-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 02 22

JAV erdvėlaivis „Endeavour“ sėkmingai nutūpė Floridoje (video, nuotraukos)

JAV erdvėlaivis „Endeavour“ sekmadienio vakarą sėkmingai nutūpė Floridoje po dvi savaites trukusios misijos, kurios metu Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) buvo pritvirtintas naujas modulis.
Endeavour, TKS ir pasivaikščiojimas atvirame kosmose
Endeavour kosmose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Erdvėlaivis palietė žemę Floridos pajūryje esančio Kennedy kosminio centro tūpimo take 22 val. 20 min. vietos (pirmadienį 5 val. 20 min. Lietuvos) laiku. „Endeavour“ buvo leista nutūpti, kai tame regione pakankamai pagiedrėjo.

„Sveikinu su puikia misija“, – Skrydžių valdymo centras per radiją pranešė šešiems astronautams, kai erdvėlaivis riedėjo į stovėjimo vietą.

„Nuostabu būti namuose, – atsakė „Endeavour“ įgulos vadas George'as Zamka. – Nuotykis pavyko“.

Baigus šią „Endeavour“ misiją, JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) sutelkė dėmesį į numatomą šio erdvėlaivio eksploatacijos nutraukimą, taip pat stengsis, kad TKS statybos darbai būtų užbaigti, kaip planuota.

Per suplanuotus paskutinius keturis JAV „Space Shuttle“ erdvėlaivių skrydžius turėtų būti užbaigtas 12 metų trukęs TKS statybos projektas, kurį vykdė Jungtinės Valstijose kartu su Rusija, Europos šalimis, Japonija ir Kanada. Milžinišką orbitinį kompleksą ketinama galutinai įrengti šių metų rugsėjo pabaigoje.

„Endeavour“ astronautai sėkmingai nuskraidino ir prijungė TKS modulį „Tranquility“ („Ramybė“), kuris buvo paskutinis šios stoties gyvenamasis kompleksas.

Dirbdami kartu su penkiais TKS astronautais, erdvėlaivio įgulos nariai pritvirtino naująjį modulį, kuriame įrengtos svarbios gyvybės palaikymo sistemos, astronautų treniruokliai ir erdvus apžvalgos kupolas.

Jie taip pat iš naujo paleido vandens regeneravimo sistemą, kuri gamina geriamąjį vandenį iš šlapimo ir į TKS atmosferą astronautų iškvepiamos drėgmės.

Per paskutiniąsias JAV erdvėlaivių misijas į orbitinę stotį ketinama nuskraidinti mokslinės įrangos ir atsarginių dalių, kad TKS galėtų kuo ilgiau veikti autonomiškai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius