-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siūlo mokytis bendruomeninio verslo: kartais savo svajonės išsipildymui reikia tik pasibelsti į kaimyno duris

„Kartais savo idėjos įgyvendinimui reikia tik atidaryti duris“, – sako lektorė, socialinio verslo konsultantė Indrė Engelkytė. „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programa „Fluxus Labas!” kviečia Kauno miesto ir rajono bendruomenes dalyvauti bendruomeninio verslo seminare, o vėliau – mokymuose. Toks verslas, labiau populiarus vakarų šalyse, skinasi kelią ir Lietuvoje, o mokymai, į kuriuos šiemet jau antrą kartą kviečiamos bendruomenės, padės atsakyti į daugybę kylančių klausimų ir paskatins tokio verslo kūrimąsi Kauno mieste bei rajone.
Bendruomeninio verslo mokymai
Bendruomeninio verslo mokymai / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Mokymai – pagalba bendruomenėms

Šią vasarą „Kaunas 2022 inicijuoja kūrybinių ir kultūrinių bendruomenės verslų kūrimo ir plėtros mokymus ir kviečia jungtis įvairių kūrybinio ar kultūrinio verslo idėjų turinčias bendruomenes ar tas, kurios jau žengusios pirmuosius žingsnius.

Pasak I.Engelkytės, dalyvauti juose gali Kauno miesto ir rajono bendruomenės.

„Tačiau patį žodį – bendruomenės – reiktų suprasti kiek plačiau. Tai gali būti ir žmonės, kurie gyvena kaimynystėje, kurie yra suinteresuoti pradėti bendruomeninį verslą, turi idėjų ar jau pradėję vykdyti veiklas. Būna, kad jau pradėjus veiklą reikia pagalbos rengiant paraiškas, kyla kitų klausimų. Tad šie mokymai ir padės tokioms bendruomenėms“, – sakė I.Engelkytė.

Kaune vyksiančius mokymus taip pat ves bei kitų šalių patirtimi dalinsis lektorius ir ekspertas iš Jungtinės Karalystės Phil Tulba.

Į mokymus kviečiamos bendruomenės, kurių bendruomeninio verslo idėja yra susijusi su kultūra, tačiau, pasak pašnekovės, kultūra šiuo atveju suprantama plačiąja prasme – bendros veiklos, kulinarinės idėjos, vaikų užimtumas ir panašiai.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Bendruomeninio verslo mokymai
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Bendruomeninio verslo mokymai

Teikia įvairiapusę pagalbą

Kūrybinių ir kultūrinių bendruomenės verslų kūrimo bei plėtros mokymai Kauno mieste ir rajone buvo pradėti 2019 metų rudenį.

Tąsyk juose dalyvavo daugiau nei 20 miesto ir rajono kultūros bei kūrybinio verslo antreprenerių bei bendruomenės entuziastų, siekiančių sukurti socialinius ir kultūrinius projektus bei steigti bendruomenines organizacijas ar įmones.

Tai nėra tipinė mokymų programa – vietoj teorinių paskaitų ji paremta „mokymosi per praktiką“ principu, kartu su dalyviais atliekant daug praktinių užduočių, koncentruojantis į individualias jų verslo idėjas bei jų tobulinimą.

„Šių metų mokymų programa yra šešių mėnesių trukmės, o ją sudaro penki seminarai. Tai – teorinė medžiaga, praktinės užduotys, taip pat išvykstamoji sesija į vieną iš Lietuvos socialinių bendruomeninių verslų – tam, kad susipažintume su gerąja praktika.

Mokymuose dalyvausiančioms bendruomenėms siūlome ir individualias konsultacijas, padedame ruošti paraiškas finansavimui, vykstame į pačias bendruomenes, teikiame kitą įvairią pagalbą“, – teigė I.Engelkytė.

Pasak pašnekovės, šių mokymų tikslas – kad Kauno mieste ir rajone atsirastų bendruomenių verslai, veikiantys kultūros ir kūrybiniame sektoriuje, kurie sėkmingai vykdytų savo veiklą ir po „Kaunas 2022“ programos pabaigos.

Ši mokymų programa siekia ne tik ugdyti bendruomenės įgūdžius, verslumo ir sėkmingos veiklos vystymo srityse, bet ir gerinti tarpusavio bendruomenių ryšius siekiant sukurti tvarius projektus.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Bendruomeninio verslo mokymai
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Bendruomeninio verslo mokymai

Niekas neįvyksta per naktį

Pasak pašnekovės, įvairūs bendruomenių verslai yra labiau išvystyti kitose vakarų šalyse, todėl socialinio verslo konsultanto P.Tulbos dalyvavimas mokymuose suteiks daugiau galimybių, naujų žinių ir kitokio požiūrio.

Kaip sakė I.Engelkytė, tokie verslai paprastai orientuoti ne į pajamas, tačiau į bendros veiklos sukūrimą, vertę, užimtumą.

Kalbėdama apie Lietuvoje jau esančius socialinio verslo pavyzdžius pašnekovė įvardijo „Inovatorių slėnį“ Zarasų rajone, taip pat „Miesto laboratorija“ Vilniuje, „Lobių dirbtuves“ Vilniaus rajone.

Tačiau patirčių ir idėjų verta žvalgytis ir užsienyje. Vienas iš įkvepiančių pavyzdžių – gatvės sporto centras Anglijoje.

„Šio verslo idėja yra prasidėjusi nuo beldimo į duris ir bendruomenės subūrimo, kada viena iš miestelio mamų pastebėjo, jog jos sūnus, mėgstantis važinėti riedlente, neturi saugios ir tam pritaikytos erdvės jų mieste. Taip, žingsnis po žingsnio, susikūrė šiuo metu didžiausias gatvės sporto centras Europoje. Ši istorija parodo, kad kad niekas neatsiranda per naktį, o viskas gali prasidėti nuo paprasto pasibeldimo į duris“, – kalbėjo I.Engelkytė.

***

Besidominčius vyksiančiais mokymais organizatoriai visų pirma kviečia į kūrybinių ir kultūrinių bendruomenės verslų kūrimo bei plėtros mokymų informacinį seminarą. Norintys dalyvauti šešių mėnesių trukmės mokymuose, kurie startuos birželio 29 dieną, turėtų užpildyti registracijos anketą. Mokymai - nemokami, jie vyks anglų kalba. Kylant klausimams rašykite el. paštu greta@kaunas2022.eu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius