atidarymo ceremonijos metu kalbėjo Užupio meno inkubatoriaus direktoriaus pavaduotojas Petras Kostinas.

Pirmąjį daugiau nei dešimtmetį Baltijos šalyse veikiantį meno inkubatorių įsteigė „Užupio alternatyvus meno centras“ ir Vilniaus miesto savivaldybė. Inkubatoriaus patalpos skirtos visuomeniniams renginiams ir individualioms menininkų dirbtuvėms. „Kūrėme visiems prieinamą, viešą erdvę, kur kiekvienas besidomintis turėtų galimybę ne tik įsigyti menininkų darbų, bet ir pabendrauti su autoriais, susipažinti su kūrybos procesu“, – pasakojo meno inkubatoriaus direktorius Giedrius Bagdonas. 

Ant naujam gyvenimui prikelto Užupio „Galeros“ sienų puikuojasi Užupio respublikos žemėlapis, kuriame sužymėtos žymiausios menininkų pamėgto sostinės rajono vietos. „Šis žemėlapis yra unikalus ir visi svečiai jame galės rasti tas vietas, kurios pačios gražiausios ir kurios jiems rūpi. Noriu pasidžiaugti šia diena ir puikiu oru, saulė nušvito kaip tik prieš mūsų renginį. Šiandien yra nuostabi diena ir esame dėkingi visiems žmonėms, kurie prisidėjo prie rezultato, kurį dabar turime“, – atgimusiu meno inkubatoriumi džiaugėsi jo direktorius G.Bagdonas.

Užupio meno inkubatoriaus atidarymo proga vyko spalvingų kultūros renginių maratonas: prie Baltojo tilto Vilniuje Užupio link buvo leidžiami Mariaus Abramavičiaus ir Tado Surkio aitvarai, iškilmingai pakelta Kultūros dienos vėliava ir šventiškai atidaryta Užupio meno inkubatoriaus „Galerija“. 

Meno gerbėjai turėjo galimybę išbandyti rankos miklumą kaligrafijos dirbtuvėse su dailininke Dalia Daukšaite, o mažiesiems kūrybines dirbtuves organizavo broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai. Renginio svečių laukė Užupio meno inkubatoriaus šeimininkų performansas „(Ne)išskalbtos eilės“, poeto Benedikto Januševičiaus eilių skaitymai, režisieriaus ir multiinstrumentalisto Gedimino Sederavičiaus šakuhači fleitos pasirodymas.

Tarptautinio kultūros EKO aljanso vadovė Ramunė Barauskienė „Galeros“ atidarymo metu nestokojo šiltų palinkėjimų: „Kultūra yra mokslas, menas, etinė filosofija ir visa tai įgyvendinama visose srityse, net ekonomikoje. Džiaugiuosi, kad per meną atsiveria taika tarp žmonių. Linkiu, kad šioje erdvėje žmonės bičiuliškai susikabintų rankomis ir dirbtų Užupio labui.“

Užupio meno inkubatoriaus atidarymas
Užupio meno inkubatoriaus atidarymas

„Galeros“ durys meno mylėtojams buvo atvertos simboliškai – joms atrakinti „panaudotas“ milžiniškas raktas, kuris buvo perduotas meno inkubatoriaus direktoriui G.Bagdonui. Užupio respublikos prezidentas Romas Lileikis pastebėjo, kad „paprastai durys atidaromos tam, kad peržengtume slenkstį. Jūs pasielgėte priešingai – peržengėte slenksnį tam, kad atidarytumėte duris.“

Šventinės dienos kulminacija – Mildos Arčikauskaitės dainos bei tapybos parodos „Vilniaus tiltai“ atidarymas Užupio meno inkubatoriaus „Galeroje“, antikvarinio inkubatoriaus inventoriaus aukcionas bei žibintų su kūrybingomis mintimis paleidimas į dangų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius