Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno rajonas: gatvės meno kūrėjas pastatą pakeitė neatpažįstamai, o Garliavos apylinkėse – iš žmonių daiktų gimęs žirgas

„Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalyviai švenčia antrojo sezono kulminaciją, o pirmosios šventės kviečia į Ringaudų seniūniją ir Garliavos apylinkes: ne tik kartu švęsti, tačiau ir susipažinti su pokyčiais bei permainomis. „Unikalios po vieną, stiprios drauge“, – toks yra šių metų „Šiuolaikinių seniūnijų“ šūkis.
Povilo Kupčinsko darbas „Sapnas apie praeitį“ ir G.Velykio skulptūra „Žirgas“
Povilo Kupčinsko darbas „Sapnas apie praeitį“ ir G.Velykio skulptūra „Žirgas“ / G.Kovėros ir organizatorių nuotr.

Projektas „Šiuolaikinės seniūnijos“, skirtas Kauno rajono bendruomenėms bei kultūros sektoriaus stiprinimui, pristato didžiuosius renginius, kurie daugiau nei mėnesį tęsis skirtingose Kauno rajono vietovėse.

Projekto dalyviai siekė įprasminti ir išsaugoti savitą istorinę atmintį bei rėmėsi ja formuojant šiuolaikines miestelių tapatybes, kūrybingai panaudojant turimus išteklius ir skatinant didžiuotis savo gyvenamąja vieta.

Garliavos apylinkėmis – kelionė traukiniu ir „Steampuk“ judėjimas

„Šiuolaikinių seniūnijų“ projekto finaliniai renginiai rugpjūčio 29-ąją prasidės Garliavos apylinkių Šiuolaikinės seniūnijos kelione specialiu traukinio maršrutu Kaunas-Garliava-Mauručiai-Kaunas.

Kelionė simboliškai reflektuos 2019 metų Subjektyvaus Atlaso (redaktorius, kuratorius Hugo Herrera Tobón) tyrimo metu atskleistą tris bendruomenes (Juragių, Ilgakiemio ir Sąnašos) vienijantį identitetą. Ypatingas vietinių žmonių ryšys su gamta ir nagingumas padėjo pagrindą tolimesniems Garliavos apylinkių šiuolaikinės seniūnijos projekto procesams 2020–2022 m.

Pasak „Kaunas 2022“ jaunimo programos kuratorės Evelinos Šuscickytės, traukinio Kaunas – Garliava – Mauručiai – Kaunas maršrutas yra suplanuotas būtent šiam renginiui, o traukinys stos Garliavos stotyje, kurioje bus pristatyta ir keliaujanti Garliavos apylinkių Subjektyvaus atlaso paroda. Kelionė specialiu traukinio maršrutu padeda atverti ir kitą, ypatingai svarbią temą Garliavos apylinkių seniūnijai, atkreipiant dėmesį į šimtmečiais teritorija judėjusias kariuomenes, visuomenės veikėjus, idėjų ir naujienų srautus.

Organizatorių nuotr./G.Velykio skulptūra “Žirgas“
Organizatorių nuotr./G.Velykio skulptūra “Žirgas“

„Pats maršrutas jau yra išskirtinis, skiriamas šiam įvykiui. Jis tampa Garliavos apylinkių seniūnijos teritorijoje esančių bendruomenių jungtimi, tuo pačiu tai – ir simbolinė kelionė, reflektuojant 2019 metais vykusio tyrimo rezultatus. Tada mes tyrinėjome Garliavos apylinkių teritorijoje esančių bendruomenių – Ilgakiemio, Juragių ir Sąnašos – panašumus, identitetą, mėginome atrasti, kas jas vienija. Tad apie tai kelionės metu ir kalbėsimės, pristatysime 2019 metais sukurtą Subjektyvų atlasą, atspindintį bendruomenių identitetą. Taip pat kalbėsimės ir apie 2020 metais vykstančius procesus – kūrybinė grupė, kurią sudaro menininkai Gintautas Velykis, Edmundas Janušaitis, Sigitas Straigis ir Rolandas Karalius, pristatys „Staempunk“ temą“, – sakė E.Šuscickytė.

Kuratorė džiaugiasi, jog nuo 2019 metų, kai Garliavos apylinkių bendruomenės įsijungė į bendras veiklas, jau akivaizdus ir pokytis – nors ir toli viena nuo kitos esančių bendruomenių žmonės ėmė bendrauti ir po renginio planuoja bendrą pikniką.

„Garliavos apylinkių teritorija yra labai didelė, tad iki tol žmonės nelabai bendraudavo, neturėdavo bendrų įvykių. Dabar jungtis tarp jų jau yra. Žmonės įsitraukia į bendrus procesus, keičiasi mintimis, patirtimis“, – kalbėjo E.Šuscickytė.

Garliavos apylinkėse pokytis yra ne tik kalbat apie žmonių tarpusavio bendravimą – čia prasidėjusi „Staempunk“ iniciatyva taip pat jau įgavo formą.

Karantino metu žmonės buvo kviečiami peržiūrėti namuose esančius daiktus ir nereikalingus atiduoti menininkams, jad vėliau iš jų būtų kuriami meno kūriniai.

„Gyventojai pakankamai aktyviai į šią iniciatyvą atsiliepė, o šiuo metu jau galima matyti ir rezultatą. Garliavos apylinkėse, prie III forto, jau pastatyta iš žmonių surinktų daiktų sukurta skulptūra „Žirgas“. Jos autorius – Gintautas Velykis.

Iki metų pabaigos dar bus sukurti du didesni objektai ir trys mažesni. Didesnieji puoš viešas erdves, o mažieji įsikurs privačiose bendruomenės narių valdose“, – kalbėjo pašnekovė.

Organizatorių nuotr./G.Velykio skulptūra “Žirgas“
Organizatorių nuotr./G.Velykio skulptūra “Žirgas“

Ringauduose kūrė gatvės meno kūrėjas

Kitas „Šiuolaikinių seniūnijų“ renginys pakvies į Ringaudus. Rugpjūčio 30-ąją Ringaudų miestelio gyventojus ir svečius visą dieną džiugins įvairūs renginiai ir meniniai vyksmai: gatvės meno objektai I-ajame forte, fotografijos parodos atidarymas iš bendruomenės fotografijos dirbtuvių bei didysis filmo apie bendruomenės kūrimą užbaigimas.

Ringaudų I forto pastato sienas jau puošia modernaus ir vizualaus gatvės meno kūrėjo Povilo Kupčinsko darbas. „Sapnas apie praeitį“ – taip menininkas pavadino savo kūrinį, kuris atliekamas ypatinga fumage technika. Ši technika ant sienos išdegina kūrinį, o darbai yra unikalūs savo spalvomis, šešėliais.

Kūrinys „gelbėja“ vaizdą, gadinusį istoriniam pastatui nepriklausiusį statinį šalia I forto. Apleistą pastatą puošiantis kūrinys paverčia jį vietos istorijos dalimi.

Kaip 15min sakė P.Kupčinskas, vaizdą ant sienos jis kūrė remdamasis nuotrauka.

„Kadangi tai – fortas, vadinasi, tai – istorija. Tad man gimė idėja, kad tai turėtų būti sapnas apie praeitį. Tada forto administracija atsiuntė daug archyvinių nuotraukų, o aš išsirinkau, kurios man patiko“, – kalbėjo menininkas.

Sename pastate yra išmušta didelė skylė, todėl kūrėjui teko spręsti klausimą, kaip ją integruoti į meno kūrinį: „Iš karto nežinojau, kaip ją sutvarkyti, ką daryti, kaip išspręsti, bet kaip menininkas suvokiau, kad su ja reikia kažkaip sužaisti. Pamatęs vieną iš nuotraukų pastebėjau, kad ji labai tinka – taip skylės taške atsirado patranka.“

P.Kupčinskas sako, kad svarbios buvo ir didelės detalės: tam, kad piešinys gerai žiūrėtųsi, būtų suvokiamas iš toli.

Nors pirminė idėja apie kūrinį gimė vasaros pradžioje, tačiau visą darbą menininkas padarė per devynias dienas: „Pirmą dieną nusidažiau visą sieną viena spalva, antrą dieną dirbau su proporcijomis, o paskui savaitę žaidžiau su ugnimi, su šešėliais.“

Kalbėdamas apie fumage techniką P.Kupčinskas sakė, kad ji yra paplitusi Europoje ir JAV, tai – siurrealistinis meno išraiškos būdas, kai vaizdas kuriamas su žibalu arba žvake.

„Aš nusipirkau dujų balioną. Labai įdomiai gavosi, ir pamačiau, kad skirtingi, įdomūs piešiniai atsiranda naudojant šią techniką sienai. Kol kas dirbu dažniausiai vienas, nebent pasikviečiu pagalbininką, kuris nudažo sieną.

Gal ateityje susipažinsiu su profesionaliais užsienio menininkais, kurie dirba su šia technika ir galbūt aš jiems būsiu įdomus tuo, kad šią techniką pritaikau ant sienos“, – kalbėjo P.Kupčinskas, pridūręs, kad dirbant karštomis vasaros dienomis jam aplinkiniai gyventojai ar pravažiuojantys pro šalį atnešdavo ledų, sustodavo pasikalbėti.

****

Kiekviena projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalyvė ruošia po staigmeną lankytojams – finalinį projekto renginį, atspindintį unikalų vietos ir bendruomenės identitetą bei įprasminantį šių metų žingsnius link šiuolaikiškų miestelių, virsmo Europos kultūros sostinės dalimi.

Visų seniūnijų renginiai – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius