-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune pristatytas restauruotas vienas vertingiausių vitražų Lietuvoje

Kauniečiams antradienį pristatytas daugiau kaip pusę amžiaus iš visuomenės akiračio išnykęs vienas vertingiausių ir seniausių vitražų Lietuvoje.
IMG_9767
IMG_9767

„Kai atidarėm dėžes, detales reikėjo dėlioti tarsi vaikišką dėlionę“, – antradienį Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje pasakojo restauratorius Daugis Bumbulis.

XIX amžiaus pabaigoje garsiųjų „Geyling“ vitražo dirbtuvių Vienoje (Austrija) meistrų sukurtas kūrinys „Nukryžiuotasis su angelais“ iki šiol buvo žinomas tik iš kelių nespalvotų fotografijų.

Nuo šiol su įspūdingu vitražu galės susipažinti ir visi meno mylėtojai – jis eksponuojamas muziejaus salėje. Tiesa, muziejininkai sako, kad visas vitražo grožis pasimatys saulėtą dieną, į langus šviečiant saulei.

Didelę meninę vertę turintis kūrinys daug metų, uždarius Kauno Švč. Sakramento bažnyčią ir įrengus ten kino teatrą „Santaką“, gulėjo išardytas ir supakuotas dėžėse Pažaislio vienuolyne, vėliau – perduotas muziejaus fondams.

„Nukryžiuotojo su angelais“ vitražą kartu su dar keturiais evangelistų vitražais bažnyčia įsigijo 1934 metais, o juos išardyti teko 1964 metais, sovietų valdžiai griaunant ir ardant bažnyčias.

Nukryžiuotojo vitražas bažnyčioje buvo įrengtas didžiojo altoriaus vietoje, centriniame lange.

Nustebino užrašas ant vienos iš dėžių. Kreida rusiškai ant dėžės buvo parašyta: „Pusiau istorinis vitražas.“

Restauratorius juokavo, kad, ėmus restauruoti vitražus, jį nustebino užrašas ant vienos iš dėžių. Kreida rusiškai ant dėžės buvo parašyta: „Pusiau istorinis vitražas.“

Pasak D.Bumbulio, jau yra restauruoti ir dviejų evangelistų vitražai, kurie vėliau taip pat bus pristatyti visuomenei, o vėliau kartu su nukryžiuotojo vitražu perduoti bažnyčiai, jei nebus nutrauktas finansavimas, tikimasi rekonstruoti ir trečiąjį vitražą.

Vienos dėžės su evangelisto Mato vitražu kol kas rasti taip ir nepavyko. „Kur jis yra, nežinome“, – sakė D.Bumbulis.

Pasak restauratoriaus, palyginus evangelistų ir nukryžiuotojo vitražus, pastarasis nukentėjo mažiau, o jį restauruojant pavyko išlaikyti nemažai autentiškų „Geyling“ vitražo dirbtuvių sukurtų detalių.

Kartu su D.Bumbuliu restauruoti vitražą padėjo ir restauratorė Dalia Mulevičienė.

Pamatyti „Nukryžiuotojo su angelais“ vitražą kauniečiai ir miesto svečiai galės iki kitų metų sausio pradžios. Taip pat muziejuje eksponuojami sakralinio meno ir liaudiškojo baroko kūriniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius