-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaune – kultūros ekspertai iš Europos valstybių: pirmą kartą rengiamas tarptautinis seminaras

Kauno „Žalgirio“ arenoje vyks vienas svarbiausių šių metų kultūrinių renginių Lietuvoje – Europos kultūros sostinių forumas. Jis skirtas Kauno miesto bei rajono pasiruošimui 2022 metais tapti Europos kultūros sostine. Kokios naudingos kitų šalių patirtys, kokios galimos klaidos, kokia nauda miestui ir rajonui, tapsiančiam Europos kultūros sostine, kokie pokyčiai laukia, kokie ir kiek laiptelių veda į pergalę – tai vos kelios temos, kurios bus aptariamos tarptautiniame seminare Kauno „Žalgirio“ arenos amfiteatre.
Skrydis virš Kauno didžiausiu keleiviniu specialios formos oro balionu
Kaunas. / Karolinos Stažytės nuotr.

Kaip 15min sakė programos „Kaunas 2022“ Tarptautinių ryšių ir programų vadovė Ana Čižauskienė, gegužės 18–19 dienomis vyksiančiame Europos kultūros sostinių forume kviečiami dalyvauti Kauno miesto ir rajono kultūros įstaigų bei bendruomenių atstovai, taip pat visi tie, kurie domisi kultūra bei bendruomenių veikla. Taip pat seminare gali dalyvauti ir kitų rajonų kultūros sektoriaus ir bendruomenių atstovai.

„Tai mums labai svarbus renginys, jis vyks kiek daugiau nei po metų, Kauno miestą ir rajoną paskelbus 2022 metų Europos kultūros sostine. Seminaras yra proga plačiai ir išsamiai kartu pasikalbėti apie šios programos galimą poveikį, kultūros sektoriui, miesto ir rajono gyventojams.

Norime su kolegomis iš kultūros sektoriaus, kitų sektorių nusistatyti savo tikslus, suburti jėgas, susirasti naujų partnerių, pasimokyti iš kitų šalių kultūros sostinių pavyzdžių“, – sakė A.Čižauskienė.

"Kaunas 2022" nuotr. /Ana Čižauskienė
"Kaunas 2022" nuotr. /Ana Čižauskienė

Seminare formuojamos kelios linijos. Pranešėjai iš įvairių pasaulio šalių dalysis savo patirtimi, pasakos sėkmės istorijas, pagaliau – įvardys savo padarytas klaidas ir išmoktas pamokas, siekiant ir tapus Europos kultūros sostine.

Daug dėmesio skiriama projektams, į veiklas įtraukiantiems vietos bendruomenes – kaip Europos kultūros sostinės dirbo su vietos gyventojais, kokią naudą šie projektai neša visuomenei, kaip jie keičia socialinę atmosferą mieste bei rajone ir ko galima išmokti iš užsienio kolegų patirčių.

„Taip pat daug dėmesio skiriame tarptautinių partnerysčių vystymui. Pranešėjų ir temų bus daug, renginyje dalyvaus daugiau nei 15 atstovų iš Europos Sąjungos šalių, daugiau nei dešimt Europos kultūros sostinių atstovų.

Norime užmegzti ryšius su tarptautiniais partneriais tam, kad kartu planuotume projektus. Mums artima miestų, jau buvusių Europos kultūros sostinėmis, kryptis. Įvykdžius programas, projektus kultūros sektorius gerokai pasikeičia, pasitempia“, – kalbėjo A.Čižauskienė.

Kaip sakė pašnekovė, tokio seminaro, į kurį suvažiuotų savo šalių kultūros ambasadoriai, Lietuvoje dar nėra buvę. Dvi dienas vyksiantis seminaras bus nemokamas.

„Taip pat verta akcentuoti, kad renginyje susitiks daugiau kaip 13 organizacijos „Kūrybiška Europa“ biurų atstovų. Šie biurai yra tarsi tarpininkai tarp Europos komisijos ir vietos kultūros organizacijų, jie skatina dalyvauti tarptautiniuose projektuose, kurti juos, moko naudotis ES fondų galimybėmis.

Turėsime nemažą skaičių žmonių – savo šalies kultūros ambasadorių, – kurie ne tik padės susipažinti, bet ir konsultuos, kokios galimybės tapti partneriais, pasinaudojant finansavimo modeliais“, – kalbėjo A.Čižauskienė.

Nors išskirti pranešėjus yra sunku, mat visi jie – skirtingi savo sričių profesionalai, tačiau nemažai dėmesio bus skiriama Lenkijos miestui Vroclavui, 2016 metais buvusiam Europos kultūros sostine.

„Su šiuo miestu palaikome glaudų ryšį. Vroclavo projektas buvo labai sėkmingas, o miestas per dešimtmetį iškilo į aukštumas“, – sakė A.Čižauskienė.

Pranešimus skaitys Liverpulio ir Stavangerio miestų kultūros ekspertai Lewisas Biggsas, Neilas Petersonas ir Rolfas Norasas, bendruomenių kultūros programos kuratorė iš Leuvardeno Europos kultūros sostinės Immie Jonkman.

Remio Ščerbausko nuotr./Lewis Biggs
Remio Ščerbausko nuotr./Lewis Biggs

„Jie yra labai patyrę kultūros ekspertai. L.Biggsas yra bienalių kuratorius, gerai išmano meno viešose erdvėse specifiką, bendruomeninį meną. N.Petersonas ir R.Norasas yra šiuo metu veikiančio Europos kultūros sostinių tinklo iniciatoriai, tyrinėjantys ir konsultuojantys esamas kultūros sostine.

Pranešėjų bus ir iš Lietuvos. Tai – Auksė Petrulienė, Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus atstovė, kur buvo įkurta pirmoji Lietuvoje bendruomenių galerija, taip pat Valdovų rūmų, MO muziejaus, Klaipėdos jūrų muziejaus atstovai. Visi jie kuria inovatyvius kultūrinius produktus ir edukacines programas“, – sakė A.Čižauskienė.

Europos kultūros sostinių forumas Kauno „Žalgirio“ arenos amfiteatre vyks gegužės 18–19 dienomis.

Renginys yra nemokamas. Visi pranešimai bus sinchroniškai verčiami iš/į lietuvių bei anglų kalbas.

Daugiau informacijos ir registracija (iki balandžio 30 dienos) http://forumas.kaunas2022.eu/ arba Kaunas 2022 Facebook'o paskyroje.

Renginyje galima dalyvauti abi dienas arba vieną iš renginio dienų pasirinktinai. Vietų skaičius ribotas. Užsipildžius dalyvių skaičiui, registraciją gali būti sustabdyta ir anksčiau.

Programa gegužės 18 d.

09:15 registracija

10:00 forumo atidarymas

10:40 pagrindiniai pranešėjai:

VIRGINIJA VITKIENĖ (Kaunas 2022). Kaunas po 2022: vizija

LEWISAS BIGGSAS (Liverpulis 2008). Bendradarbiavimas vardan Liverpulio ateities

KRZYSZTOFAS MAJUS (Vroclavas 2016). 2016 laiptelių iki pergalės

ROLFAS NORASAS (Stavangeris 2008). Baziniai kultūros sostinių programų aspektai – įvairių miestų patirtys

RYTIS ZEMKAUSKAS (Kaunas 2022). KEKS‘as? Koks KEKS‘as?

12:00 podiumo diskusija. Moderatorius Rolf Noras

12:45 pietūs

14:30 paralelinės sesijos:

IMMIE JONKMAN, PATRICIA KLOMP (LEUVARDENAS/FRYZIJA 2018). Praktiniai bendruomenių įtraukimo metodai pasitelkiant kultūrą

AGATA ETMANOWICZ (VROCLAVAS 2016). Auditorijų laboratorija. Susipažinkite – paaugliai!

GEROJI PRAKTIKA: auditorijų plėtra ir įtrauktis Europos kultūros sostinės projektuose

17:30 pabaiga

Gegužės 19 d.

09:15 registracija

10:00 pagrindiniai pranešėjai:

NEILAS PETERSONAS (Liverpulis 2008). Ar kultūra gali pakeisti bendruomenę?

DOMINIKA KAWALEROWICZ (Vroclavas 2016). Kultūros sostinės programos planavimas – bendra užduotis

IMMIE JONKMAN (Leuvardenas 2018). Kaip „Leuvardenas 2018“ išjudino dešimtis tūkstančių žmonių pozityviam aktyvizmui

GRAZIELLA VELLA (Valeta 2018). „Valeta 2018“ vertinimo bei monitoringo modelis kaip įrankis nustatyti ir dokumentuoti bendruomenės dalyvavimą kultūriniuose procesuose

12:00 pietūs

13:30 paralelinės sesijos:

IMMIE JONKMAN, PATRICIA KLOMP (Leuvardenas/Fryzija 2018). Praktiniai bendruomenių įtraukimo metodai pasitelkiant kultūrą

AGATA ETMANOWICZ (Vroclavas 2016). Auditorijų laboratorija. Susipažinkite – paaugliai!

GEROJI PRAKTIKA: auditorijų plėtra ir įtrauktis Europos kultūros sostinės projektuose

KŪRYBIŠKOS EUROPOS TINKLAS: tarptautinio bendradarbiavimo ir mobilumo galimybės. Moderatorė: EGLĖ DELTUVAITĖ (Kūrybiškos Europos biuras)

17:00 KAUNO IŠŠŪKIS: jaunimas Kaunui

18:00 pabaiga

Daugiau informacijos teiraukitės telefonu +370 678 62 838 arba elektroniniu paštu ana@kaunas2022.eu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius