Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno rajonas švenčia: seniūnijose – muzika, cirkas, parodos, nauji maršrutai

„Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalyviai švenčia antrojo sezono kulminaciją. Baigiamosios šių metų šventės jau įvyko Garliavos apylinkėse, Ežerėlio, Rokų, Linksmakalnio, Ringaudų seniūnijose. Šiuolaikinės seniūnijos: unikalios po vieną, stiprios drauge – tokį šių metų šūkį pasirinko Kauno rajonas.
Projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ baigiamasis renginys Rokuose
Projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ baigiamieji renginiai / Martyno Plepio nuotr.

Rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais Kauno rajono seniūnijos atskleidžia kiekvienos iš jų unikalų identitetą, vienijantį bendruomenes ir viliojantį Kauno rajono svečius. Vietos bendruomenės, kultūros įstaigos, verslo partneriai ir įvairių sričių kūrėjai vienijasi tam, kad atskleistų įdomiausius dalykus apie kiekvieną miestelį.

„Šiuolaikinių seniūnijų“ šių metų kelionė prasidėjo Garliavos apylinkėse. Čia specialiai šiai progai „sukurtas“ traukinio maršrutas Kaunas-Garliava-Mauručiai-Kaunas.

Kelionė simboliškai reflektavo 2019 metų „Subjektyvaus atlaso“ tyrimo metu atskleistą tris bendruomenes (Juragių, Ilgakiemio ir Sąnašos) vienijantį identitetą.

Garliavos apylinkių žmonės taip pat įsiliejo į „Staempunk“ iniciatyvą: karantino metu gyventojai buvo kviečiami peržiūrėti namuose esančius daiktus ir nereikalingus atiduoti menininkams, kad vėliau iš jų būtų kuriami meno kūriniai.

Garliavos apylinkėse, prie III forto, jau pastatyta iš žmonių surinktų daiktų sukurta skulptūra „Žirgas“. Jos autorius – Gintautas Velykis. Iki metų pabaigos dar bus sukurti du didesni objektai ir trys mažesni. Didesnieji puoš viešas erdves, o mažieji įsikurs privačiose bendruomenės narių valdose.

Į šventę pakvietė ir Ringaudai. Gyventojus ir svečius visą dieną džiugino įvairūs renginiai ir meniniai vyksmai: gatvės meno objektai I-ajame forte, fotografijos parodos atidarymas iš bendruomenės fotografijos dirbtuvių bei didysis filmo apie bendruomenės kūrimą užbaigimas.

Ringaudų I forto pastato sienas papuošė modernaus ir vizualaus gatvės meno kūrėjo Povilo Kupčinsko darbas. „Sapnas apie praeitį“ – taip menininkas pavadino savo kūrinį, kuris atliekamas ypatinga fumage technika.

Kūrinys „gelbėja“ vaizdą, gadinusį istoriniam pastatui nepriklausiusį statinį šalia I forto. Apleistą pastatą puošiantis kūrinys paverčia jį vietos istorijos dalimi.

Instaliaciją „Molio kelias“ pristatė ir į šventę pakvietė Rokų bendruomenė. Jį kūrė patys miestelio gyventojai kartu su idėjos autore, keramike Ieva Bertašiūtė-Grosbaha, iš didelių molinių plytelių. Tai – viena iš tęstinio projekto dalių, kuriuo yra kuriamas atviras Rokų keramikos ir molio muziejus.

Rokų bendruomenei savo tapatybės ieškoti ilgai nereikėjo, nes Rokų tapatybė – tai molis, kurio čia apstu, o dar visai neseniai veikė didelė ir žinoma „Rokų keramika“. Pažintyje su moliu gimė projektas „Molio kelias“, uždegęs, sujungęs ir suvienijęs vietos gyventojus.

Kūrybinės molio ir mozaikos dirbtuvėms, vietos menininkų tapybos paroda, operos solisto Povilo Padleckio pasirodymas, pristatytas menininko Kosto Klimavičiaus sukurtas knygų mainų namelis, folkloro ansamblio „Kadujo“ performansas „Linamynis“, videoprojekcijos ant laisvalaikio salės pastato bei elektroninės muzikos grupės „Girių dvasios“ koncertas - taip savo šventę atšventė Rokai.

Linksmakalnio miestelio bendruomenė pakvietė į renginį „Radijo angelai: piknikas“.

Šiuolaikinio cirko spektaklį „Kaip man prisijungti“ atliko šiuolaikinio šokio artistas Džiugas Kunsmanas ir šokėjas Adrianas Carlo Bibiano.

Linksmakalnyje vyko fluxus sporto varžybos – naujame miestelio stadione šventės dalyviai pakviesti į keistas ir netikėtas fluxus stiliaus sporto varžybas, vyko atviros gatvės meno dirbtuvės kartu su menininku Antanu Dubra, vietos gyventojai ir svečiai išvydo Gyčio Dovydaičio filmą apie Linksmakalnį bei jo žmones.

Vakare šventę užbaigė grupės „Rakija Klezmer Orksetrar“ koncertas ir lazerių šou.

Finalinis „Šiuolaikinių seniūnijų“ renginys vyko ir Ežerėlyje. Visą vasarą menininkas Žygimantas Kudirka drauge su Ežerėlio bendruomene kūrė audiogidą apie alternatyvią realybę.

Audiogidas, kuris paremtas tikromis ir išgalvotomis Ežerėlio istorijomis apie realius ten esančius objektus, bus laisvai prieinamas visiems miestelio gyventojams ir jo svečiams.

Šventės metu Ežerėlyje taip pat pristatyta fotografijų paroda, kurią kuravo menininkė Vaida Virbickaitė. Menininkė visą vasarą vietos fotografus kvietė kurti bendruomenės portretus, o visus ežerėliečius dalyvauti fotomedžioklėje ir fiksuoti neatrastus Ežerėlio vaizdus. Vėliau pati menininkė dvigubos ekspozicijos metodu portretus ir apylinkių fotografijas sujungė į vieną.

Kiekviena projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalyvė ruošia po staigmeną lankytojams – finalinį projekto renginį, atspindintį unikalų vietos ir bendruomenės identitetą bei įprasminantį šių metų žingsnius link šiuolaikiškų miestelių, virsmo Europos kultūros sostinės dalimi.

Visų seniūnijų renginiai – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius