Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendruomenių forumas Kaune: kviečia atrasti naujas patirtis ir idėjas

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ bendruomenių programa „Visi kaip vienas“ inicijuoja renginį, sukviesiantį įvairias bendruomenes, menininkus, kūrybininkus, fasilitatorius ir kuratorius iš visos Europos. „Mes kartais galvojame, kaip bendruomenėms įsivardinti poreikius, o kaip išmatuoti čia vykstantį pokytį? Tie klausimai kyla ne tik mums, tačiau ir kitose Europos šalyse, kalbant apie bendruomenių meną, veiklas“, – sako „Kaunas 2022“ bendruomenių programos „Visi kaip vienas“ kuratorė Greta Klimavičiūtė-Minkštimienė.
Giedrė Klimavičiūtė-Minkštinienė
Greta Klimavičiūtė-Minkštimienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Bendruomenių forumas Kauno rajono Rokų laisvalaikio salėje vyks rugsėjo 6-ąją dieną.

Pastūmėjo skirtingos patirtys

Forumas skirtas visiems, kurie nori veikti bendruomenėms, jau vykdo veiklas, domisi meninių ir kūrybinių bendruomeninių procesų kuravimu ar fasilitavimu, bendruomeniniais menais.

Organizatoriai kvies dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse ir diskusijose, dalintis savo patirtimi, atrasti naujus įkvėpimus ir užmegzti vertingus ryšius.

„Mes visi ir skirtingai, ir tuo pačiu vienodai suprantame bendruomenes. Tačiau žvelgiant į tarptautinę, ypač europinę patirtį, kalbant apie bendruomenes, bendruomenių menus išryškėja tam tikri skirtumai ir panašumai.

Kalbantis su lenkais, estais, vokiečiais ar britais atrodo lyg kalbėtum apie tą patį, bei kai nuvažiuoji pažiūrėti jų pavyzdžių, pamatai, kad yra kitaip. Nors metodai tie patys, bet veikia kitaip, o tai, kas veikia Britanijoje neveikia Lietuvoje, arba atvirkščiai.

Taip yra, greičiausiai, dėl istorinio ir socialinio kontekstų skirtybių. Todėl nutarėme, kad reikia tokio forumo, kuriame kalbėtume apie europinę bendruomenių menų patirtį“, – 15min sakė G. Klimavičiūtė-Minkštimienė.

Forume – kelios kryptis

Forumo dalyviams parengta visos dienos programa, kurioje ne tik pranešimai, bet ir dirbtuvės bei kontaktų mainytuvės.

Pasak pašnekovės, visų pirma bus kalbama apie bendruomenių poreikius. Bendruomenės susiburia dėl skirtingų tikslų, todėl jų poreikiai – skirtingi. Pavyzdžiui, vienus gali suvienyti kiemo ar gyvenamosios vietos problema, naujų erdvių poreikis, kitus – noras kurti bendrus renginius.

„Todėl visų pirma turime išsiaiškinti, kokie yra poreikiai. Tam bus skirta viena forumo dalis“, – sakė G.Klimavičiūtė-Minkštimienė.

Apie tai pranešimą skaitys Iza Rutkowska iš Lenkijos. „Ji kalbės apie tai, kaip reikia rinkti informaciją, kokiais metodais kalbėtis su žmonėmis, kaip juos pritraukti.

Dažna problema yra ta, kad sunku pritraukti žmones į paprastus bendruomeninius susitikimus – jie neateina, ir dėl to negalima išsiaiškinti poreikių, todėl reikia ieškoti naujų, kūrybiškų būdų“, – sakė „Kaunas 2022“ atstovė.

Pranešimą „Nuo poreikių iki resursų: kaip identifikuoti poreikius ir sustiprinti resursus, kurie egzistuoja bendruomenėse“ skaitys Phil Tulba iš Didžiosios Britanijos.

Pranešėjas kalbės apie poreikių aiškinimąsi per įvairius resursus ir akcentuos ekonominę pusę.

Pranešimus skaitys Bendruomenių asociacijos pirmininkas Ramūnas Navickas, apžvelgsiantis Kauno miesto ir rajono bendruomenių centrų patirtį, Inga Urbonaitė-Vadoklienė kalbės apie pokyčių norą bei poreikių analizę per patirtį.

Vizualinis fasilitatorius Žilvinas Mažeikis pagal pranešimus pateiks vizualųjį pranešimų apibendrinimą.

Kaip išmatuoti pokytį?

Antroje forumo dalyje jo dalyviai dalyvaus dirbtuvėse ir diskutuos apie pokyčių matavimus bendruomenėse, kurias ves „Kūrybinės jungtys“.

Pasak G.Klimavičiūtės-Minkštimienės, kartais, kai bendruomenėse vyksta veiklos ar įgyvendinami projektai, įvykusį pokytį sunku apčiuopti, įvertinti jo naudą.

„Tarsi visi jaučia: pokytis, permainos įgyvendinus vieną ar kitą idėją įvyko. Bet kaip tai įvardinti, kaip pamatuoti?

Ir ne vien mums kyla tokie klausimai, jie kyla ir kitose Europos šalyse. Įgyvendinami įvairaus pobūdžio ir dydžio bendruomeniniai meniniai projektai ir per mažai klabama, kaip pamatuoti pokytį.

Greičiausiai jį reikia pradėti matuoti nuo pat projekto pradžios, o gal net ir dar anksčiau, kitaip sakant, įsivertinti esamą situaciją. Apie tai ir bandysime dirbtuvėse diskutuoti“,– kalbėjo pašnekovė.

Paskutinioji forumo dalis skirta ryšių mezgimui, tai – savotiška kontaktų mugė.

„Forumo dalyviai turės progą pasikalbėti apie projektus, veiklas, pasidalinti kontaktais, susipažinti, o taip pat, labai tikimės, ir pradėti naujus bendrus projektus“, – sakė G.Klimavičiūtė-Minkštimienė.

Permainos – juntamos

„Kaunas 2022“ bendruomenių programa „Visi kaip vienas“ didelį dėmesį skiria įvairių Kauno miesto ir rajono bendruomenių veiklai bei jų suaktyvinimui.

Neseniai bendruomenės buvo kviečiamos teikti projektus, ir nustebino ne tik gautas jų kiekis, bet ir pačios idėjos.

„Labai jaučiame, kad Kauno mieste ir Kauno rajone bendruomenės yra labai aktyvios, pačios organizuoja įvairias šventes, projektus, veiklas. Todėl forumas visų pirma skirtas jiems – megzti kontaktus, pasisemti naujų žinių ir idėjų, pasidalinti savosiomis“, – kalbėjo G.Klimavičiūtė-Minkštimienė.

Bendruomenių forumas yra vyksiančio Fluxus festivalio dalis. Vakarinėje jo dalyje visi bus kviečiami kartu su bendruomenėmis įsitraukti į kūrybinius procesus ir palydėti dieną flux‘išku kopimu į Parodos kalną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius