Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Idėjos Kauno miestui ir rajonui: atiduotuvių kampelis, ugnies skulptūra, nauji maršrutai oreiviams

Kūrybinės marškinėlių dirbtuvės? Ugnies skulptūra ant Nemuno upės? O gal – atiduotuvių kampelis ar universitetas visiems? Kauniečiai ir visi mylintys Kauno miestą bei rajoną kviečiami balsuoti ir išrinkti bendruomenių siūlomas iniciatyvas.
Programos „Visi kaip vienas“ dalyviai siūlo idėjas Kauno miestui ir rajonui.
Programos „Visi kaip vienas“ dalyviai siūlo idėjas Kauno miestui ir rajonui. / Organizatorių nuotr.

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programa „Visi kaip vienas“ pasiūlė formalioms ir neformalioms miesto bei rajono bendruomenėms, pavieniams asmenims, norintiems kurti bendruomenėse, teikti savo iniciatyvas.

Kaip 15min sakė programos „Visi kaip vienas“ koordinatorė Simona Savickaitė, viso sulaukta 31 pasiūlymo, iš kurių pirmame etape buvo atrinkta 18.

„Visi projektai mus nustebino, nesitikėjome tokio didelio aktyvumo. Antrame programos etape visi pasiūlymai yra paviešinti, ir už juos siūloma balsuoti“, – sakė S.Savickaitė.

Laimėtojai bus renkami sumuojant balsus bei komisijos vertinimus.

„Nike“ ir „Adidui“ – kita alternatyva

Kauno mieste bei rajone siūloma įgyvendinti pačias įvairiausias iniciatyvas – nuo aktyvios veiklos iki meninių projektų.

Viena iš bendruomenių siūlo tapti marškinėlių dizaineriais ir vietoj „Nike“ ar „Adidas“ logotipų pasipuošti kaunietiškai.

Organizatorių nuotr./Programos „Visi kaip vienas“ dalyviai siūlo idėjas Kauno miestui ir rajonui
Organizatorių nuotr./Programos „Visi kaip vienas“ dalyviai siūlo idėjas Kauno miestui ir rajonui

„Kokie miesto simboliai, žodžiai ar objektai kelia pasididžiavimą? Kūrybinių dirbtuvių metu senjorai primins Kauno tradicijas, moksleiviai – nušvies ateitį, o sujungę tradicijas ir ateitį – didžiuosimės šiandiena ir kursime suvenyrinius Kauno marškinėlius sau, draugui ir miesto svečiams“, – teigia idėjos autoriai.

Tuo tarpu žaliakalniečiai siekia tapti pirmuoju mikrorajonu ne tik Lietuvoje, tačiau galbūt ir pasaulyje, „priverčiančiu“ oro balionus planuotis maršrutus būtent virš jo.

„Gyventojų ir miesto svečių dėmesį patrauks ant pastatų stogų sukurti ilgalaikiai meno kūriniai (piešiniai, ženklai, skulptūros), pasakojantys savitą Žaliakalnio istoriją, tik šį kartą – iš viršaus. O žaliakalniečiai galės stebėti žemai virš jų namų skrendančius oro balionus“, – savo, kaip sako patys, „nuraunančiomis“ mintimis dalinasi vietos bendruomenės atstovai.

Seni daiktai, universitetas visiems

Kita bendruomenė Kaune siūlo įrengti atiduotuvių kampelį, o šios iniciatyvos ėmėsi daugiabučio gyventojai. Jos esmė – prikelti nereikalingus ar nenaudojamus daiktus antram gyvenimui.

Idėja gimė kai kelios namo gyventojos paliko nebenaudojamus ar joms netinkamus daiktus ant palangės su rašteliu „dovanoju”. Ši tradicija prigijo ir bendruomenė ketina įrengti oficialų atiduotuvių kampelį, kur bendruomenės nariai galės dalintis nenaudojamais, tačiau tinkamais naudoti daiktais.

Organizatorių nuotr./Programos „Visi kaip vienas“ dalyviai siūlo idėjas Kauno miestui ir rajonui
Organizatorių nuotr./Programos „Visi kaip vienas“ dalyviai siūlo idėjas Kauno miestui ir rajonui

Dar viena bendruomenė startuoja su noru pažinti save per veiklas ir kompetencijas, siūlydami iniciatyvą „Visų kartų universitetas“, prie kurios kvies prisijungti kiekvieną žmogų. Dalyviai turės galimybę dalyvauti pasaulio kalbų, etnokultūros, menų, sporto, istorijos, ekonomikos, informacinių technologijų ir inovacijų pamokose, kurias ves bendruomenės pakviesti mokslo ar verslo atstovai.

Tarp idėjų – ir Tado Ivanausko vardas

Tuo, kad miesto erdvė gali skatinti kūrybą, bendravimą, kultūrinę veiklą ir mažinti socialinę atskirtį, neabejoja grupė kauniečių, siūlančių „prikelti“ apleistą kampą ties Gedimino g. 30 ir Kęstučio g. 23 namais ir šią erdvę skirti bendruomenės gyvenimui. Nors ši vieta yra vieša, tačiau apleista ir kol kas funkcionuoja kaip improvizuota automobilių stovėjimo aikštelė.

„Kad turėtume ką pasakoti savo anūkams, o legendos sklandytų dar šimtmečius – lai mitas tampa realybe!

Planuojame kurti ugnies skulptūros maketą – į kūrybinį procesą būtų kviečiami įsitraukti ne tik menininkai, bet ir visi miesto ir rajono vaikai, jaunimas, ypatingą dėmesį skiriant socialinės rizikos grupėse esantiems vaikams“, – pristatydami savo projektą teigia dar vienos bendruomenės atstovai.

Prie šios iniciatyvos būtų kviečiami jungtis baidarininkai, lankininkai, ir kiti kūrybiški bei neabejingi savo miestui žmonės. Ugnies skulptūra būtų pristatyta visuomenei rudenį, šventės metu. Taip pat, numatomos kūrybinės dirbtuvės – linksmi teoriniai ir praktiniai užsiėmimai netradicinėse erdvėse.

Viena iš bendruomenių pristato idėją „Prisukama Obelynė“. Tai – šiuolaikinio šokio spektaklių ir audio performansų projektas, įsikursiantis istorinėje Tado Ivanausko sodyboje. Lankytojai bus kviečiami išjudėti iš savos kasdienybės, atrasti Obelynę iš naujo ir „įsisukti“ į šios erdvės tolimesnį kultūrinį įveiklinimą.

Pažintinis takas, dėmesys – neįgaliesiems

Zapyškio miestelio bendruomenės norėtų atgaivinti seną pažintinį-ekologinį taką. Pasak idėjos autorių, dėl infrastruktūros plėtros Zapyškis pritraukia vis daugiau svečių, tačiau savarankiškai svečiams čia nelabai yra ką savarankiškai veikti.

Su bendruomenės ir menininkų pagalba norima sukurti naują, patrauklų ir šiuolaikišką pažintinį taką.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Užimtumo ir kūrybos stuba“ Zapyškyje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Užimtumo ir kūrybos stuba“ Zapyškyje

Tarp idėjų – dėmesys ir neįgaliesiems. Parengtas projektas „Mūsų pasaulis“, pasitelkdamas meninę fotografiją, sieks atskleisti neįgaliųjų pasaulį. Ketiname organizuoti dviejų mėnesių trukmės mokymus– dirbtuves, kur neįgalūs žmonės galėtų išmokti fotografijos meno, aptarti savo darbus su profesionaliais menininkais bei surengti parodą.

Susipažinti su visomis iniciatyvomis ir balsuoti galite čia. Balsavimas tęsis iki liepos 19 d. 13 val.

Vienas asmuo gali balsuoti vieną kartą už vieną bendruomenės idėją.

Apie programą „Visi kaip vienas“

  • Programoje dalyvauja formalios ir neformalios Kauno miesto ir Kauno rajono bendruomenės ir bendruomeninės iniciatyvos; fiziniai asmenys, norintys kurti bendruomeniškumu grįstose Kauno miesto ir Kauno rajono bendruomenėse.
  • Laimėjusios iniciatyvos palaikomos apmokant kūrybines ir menines paslaugas (be kurių idėja negalėtų būti įgyvendinta) ir užtikrinant iniciatyvos sklaidą.
  • Laimėjusių bendruomenių idėjos įgyvendinamos liepos 25 d. – spalio 31 d.
  • Iniciatyva orientuota į kūrybines veiklas, viešųjų erdvių įveiklinimą, kūrybinį atnaujinimą/įjaukinimą bei naujų viešųjų erdvių paieškas, inicijavimą per kūrybines veiklas; iniciatyvos apima tarpsektorinį bendradarbiavimą bei tarpdiscipliniškumą;
  • Iniciatyvos skirtos arba įtraukia specifines auditorijas (senjorai, jaunimas, socialinės atskirties grupės, žmonės su specialiais poreikiais, žmonės su negalia ir kt.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius