Kaunas tapo laimės sostine: spalvingai ir ryškiai kauniečiai šventė Tarptautinę laimės dieną

Laimė gali būti geltona. Ji gali nutūpti ant suoliuko Laisvės alėjoje arba paliesti už rankos valgant ledus. „Laimė yra“, – antradienį sakė kauniečiai, spalvingai ir garsiai atšventę Tarptautinę laimės dieną. Vakar Kaune laimė buvo šypsenos, muzika, gera nuotaika, bendrumo jausmas ir 22 kilogramai laimės torto.
Kaune buvo švenčiama Tarptautinė laimės diena
Kaune buvo švenčiama Tarptautinė laimės diena / Martyno Plepio nuotr.

Pirmą kartą kauniečiai šventė Jungtinių Tautų inicijuotą Tarptautinę laimės dieną, o renginiai, prasidėję mieste ir miesto prieigose ankstyvą rytą, baigėsi tik vakare. Organizatoriai viliasi, kad Tarptautinė laimės diena bus švenčiama ir kitais metais bei taps tradicija.

Tarptautinės laimės dienos ambasadoriais tapo „Kaunas 2022“ komanda, o prie idėjos prisijungė Kauno miesto ir rajono bendruomenės, muziejai, galerijos, sporto klubai, savivaldybė, oro uostas, geležinkelio stotis.

Kaip 15min sakė programos „Kaunas 2022“ vadovė Virginija Vitkienė, nors ši diena yra Tarptautinė, tačiau Lietuvoje anksčiau ji švenčiama nebuvo.

„Mes tik inicijavome keletą pagrindinių renginių, tačiau prisidėjo daugybė kitų organizacijų, o įvairių renginių, smagių atsigręžimų į artimą pasiūlė kauniečių grupės, mažieji verslai, bibliotekos, kultūros įstaigos. Tai – šventė, priklausanti visiems, proga pamąstyti, kas yra laimė. Mums svarbu yra laimės dozę dauginti tarp miestiečių ir manom, kad ji svarbi, jog žmonės jaustų ryšį su savo gyvenamąja vieta.

Tikimės atgaivinti šią tradiciją. Labai smagu, kad parašė mūsų bičiuliai, partneriai iš Klaipėdos, kurie taip pat pasekė mūsų pavyzdžiu ir šventė laimės dieną.

Mes tik primename, kad tokia diena yra, kad laimė yra ir kad ji yra bendrystėje, kai mes atsigręžiam į kitą žmogų ir pamatome, kad esame ne vieni“, – sakė V.Vitkienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginija Vitkienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginija Vitkienė

Pirmieji žadinti laimės suskubo Kauno bendruomenė „Šešios trim“, nuo pusės septynių ryto pradėję mankštą Kauno geležinkelio stotyje, vėliau į teatralizuotą humoristinę sporto treniruotę Kauno oro uoste kauniečius ir miesto bei šalies svečius kvietė profesionalūs šiuolaikinio šokio šokėjai.

Martyno Plepio nuotr. /Kaune buvo švenčiama Tarptautinė laimės diena
Martyno Plepio nuotr. /Kaune buvo švenčiama Tarptautinė laimės diena

Dar viena netikėta akcija vyko bibliotekoje, kur kauniečiai buvo kviečiami užsukti su savo keturkojais draugais.

Kelios dešimtys akcijų ir renginių vyko skirtingose miesto vietose – Kauno „Žalgirio“ arenoje buvo matuojamas laimės decibelas, ekskursijos vyko muziejuose, Kauno zoologijos sode.

Netikėta akcija vyko ir miesto viešajame transporte, kur keleivius linksimo du personažai – kiškis ir briedis.

Kauno miesto savivaldybė kauniečius kvietė į ekskursijas, režisieriaus S.Baradinsko ir komiko O.Šurajevo filmo „Grąžinti nepriklausomybę“ peržiūrą, o prie miesto savivaldybės arbatą su kauniečiais gėrė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Beje, V.Matijošaitis vaišino ne tik arbata – prie savivaldybės buvo valgomas ir 22 kilogramus sveriantis tortas. Skaičius 22 pasirinktas neatsitiktinai – 2022 metais Kaunas taps Europos kultūros sostine.

„Aš ne pirmą kartą gyvenime pjaustau laimę po gabaliuką“, – kauniečiams sakė prie savivaldybės tortą pjaustęs ir praeivius vaišinęs V.Matijošaitis.

Martyno Plepio nuotr. /Kaune buvo švenčiama Tarptautinė laimės diena
Martyno Plepio nuotr. /Kaune buvo švenčiama Tarptautinė laimės diena

Pasak mero, Kaune laimės dienos šventimas turėtų tapti tradicija, mat šiame mieste, anot jo, gyvena laimingi žmonės.

„Kauniečiai visada buvo laimingi. Savo darbu, idėjomis, kūryba. Kas man yra laimė? Namai, darbas, gera infrastruktūra, galimybė keliauti. Tačiau svarbiausia laimė tada, kai atsiduri klinikose ir supranti, kad laimė yra sveikata“, – sakė V.Matijošaitis.

Vienas iš pagrindinių šventės akcentų – Laimės eisena, pajudėjusi nuo Istorinės LR Prezidentūros ir pasibaigusi prie būsimojo „Kaunas 2022“ biuro Laisvės alėjoje trankiu „Baltic Balkan“ koncertu, vaišinantis kava, arbata ir keksais.

Į Laimės eiseną kauniečius kvietė „Kaunas 2022“ programos „Dizainas laimei“ kuratoriai.

Geltonai nušvito ir Laisvės alėja – praeiviams buvo dalijami balionai, „veikė“ laimės suoliukas.

Šventė patiko tiek kauniečiams, tiek miesto svečiams. Iš Vilniaus į Kauną atvykusi Adelina sakė į laimės dieną patekusi atsitiktinai.

„Kaune lankausi darbo reikalais, o kad čia švenčiama laimės diena, sužinojau tik gavusi geltoną balioną. Atvirai tariant, net ir nežinojau, kad tokia diena iš viso yra. Beje, kauniečių iniciatyvos vis labiau stebina. Gerąja prasme. Keičiasi ir pats miestas“, – sakė moteris.

Kaunietė Greta kartu su draugu teigė gyvenanti viename iš miegamųjų mikrorajonų, o į Laisvės alėją atvažiavo „pajusti laimės“.

„Taip, žinojau, kad bus švenčiama Laimės diena. Žinoma, gaila, kad tai – ne savaitgalis, kai dar daugiau žmonių galėtų prisijungti prie mieste vykstančių renginių. Tačiau pati idėja – puiki. Ar aš laiminga? Taip, beveik kasdien“, – juokėsi jauna moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius