Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 23

5 filmai, nuo kurių verta pradėti pažintį su Jimo Jarmuscho kinu

Praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pradžioje debiutavęs režisierius Jimas Jarmuschas netruko tapti Amerikos nepriklausomo kino legenda. Kritikų ir žiūrovų liaupsinamas dėl autorinio braižo ir unikalaus stiliaus, šiandien J.Jarmuschas tapo režisieriumi, su kurio kūryba privalu susipažinti kiekvienam sinefilui.
Kadras iš filmo „Negyvėlis“
Kadras iš filmo „Negyvėlis“

Pristatome 5 filmus, padėsiančius atverti duris į J.Jarmuscho kino pasaulį.

Negyvėlis

„Negyvėlis“ (Dead Man, 1995) – tai žanrinis eksperimentas, postmodernus vesternas ir vienas drąsiausių režisieriaus J.Jarmuscho filmų. Čia Viljamas Bleikas (akt. Johny Deppas), lydimas indėno Nieko (akt. Gary Farmeris), įsitikinusio, jog jo kompanionas – iš numirusiųjų prisikėlęs anglų poetas Williamas Blake'as, keliauja Anapus.

Neskubraus tempo juodai baltoje juostoje J.Jarmuschas siūlo vesterną, persmelktą ne veiksmo, o mistikos. Tvirtai suręstas siužetinis karkasas, pinamas su keisčiausiomis fantazijomis, alegorijomis ir kultūrinėmis nuorodomis, pašiepiančiomis vakariečių kitiems primetamus stereotipus, kuria atmosferišką, antiherojišką pasakojimą apie du vienišus žmones, kurių kelionė – fizinė ir dvasinė – kartu yra ir šiuolaikinės JAV visuomenės komentaras.

VIDEO: Filmo „Negyvėlis“ anonsas

Sulaužytos gėlės

„Sulaužytos gėlės“ (Broken Flowers, 2005) pasakoja apie vidurio amžiaus krizės kamuojamą keistuolį Doną (akt. Billas Murray'us), vieną rytą sulaukiantį laiško, kuriame teigiama, jog jis turi devyniolikmetį sūnų. Laiškas anoniminis, tad, neturėdamas kitos išeities, Donas nusprendžia aplankyti visas savo buvusias mylimąsias.

Neprilygstamą humoro jausmą turinčio J.Jarmuscho komedija, kurioje vaidina kitas komedijos genijus Billas Murray’us, yra viena didžiausių dovanų, kurių galėjo sulaukti sinefilai. Todėl nenuostabu, jog prancūzų kino režisieriui Jeanui Eustache dedikuotas filmas tiek pat kandus, kiek ir juokingas – palūžusio vyro personažas, toks nuvalkiotas šiuolaikiniame kine, „Sulaužytose gėlėse“ įgyja naujų spalvų, o ironiškas žvilgsnis, nukreiptas tiek į personažą, tiek į žiūrovą, priartina Dono dramą prie kiekvieno iš mūsų.

VIDEO: Filmo „Sulaužytos gėlės“ anonsas

Už įstatymo ribos

Naktį suimami ir į vieną kamerą pasodinami trys nevykėliai – didžėjus Zackas (akt. Tomas Waitsas), sunkiai angliškai sakinį surezgantis italų turistas Roberto (akt. Roberto Benigni) ir suteneris Jackas (akt. Johnas Lurie). Inicijavus pabėgimą, trijulei pavyksta ištrūkti, tačiau netrukus jie paklysta gamtoje.

Režisierius yra teigęs, jog siekia išsaugoti žanro tradicijas netapdamas jų įkaitu, tad ir filme „Už įstatymo ribos“ (Down by Law, 1986), remdamasis žanro stilistinėmis konvencijomis, Jarmuschas jas savotiškai apverčia: pvz., pabėgimas iš kalėjimo, atrodytų, lūžinis filmo momentas, žiūrovams nėra rodomas, o vietoje paties veiksmo režisierius renkasi atoveiksmį. Tokie netikėti ėjimai, staigmenomis pripildantys filmą iki pat finalinės scenos, kuria absurdišką ir melancholišką J.Jarmuscho pasaulį.

VIDEO: Filmo „Už įstatymo ribos“ anonsas

Patersonas

„Patersonas“ (Paterson, 2016) pasakoja apie kasdienybės poeziją. Čia Patersonas (akt. Adamas Driveris), autobuso vairuotojas Patersone, kasdien po miestą važiuoja tuo pačiu maršrutu, į darbą keliauja tuo pačiu keliu, o vakarais užsuka į tą patį barą. Jis gyvena su savo žmona Laura (akt. Golshifteh Farahani), kurios gyvenimas, priešingai, pilnas netikėtumų – kone kasdien randanti naujų svajonių ir tikslų, juodai-baltai namus perdažinėjanti Laura ragina Patersoną pasidalinti su pasauliu savo poezija, kurią šis rašo į slaptą užrašų knygutę.

„Patersonas“ nėra filmas, skelbiantis revoliuciją – nei kine, nei J.Jarmuscho filmografijoje. Tačiau šiame darbe svarbus žvilgsnis į kasdienybę ir toje kasdienybėje pilnatvę atrandantį žmogų. Mums, gyvenantiems svetimomis sėkmės istorijomis ir tobulos karjeros, tobulų santykių bei tobulo laisvalaikio iliuzijomis, J.Jarmuschas pasiūlo juokingai paprastą laimės receptą.

VIDEO: Filmo „Patersonas“ anonsas

Šuo vaiduoklis: samurajaus kelias

„Šuo vaiduoklis: samurajaus kelias“ (Ghost Dog: The Way of the Samurai, 1999) pasakoja apie žmogų, kuris prieš savo valią tarnauja jo gyvybę kadaise išgelbėjusiam gangsteriui. Tas žmogus – melancholiško žvilgsnio Šuo vaiduoklis (akt. Forestas Whitakeris), tapęs profesionaliu žudiku. Nuo likimo nepabėgsi, todėl mūsų herojus susitaiko su savo dalia ir stropiai skaito Samurajų knygą, kurios citatos vėl ir vėl išnyra ekrane. Tačiau vieną dieną viskas įvyksta ne pagal planą ir Šuo vaiduoklis pats tampa taikiniu.

Tylus ir sapniškas (viena iš ekrane išnyrančių Samurajų knygos eilučių: „Geriausia traktuoti gyvenimą kaip sapną – pabudęs po košmaro, gali įsitikinti, kad nėra ypatingo skirtumo“) J.Jarmuscho „Šuo vaiduoklis“ pasakoja apie ekscentrišką autsaiderį, kuris, net griūnant jo paties gyvenimui, sugeba išsaugoti žmogišką orumą.

VIDEO: Filmo „Šuo vaiduoklis: samarujaus kelias“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius