Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp turgaus ir bibliotekos esančią sieną Kaune papuošė vietos gyventojų sukurta mozaika

Eigulių mikrorajone pristatyta bendruomenės sukurta mozaika, kurios detales kūrė vietiniai žmonės. Kūrinys perkeltas ant sienos sukuriant bendruomeninį kūrinį viešojoje erdvėje – tarp turgaus ir kultūros židinio – bibliotekos. Mozaika pristatyta Eigulių iniciatyvų festivalio metu.
Kaune, Eigulių mikrorajone pristatyta bendruomenės sukurta mozaika
Kaune, Eigulių mikrorajone pristatyta bendruomenės sukurta mozaika / Sandros Verpauskienės nuotr.

Meno kūrinį vietos bendruomenė kūrė maždaug pusmetį, o Eigulių gyventojai buvo kviečiami į kūrybines dirbtuves.

Pasak „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Fluxus Labas!“ koordinatorės Stefanijos Paulauskaitės, projekto tikslas – burti vietos žmones per kūrybines priemones.

„Mozaika tapo vienu iš būdų susiburti žmonėms, kartu kurti ir po to daug metų matyti rezultatą viešoje erdvėje – tarp bibliotekos ir turgaus. Tai – labai kontraversiška vieta, kurioje – ir paprasta realybė, ir kultūros židinys“, – sakė S.Paulauskaitė.

Mozaikos kūrime dalyvavo 100-200 žmonių: nuo vaikų iki senjorų. Tiek jų per pusmetį apsilankė dirbtuvėse.

Projektą kuravusi menininkė keramikė Giedrė Baltakytė prie idėjos prisijungė sužinojusi, kad mieste, Eigulių mikrorajone vyksta įvairios iniciatyvos.

„Pasiūliau būtent šią idėją – bendrai su bendruomene kurti keramikines detales, kurios jungtųsi į vieną visumą ir vėliau atkeliautų ant pastato sienos“, – sakė menininkė.

Dirbtuvių metu dalyviai kartu išsirinkdavo bendrą temą, mintį ir pagal tai kurdavo. Mozaikos detalės daugiausiai susijusios su Eigulių mikrorajonu, gamta.

Kai buvo pasiūlyta mozaiką perkelti būtent į šią vietą – tarp turgaus ir bibliotekos – G.Baltakytei ši mintis nepatiko.

„Iš pradžių nebuvau patenkinta. Bet vėliau pagalvojau, kad čia išties susijungia paprastas ir kultūrinis gyvenimas. Įdomi buvo ir prekybininkų reakcija, kai vieni klausė, kam čia reikia, o kitiems idėja patiko“, – kalbėjo G.Baltakytė.

Pristatant mozaiką susirinkusieji negailėjo plojimų viešniai iš Žaliakalnio bendruomenės Ernestai Žemaitytei. Cerebriniu paralyžiumi serganti Ernesta pristatė pantomimos etiudą „Vonioje“.

Kaip sakė „Fluxus Labas! Eiguliai“ agentė Raimonda Šiudeikytė, po mozaikos pristatymo vietos gyventojai pakviesti į kitas veiklas – receptų mainytuves kartu su Muravos bendruomene, tinklinio varžybas, gatvės fotostudiją. Taip pat – pokalbiams apie Eigulių bendruomenės veiklas ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius