Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja parduotuvė Kauno rajone: išskirtinės prekės, sukurtos vietos gamintojų ir gyventojų – nuo džiovintų svirplių iki chalatų

„Pradžioje mums sakė: tai kas čia bus, ar tik medinukai ir molinukai?“ – juokiasi naujosios parduotuvės „LOKALI: Made in Akademija“ direktorė Kristina Šiožinienė. Tačiau dabar skeptikai nurimo, o šiandien duris atvėrusioje parduotuvėje Kauno rajone yra įdomių, netradicinių prekių. Be to, perkantieji čia remia tiek vietos verslą, tiek čia vyksiančius kultūrinius renginius – pelnas bus skiriamas kultūros renginiams, edukacijoms.
Parduotuvė „Lokali“
Parduotuvė „Lokali“

Prasidėjusi nuo idėjos, gimusios „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekte „Šiuolaikinės seniūnijos“ ir bendruomenės noro patiems papildyti kultūrinį finansavimą, parduotuvė startuoja po savo stogu sutelkusi apie 40 verslininkų ar pavienių gamintojų. Visi jie vienaip ar kitaip susiję su Akademijos miesteliu ar jo apylinkėmis.

Iš karto po atidarymo lankytojai čia išvys menininkės Valdonės Gudaitienės medinių paveikslų parodą.

Sukurta daug netikėtų produktų

Lankytojams „LOKALI: Made in Akademija“ pasiūlys Akademijoje pagamintos produkcijos: įvairiausių maisto gaminių, o taip pat ir bižuterijos, tekstilės, gėlių, odos gaminių, paveikslų. Akademijos bendruomenė kviečia apsilankyti dar iki Kalėdų ir tikina, kad čia galima rasti išskirtinių kalėdinių dovanų.

„Tai reiškia, kad tie prekės ženklai, kuriuos mes ir taip jau esame įpratę matyti Akademijoje ar aplinkui esančiuose miesteliuose – Ringaudų, Noreikiškių, Kačerginės, Zapyškio – bus šioje parduotuvėje. Visų pirma, tai yra patogu.

Tačiau įdomu tai, kad yra sukurta labai netikėtų produktų. Pas mus – ne tik rankdarbiai, bet ir kosmetikos produktai, žvakės, namų kvapai. Taip pat įvairiausi maisto produktai: nuo aliejaus, sirupo, karamelės, lifotizuotų, džiovintų vaisių ir daržovių, įvairaus skonio medaus. Yra ir vietos gyventojų sukurtų žaidimų, papuošalų, nertų ir megztų šlepečių.

Kaip vieną iš išskirtinių produktų, ką galima įsigyti pas mus, įvardinčiau konservuotus putpelių kiaušinius – juos Lietuvoje gamina tik viena įmonė“, – sakė parduotuvės direktorė Kristina Šiožinienė.

Į paieškas pažvelgė kūrybiškai

K.Šiožinienė pasakojo, kad viena parduotuvės lentyna bus skirta socialiniam verslui: „Dabar turime Lietuvos samariečių bendruomenės gaminius. Įdomiausia tai, kad yra įvairovė. Aš atsimenu, kai mes tik pradėjome atsidarinėti, mums sakė: tai kas čia bus – medinukai ir molinukai? O čia mes turime nuo džiovintų svirplių iki šiltų chalatų.“

Pasak K.Šiožinienės, 40 įmonių ir pavienių gamintojų yra tik pradžia ir tai – ne visi, kuriuos jau pavyko atrasti Akademijoje: „Mes galvojame, kad atradome dar tik apie 40 procentų vietos gamintojų.“

Viena parduotuvės lentyna bus skirta socialiniam verslui.

Tarp jų – nuo močiutės su anūke, kurios siuva žaisliukus iš tekstilinių atraižų iki didelės bendrovės „Choco Group“, gaminančios produktus iš šokolado.

„Yra gamintojų, kurie gamina ir tiekia produktus ir kitoms šalims. Pavyzdžiui, padažų gamintojas BUGA's. Jie dalyvauja įvairiausiose parodose ir niekas netiki, kas tai – Lietuvos įmonė. Jų produkcijos taip pat bus pas mus“, – pasakojo parduotuvės vadovė.

Jaučiamas kultūrinių renginių poreikis

Akademijos bendruomenės centro vadovė Daiva Gavrilčikė sako, kad šis socialinis verslas yra labai svarbus pačiai bendruomenei.

„Dauguma mūsų bendruomenės narių yra jauni verslininkai, jaunos šeimos. Taip jie bando ir papildomai užsidirbti, o jiems patiems išėjimas į prekybos taškus būtų neįmanomas. Mes suteikėme tokią galimybę ir jie labai tai vertina“, – kalbėjo D.Gavrilčikė.

Parduotuvėje gautas pelnas bus skirtas bendruomenės kultūriniams renginiams, edukacinėms ir socialinėms veikloms. Tai svarbu ir vietos gamintojams – jie žino, kad ne tik užsidirbs patys, tačiau taip pat prisidės prie savo bendruomenės.

Parduotuvė „Lokali“
Parduotuvė „Lokali“

“Nors mus remia Kauno rajono savivaldybė, tačiau kultūrinių renginių poreikis bendruomenėje vis auga. Tad parduotuvės pelnas tam ir bus skirtas“, – sakė D.Gavrličikė.

Rodo bendruomenės gebėjimą prisiimti atsakomybę

Akademijos seniūnas Skirmantas Nominaitis sako, kad jį patį visų pirma nustebino parduotuvės asortimentas, nes daug produktų yra iš viso nematytų.

„Šis socialinio verslo modelio idėjos plėtojimas rodo bendruomenės gebėjimą prisiimti tam tikras atsakomybes. Juk ši parduotuvė veiks vienodos rinkos sąlygomis su kitais rinkos dalyviais. Tad nėra taip paprasta prisiimti tokią atsakomybę.

Pakeliui iki idėjos įgyvendinimo visko buvo, buvo įvairių pasvarstymų, bet džiaugiuosi, kad bendruomenė lengvo kelio nesirenka, o renkasi eiti nepramintais takais“, – sakė seniūnas.

S.Nominaitis tikisi, kad projektas bus sėkmingas ir naudingas bendruomenei kaip socialinė grąža.

„Žinoma, dar didesnė bendruomenės drąsa ar veržlumas startuoti šiandieninės pandemijos akivaizdoje, kai kiti verslai užsidaro ar keičia kryptį. Manau, kad startuoti tokiu laiku yra drąsu ir labai sveikintina“, – kalbėjo pašnekovas.

„LOKALI: made in Akademija“ įsikūrusi Kauno rajone, Akademijoje, Varžupio g. 1, prekybos centre RIMI.

Projektą vykdo: VšĮ „Profesinio meistriškumo akademija“ ir Akademijos bendruomenės centras. Partneriai: „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“, Akademijos seniūnija. Rėmėjai: Kauno rajono savivaldybė, UAB „GB Group”, UAB „VetMarket“, UAB „Pilėnų klinika“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius