Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis švenčia Kultūros dieną

Pirmadienį, balandžio 15 d., Lietuvoje jau septintą kartą švenčiama Kultūros diena, kurią LR Seimas 2006 m. liepos 19 d. įteisino kaip atmintiną dieną, rašoma Kultūros ministerijos pranešime spaudai.
„Puanto“ gimtadienio akimirka
Šokis / Luko Balandžio nuotr.
Temos: 1 Kultūros diena

Kultūros dienos pažymėjimas balandžio 15 d. susietas su Taikos vėliavos simboliu ir Rericho paktu – sutartimi dėl kultūros vertybių apsaugos, kuri tapo pagrindu kultūros vertybių saugojimui 1954 m. Hagos konvencijoje.

„Kultūra mes išreiškiame savo šalies tapatumą, atspindime papročius, prisimename savo kilmę ir pagerbiame šviesiausius kultūrą puoselėjančius žmones. Tad visiems linkiu, kad ši diena motyvuotų mus gyventi aukščiausių vertybių pagrindu“, – sako kultūros ministras Šarūnas Birutis.

1935 metų balandžio 15 dieną Vašingtone JAV prezidentas Franklinas Rooseveltas ir 20 Lotynų Amerikos šalių atstovai pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų ir istorinių paminklų išsaugojimo. Dabar ši diena paskelbta Pasaulio kultūros diena, siekiant paskatinti saugoti visos žmonijos kultūrines vertybes. Kadaise įvairių šalių kultūros paminklus nuniokojo karai, o ir dabar ne visi žmonės suvokia jų vertę ir neretai nesusimąstydami gadina.

1954 m. gegužės 14 d. Hagoje Rericho pakto pagrindu buvo priimta Konvencija dėl kultūros vertybių išsaugojimo karinio konflikto metu, kurią pasirašė 39 pasaulio šalys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius