-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 07 09

15min premjera: žiūrėkite filmą „Visagino taikos batalionas“ – ką apie Lietuvą galvoja Visagino moksleiviai

15min startuoja projekto „Gyvenu laisvai!“ metu kurtų filmų premjeros. Tris sekmadienius iš eilės portale rasite vis naują filmą. Pirmasis iš jų – A.Lelkaičio ir Visagino jaunimo kurtas filmas „Visagino taikos batalionas“.
Filmo „Visagino taikos batalionas“ kūrimo akimirka.
Filmo „Visagino taikos batalionas“ kūrimo akimirka.

Rusakalbiai Visagino moksleiviai atvirai išsako Lietuvai, ką apie ją galvoja. Jie bando suvokti ne tik savo, bet ir Lietuvos tapatybę. Be problemų, kurios kamuoja visus mažesnius Lietuvos miestus, Visaginas susiduria su papildoma problema – izoliacija. Jaunuoliai baiminasi galimos diskriminacijos Lietuvoje dėl tautybės ir ši baimė veikia jų planus, kur mokytis – ar siekti aukštojo mokslo gimtinėje, ar užsienyje. Moksleiviai jautriai reaguoja į bandymus juos apšaukti Lietuvos priešais ir priekaištauja žiniasklaidai, kad ji jų neišklauso. Jei šalis nori, kad Visaginas taptų integralia dalimi, ji turi atlikti savo namų darbus.

Išsamiau apie tai pasakojama Audriaus Lelkaičio ir projekte dalyvaujančio Visagino jaunimo filme „Visagino taikos batalionas“.

VIDEO: Filmas „Visagino taikos batalionas“: ką apie Lietuvą galvoja Visagino moksleiviai?

Šis filmas pristatytas ir per „Kultūros nakties“ renginius pirmą kartą duris atvėrusioje Vyriausybėje. Filmo peržiūroje ir diskusijose dalyvavo režisieriai Jonas Ohmanas, Audrius Lelkaitis, istorikas prof. Alfredas Bumblauskas, Rytas Staselis. Taip pat filmų aptarime dalyvavo projekto „Gyvenu laisvai!“ vienas iš iniciatorių, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius bei filmus kūrę jaunuoliai. Diskusiją moderavo žurnalistė ir politikos apžvalgininkė Indrė Makaraitytė.

VIDEO: Projekto „Gyvenu laisvai“ filmų aptarimas-diskusija

Jau kelerius metus vykstantis projektas!“ „Gyvenu laisvai!“ yra skirtas ugdyti tautinių bendrijų jaunimo pilietiškumą, kritinį mąstymą ir gerinti jo integraciją į bendrą valstybės gyvenimą. Projekto metu vykdomos veiklos kviečia būti pilietiškesnius, geriau pažinti gimtojo krašto istoriją, kultūrą ir žmones, telktis ir kartu kurti Lietuvos valstybę.

Projekte dalyvauja jaunuoliai iš Šalčininkų, Švenčionių, Trakų ir Vilniaus rajonų, Visagino, Klaipėdos ir Biržų miestų. Jie susitinka ir diskutuoja su žinomais žurnalistais, istorikais, muzikantais, nuomonių lyderiais, o pagal sukauptas žinias kartu su profesionaliais menininkais kuria filmus, stato spektaklius, sudarinėja maršrutus. Taip įgyvendinant projekto pirmąjį etapą (2015–2016 m.) buvo sukurti net 3 filmai, pastatys 1 spektaklis ir sudaryti 4 nauji istoriniai-mitologiniai maršrutai po Trakų apylinkes.

Projektą įgyvendina viešoji įstaiga „Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centras“ kartu su partneriais: Lietuvos žurnalistų sąjungas, VU Istorijos fakulteto Alumni draugija, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija, naujienų portalu 15min ir kitais.

Daugiau informacijos – www.gyvenulaisvai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius