Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 14

B.Vanagas: kalbėdami kino kalba galime stiprinti ir Lietuvos, ir regiono saugumą

Didelio susidomėjimo sulaukęs Neringos Medutytės dokumentinis filmas apie pirmuosius šauktinius „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ nepaliko abejingų ir žinomų Lietuvos visuomenės veikėjų. Filmą išvydę žinomi žurnalistai, politikai, sportininkai ir meno atstovai negailėjo pagyrų režisierės darbui bei jos sprendimui apie Lietuvai aktualias problemas prabilti tarptautiniu balsu.
Benediktas Vanagas
Benediktas Vanagas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Po išankstinės filmo premjeros, kurioje apsilankė ne tik gausus būrys visuomenėje žinomų veidų, bet ir tokie garbingi svečiai kaip Prezidentė Dalia Grybauskaite ir prof. Vytautas Landsbergis, režisierė N.Medutytė džiaugėsi, kad jos filme pristatoma tematika pasirodė aktuali ir asmeniškai palietė pačius įvairiausius Lietuvos žmones. Anot režisierės, „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ kurtas visų pirma užsienio auditorijai, bet jo aktualumas turėtų būti suprantamas visiems savo šalį mylintiems lietuviams.

Lenktynininkas Benediktas Vanagas įvertino naujuoju dokumentiniu fillmu pasauliui siunčiamos žinutės svarbą.

„Suprantu, kad norint sukurti tokį filmą kaip „Siena: tarp Rytų ir Vakarų” reikia labai daug laiko ir pasišventimo, todėl lenkiu galvą prieš režisierę bei visą komandą, kurie sugebėjo perteikti savalaikę idėją ir papasakoti pasauliui Lietuvos aktualijas. Sunkiai įsivaizduočiau tinkamesnį laiką tokiam filmui. „Siena: tarp Rytų ir Vakarų” puikiai perteikia mūsų istoriją ir atveria Lietuvą visam pasauliui. Manau, kad tiek ruošdamiesi gynybai, tiek ir plačiai pasakodami savo istoriją prisidedame ne tik prie Lietuvos, bet ir viso regiono saugumo“, – pasakoja B.Vanagas.

Dirigentas Modestas Pitrėnas teigia, kad jam didžiausią įspūdį paliko juostoje be jokių pagražinimų perteikiama šauktinių kasdienybė.

„Mane visiškai papirko ir sujaudino paprasta ir, svarbiausia, nepagražinta šauktinių kasdienybė. Mėgavausi būdamas stebėtojo vaidmenyje ir tarsi galėdamas slapčia dalyvauti šauktinių gyvenime. Filme pamačiau tikras emocijas, kurios mane paveikė žymiai stipriau nei bandymai įvairiomis dirbtinėmis priemonėmis kurstyti tautinius jausmus ir identitetą“, – sako su žmona, operos soliste Ieva Prudnikovaite išankstinėje filmo premjeroje dalyvavęs M.Pitrėnas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Modestas Pitrėnas ir Ieva Prudnikovaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Modestas Pitrėnas ir Ieva Prudnikovaitė

„Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ pirmą kartą parodytas daugiau nei 220 mln. auditoriją turinčio „Al Jazeera“ kanalo eteryje ir buvo giriamas dėl to, kaip jame tarptautiniu balsu perteiktos Lietuvos aktualijos ir istorija. Seimo narei, buvusiai Krašto apsaugos ministrei Rasai Juknevičienei tai pasirodė itin svarbu.

„Šauktinių formato sugrąžinimas – labai svarbi tema, todėl džiaugiuosi, kad režisierė N.Medutytė parodė šio politinio sprendimo įgyvendinimą iš žmogiškosios pusės. Filmą bandžiau žiūrėti užsieniečio akimis. Manau, kad šio filmo didžiausia sėkmė tai, kad pasauliui tikroviškai parodomas gyvenimas šalia galimos grėsmės. Perteikiant nesuvaidintą žmonių apsisprendimą ginti Tėvynę, atsiskleidžia ir pati Lietuvos istorija. Šį filmą vertinu kaip diplomatinį įrankį, kuriuo pasakojant apie Lietuvą svetur, veikiamos žmonių širdys“, – pasakoja R.Juknevičienė.

Visuomenėje gerai žinoma LRT televizijos laidų vedėja Violeta Baublienė atkreipia dėmesį į filmo kompleksiškumą. Ilgametę patirtį televizijoje sukaupusi žurnalistė teigia labai gerai suprantanti, kiek laiko ir darbo pareikalavo filmo kūrimo procesas.

„Žiūrėdama filmą aiškiai mačiau, kiek daug darbo valandų ir energijos visai komandai reikėjo įdėti kuriant šį filmą. Kaip žiūrovui man buvo labai įdomu stebėti šį filmą. Iki šiol niekada nemačiau ir neįsivaizdavau, ką reiškia būti savanoriu, koks yra kario gyvenimas. Per filmo herojų patirtis bei mintis suprantamai atskleidžiama ir problematika. Išskirčiau ir gerą kameros darbą bei emociškai puikiai parinktą garso takelį, kuris tik dar labiau sustiprina įspūdį“, – teigia V.Baublienė.

Kurdama filmą „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ režisierė N.Medutytė subūrė tarptautinę profesionalų komandą. Bendrą lietuvių ir birtų filmą prodiusavo J.Rogan, vykdančioji „Al Jazeera“ prodiuserė F.Lawson-Baker. Prie filmo kūrimo dirbo montažo režisierius, BAFTA laureatas Y.Heckamnn, operatorius S.Cort, dirbantis su Adele bei Madonna, garso režisierius Matthew Forrester, su tokiomis žvaigždėmis kaip Bear Grylls dirbantis Charlie Laing ir kiti. Muziką filmui kūrė šiuo metu JAV gyvenantis, Italijoje užaugęs indų kilmės elektroninės muzikos kompozitorius Ray Armando Morabito. Taip pat filme galime išgirsti Aistės Smilgevičiūtės, Rasa Serra bei kitų lietuvių atlikėjų dainas.

Filmas „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ nuo rugsėjo 8 d. rodomas visoje Lietuvoje: „Forum Cinemas“ kino teatruose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje), „Multikino“ (Vilniuje), „Pasakoje“ (Vilniuje), „Romuvoje“ (Kaune), „Minijoje“ (Gargžduose), „Kultūros Fabrike“ (Klaipėdoje), „Atlantis Cinema“ (Šiauliuose), „Dainavoje“ (Alytuje) ir „Spindulyje“ (Marijampolėje).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius