Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomiausi Kauno modernistinės architektūros pastatai tapo tortais: nustebino jų dydis

Kauno tarpukario modernistiniai pastatai: Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejus ir Nacionalinis M.K.Čiurlionio muziejus, Ugniagesių rūmai, rašytojo Prano Mašioto sodyba „Mašiotynė“, Sugiharos namai, Donelaičio gatvėje esantis ikoniškas pastatas, žinomas kaip Iljienės namas, bei Kauno Centrinis paštas tapo tortais. Jie taps meno projekto dekoracijomis.
Žinomiausi Kauno modernistinės architektūros pastatai buvo iškepti kaip tortai
Žinomiausi Kauno modernistinės architektūros pastatai buvo iškepti kaip tortai / Mariaus Vizbaro nuotr.

Keliasdešimt kilogramų sveriančius pagal autentiškus šių pastatų architektūrinius brėžinius bei nuotraukas tortus kepė bei dekoravo keliolika Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokinių bei kelios mokytojos. Autentišką pastatų išvaizdą įgavę tortai taps garsios menininkės iš Airijos Aideen Barry kuriamo videomeno projekto apie Kauno modernistinę architektūrą „žvaigždėmis“ ir tikromis dekoracijomis.

Kaip teigia Ugnė Marija Andrijauskaitė, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Modernizmas ateičiai“ koordinatorė, ši idėja kilo menininkei A.Barry.

„Sukurti 45 minučių stop kadro animacijos filmą – toks kūrybinis procesas užtrunka gerokai ilgiau, nei kitokio filmo sukūrimas. Reikia laiko, todėl paruošiamieji darbai jau pasidėjo šiais metais. Pati A.Barry taip pat yra atvykusi į Lietuvą“, – sakė U.M.Andrijauskaitė.

Viena iš menininkės minčių – šiek tiek kitaip pažvelgti tiek į kūrybinį procesą, tiek į patį filmavimą ir jo metu naudojamas technikas.

„Vietoje to, kad meno projektui naudotume plastikinius ar kitus pastatų maketus, mes naudosime tortus. Į visą šį kūrybinį procesą stengiamės ir stengsimės įtraukti kuo daugiau Kauno miesto ir rajono gyventojų, kad tai nebūtų vieno žmogaus kuriamas meno projektas“, – sakė U.M.Andrijauskaitė.

Prisidėti prie konkrečiai šios idėjos pakviesta Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro bendruomenė.

Tortai yra skirtingų dydžių, kai kurie jų – patys didžiausi – sveria apie 30 kilogramų. Tuos, kurių dėl dydžio neįmanoma pervežti į kitą vietą, menininkė filmuos vietoje, o mažesnieji bus pervežami į filmavimo vietas.

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro direktorius Tomas Sabaliauskas sako, kad mokiniai kartu su konditerijos mokytojais vieni pirmųjų pasiryžo įgyvendinti modernistinės architektūros projektą ir atvaizduoti miestiečiams bei miesto svečiams gerai žinomus pastatus tortų pavidalu.

„Bendradarbiaudami su „Kaunas 2022“ projektu „Modernizmas ateičiai“ kuratoriais ir menininke sukūrėme šiuos įspūdingus gaminius, integruodami kūrybą į ugdymo procesą. Džiaugiamės, kad mokiniai su mokytojais entuziastingai priėmė šį iššūkį“, – sakė T.Sabaliauskas.

Kauno modernistinę architektūrą atskleidžiantis A.Barry kartu su Kauno miesto ir rajono bendruomene kuriamas videomeno projektas bus pristatytas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atidarymo renginiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius