-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 09

Artėjantis „Kino pavasaris“ pristato festivalio konkursinę programą „Nauja Europa – nauji vardai“

Šių metų kovo 20-ąją prasidėsiantis didžiausias tarptautinis kino festivalis šalyje „Kino pavasaris“ kviečia žiūrovus susipažinti su konkursine programa „Nauja Europa – nauji vardai“. Jau greitai „Kino pavasario“ gerbėjai išvys geriausius 2013-2014 metų debiutus iš Rytų ir Centrinės Europos bei Balkanų regiono.
Kino pavasaris
Kino pavasaris

„Tarptautiniame kontekste „Nauja Europa – nauji vardai“ programa yra vis labiau vertinama ir sulaukia vis daugiau dėmesio. Daugeliui kino kūrėjų, prodiuserių ir platintojų yra prestižo reikalas, kad jų filmai dalyvautų mūsų festivalio konkursinėje programoje,“ – džiaugėsi festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė.

Tarptautiniame kontekste „Nauja Europa – nauji vardai“ programa yra vis labiau vertinama ir sulaukia vis daugiau dėmesio

„Praėję metai buvo labai sėkmingi, nes „Nauja Europa – nauji vardai“ susilaukė ne tik Lietuvos žiūrovų, bet ir  didelio tarptautinio pripažinimo. Vilnius tampa savotišku tramplinu ne tik užsienio, bet ir debiutuojantiems Lietuvos režisieriams, todėl mes skirsime dar daugiau dėmesio programai, kurios metu pristatomi geriausi kylančių Europos režisierių darbai,“ – apie partnerystę su „Kino pavasariu“ sakė ERGO draudimo grupės Baltijos šalyse valdybos narys Saulius Jokubaitis.

 

Nuo komunizmo palikimo iki paauglystės konfliktų

Pagrindiniam prizui ir trims papildomiems apdovanojimams bus nominuoti 11 filmai iš 9 šalių. Aštuoni režisieriai Vilniaus publikai pristatys pirmuosius pilnametražius vaidybinius filmus, o kiti trys – savo antruosius darbus.  Šiame konkurse bus pristatytas ir lietuviškas filmas „Lošėjas“.

Programoje „Nauja Europa – nauji vardai” žiūrovai išvys Slovėnijos režisieriaus Roko Bičeko darbą „Klasės priešas“. Dramatiškus mokinių ir mokytojo, kurio despotiškas elgesys galėjo įtakoti klasės draugės savižudybę, santykius analizuojantis filmas buvo apdovanotas Europos kino kritikų federacijos prizu. Lenkijos režisierius Bodo Koxas pristatys savo filmą „Mergina iš spintos“ apie neįprastą draugystę tarp neįgalaus vaikino, jo brolio ir paslaptingos merginos, gyvenančios netoliese. Slovakiją ir Čekiją atstovaus režisieriaus Jurajaus Lehotský‘io filmas „Stebuklas“, kuris nukels į pataisos namus. Juose atsidūrusi penkiolikmetė paauglė susidurs su niūria kasdienybe ir svajos ištrūkti bei gyventi kartu su dvigubai vyresniu mylimuoju, priklausomu nuo narkotikų. Bosnija ir Hercegovina, bendradarbiaudama su Vokietija ir Slovėnija, šiemet pristatys juostą „Su mama“: režisierius Farukas Lončarevićius pakvies įvertinti savo debiutinį darbą – dramą apie Sarajeve gyvenančią Beriną, kuri turi susitaikyti su mirtina mamos liga, tačiau bando  išsaugoti ją savais būdais, pasitelkdama magiją ir ritualus.

Pagrindiniam prizui ir trims papildomiems apdovanojimams bus nominuoti 11 filmai iš 9 šalių

Šiemet konkursinėje „Kino pavasario“ programoje bus rodomas Kroatijos režisieriaus Bobo Jelčićo filmas  „Svetimas.“ Tai istorija apie gyvenimą ir mirtį susiskaldžiusioje visuomenėje, kurioje nesutaria musulmonai su krikščionimis. Rumuniją atstovaus Andrejaus Gruzsniczkio režisuota juosta „Tą ir reikėjo įrodyti“. Nespalvotas ir autentiškas filmas apie meilę, paranoją, šantažą, išdavystę ir lemiamus sprendimus diktatoriaus prezidento Nicolae Ceausescu valdomoje Rumunijoje gavo specialų žiuri prizą 2013 metais Romos kino festivalyje. Pernai konkursinėje programoje dalyvavęs rumunų režisierius Tudoras Giurgiu („Apie sraiges ir žmones“) sugrąžins į kiną legendinį aktorių Victorą Rebengiucą. Jo prodiusuojama debiutanto Tudoro Cristiano Jurgiu drama „Japoniškas šuo“ pasakos apie kaime gyvenančio tėvo susitikimą su Japonijoje šeimą sukūrusiu sūnumi.

„Nauja Europa – nauji vardai“ laikosi tradicijos prisivilioti naujus  filmus, kurių pasaulinės ir europinės premjeros įvyks 2014 metų svarbiausiuose tarptautiniuose kino festivaliuose. „Kol kas negalime garsiai džiaugtis dvejais konkursinės programos filmais, kuriuos galėsime paviešinti po sausio 16 d., kai oficialius pranešimus spaudai išplatins Berlyno ir Roterdamo kino festivaliai. Natūralu, kad šie renginiai nori išlaikyti pirmumo teisę paskelbiant atrinktus filmus,“ – pasakojo Edvinas Pukšta. 

Konkursinės programos atidaryme – pirmasis Emiro Kusturicos filmas

Šeštą kartą sudaryta konkursinė programa „Nauja Europa – nauji vardai“ prasidės neįprastai. Atidarymo ceremonijoje „Kino pavasaris“ parodys 1981 metais sukurtą muzikinę dramą „Ar pameni Doli Bel?“, kuria sėkmingai debiutavo bosnių kilmės režisierius Emiras Kusturica. Venecijos kino festivalio apdovanojimas už geriausią pirmąjį filmą ir kino kritikų asociacijos FIPRESCI apdovanojimas įtakojo tolesnę režisieriaus karjerą. 2013 metais skaitmeninėmis technologijomis atlikta kultinio filmo restauracija suteiks progą pamatyti mažiau girdėtą Emiro Kusturicos kūrinį ir paskatins palyginti su šiuolaikinių to paties Europos regiono debiutantų darbais.

„Pasirinkdami konkursinės programos atidarymui retą 33 metų senumo filmą norime perduoti žinią, kad iš jaunų, eksperimentuojančių, ieškančių, nežinomų ir nebijančių rizikuoti režisierių užauga kino meistrai. Juk Lietuvoje mylimas, gerbiamas ir gausiai lankomas Emiras Kusturica kadaise irgi buvo debiutantas,“ – tikisi „Kino pavasario“ programos sudarytojas Edvinas Pukšta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius