-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aitvarų festivalyje Zapyškyje kvietė kurti legendas: kuo ypatinga ši pieva?

Kasmetinis aitvarų festivalis "Tarp žemės ir dangaus" gegužės 12 dieną kvietė į Zapyškį prie gotikinės bažnyčios, kuri yra pačiame Nemuno slėnyje. Festivalio metu nuobodžiauti nebuvo kada. Čia veikė atvirlaiškių paštas, fotosesija ant batuto "Dangiškiausios nuotraukos konkursas", "Fluxus Labas!" dirbtuvės, buvo galimybė pabendrauti su knygos personažu Pabaisa. Norinčius pasigrožėti Kauno rajono kraštovaizdžiu laivas plukdė per Nemuną maršrutu Zapyškis–Kulautuva–Zapyškis.
Aitvarų festivalis "Tarp žemės ir dangaus"
Aitvarų festivalis "Tarp žemės ir dangaus" / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

13-asis aitvarų festivalis, kuris šiais metais dedikuojamas Lietuvos valstybingumo šimtmečiui, sulaukė apie 10 tūkstančių svečių iš Kauno miesto ir rajono. Žmonės į renginį atvyko dviračiais, baidarėmis, atplaukė laivais. Susirinkusieji noriai registravosi į aitvarų varžybas, kuriose dalyvavo daugiau nei 70 dalyvių, o neturintys aitvarų galėjo juos pasigaminti vietoje.

Aitvaras siejasi su keturiais elementais: vandeniu, oru, ugnimi ir žeme. Svečius ir dalyvius pasveikino Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

„Džiaugiuosi, kad nepaprasta Zapyškio bendruomenė kažkada sugalvojo gražų renginį – aitvarų festivalį, kuris tapo tradiciniu ne tik rajono, bet ir visos Lietuvos festivaliu. Todėl nuoširdžiai džiaugiuosi, kad šis 13-asis festivalis mums simbolizuoja ir Lietuvos šimtmetį ir kad šiandien į dangų pakelta 100 aitvarų.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“

Kauno rajonas ir Kauno miestas yra partneriai ir taps kultūros sostinė. Labiausiai džiaugiuosi, kad šitas aitvarų festivalis subūrė tiek daug vaikų ir jaunų šeimų ir tiek daug aitvarų rėmėjų. Būkime kartu ir atitrūkime nuo kasdienių rūpesčių. O širdimi ir jausmais pakilkime į dangų kartu su aitvarais“, – sakė V.Makūnas.

„Kaunas 2022“ kuratoriai taip pat džiaugėsi, kad į renginį susirinko tūkstančiai žmonių.

„Tikimės, kad šis festivalis iki 2022 metų taps dar didesnis. Dalyvaudami renginyje norime prisistatyti ir kad kiekvienas iš 10 tūkstančių čia apsilankiusių žmonių žinotų, jog yra kultūros sostinės dalis“, – kalbėjo Augustina Kinderytė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“

Pasak „Kaunas 2022“ Kauno mito platformos kuratoriaus Ryčio Zemkausko, mums labai pasisekė, kad gyvename šalyje, kur danguje skraido aitvarai, o ne naikintuvai.

R.Zemkauskui visada buvo keista, kodėl negalima sukurti legendos ar pasakos.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“

„Galiu garantuoti, kad pasaulį valdys tie, kurie mokės papasakoti. Štai čia yra tūkstančiai pasaulio valdovų. Visi, kurie mokės papasakoti, visi galės valdyti savo teritoriją. Pirmiausia – savo namų teritoriją, paskui – savo kiemo teritoriją.

Kai kam iš mūsų to visiškai užteks, bet pasakojimas mus įgalina, jis gali padėti mums padaryti labai daug nuostabių dalykų.

Todėl mes nutarėme Kauno – Europos kultūros sostinės programą paremti visų pirma pasakojimais. Apie tai, koks yra tas miestas, kokie esame mes, kokios yra legendos. Ir kad kiekvienas iš mūsų gali tame dalyvauti.

Tereikia leisti sau fantazuoti. Leisti sau paversti šią pievelę stebuklinga. Jeigu kiekvienais metais čia susirenka tiek žmonių, tai ši pieva yra kažkuo ypatinga. Galbūt po šia pieva teka požeminė upė? Galbūt toje požeminėje upėje gyvena mitologinė būtybė, kuri padarė taip, kad ši pieva trauktų žmones? Galbūt viskas šiame pasaulyje yra neatsitiktinai?

Todėl aš jus kviečiu atsakyti į paprastą klausimą. Kaip jūs manote: kodėl žmonės čia susirenka? Pabandykite sukurti savo istoriją, kodėl žmonės atvyksta į aitvarų festivalį?

Pabandykite kiekvienas sukurti legendą, kodėl aš atvykstu į aitvarų festivalį. Tai jau bus gera pradžia“, – sakė R.Zemkauskas.

Sukurtas legendas kauniečiai ir Kauno rajono gyventojai kviečiami patalpinti į specialiai Kauno mitui sukurtą svetainę kaunolegenda.lt.

Šventės metu į dangų pakilo 100 geltonos, žalios ir raudonos spalvų aitvarai, simbolizuojantys Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Aitvarų festivalį užbaigė grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius