-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 03 08

„Deadpool“ – naujas požiūris į superherojų filmą

Ko gero, jau visi pastebėjome, jog kasmet pas mus atkeliauja po naują superherojaus filmą. Štai, ir šių metų vienu karščiausių hitų tapo ilgai žiūrovų lauktas Timo Millerio anarchiškasis „Deadpool“.
Kadras iš filmo „Deadpool“
Kadras iš filmo „Deadpool“

Filme pasakojama apie buvusį specialiųjų pajėgų karį Veidą Vilsoną (aktorius Ryanas Reynoldsas), kurį ištinka baisi nelaimė – jam diagnozuojamas vėžys. Dėl savo gyvenimo meilės Veidas pasiryžta kraštutinumui – eksperimentiniam gydymui, kuris jo gyvenimą apsuka dar neregėtu kampu ir atveria  visiškai naują dimensiją.

Veidas įgauna antžmogišką galią – galimybę greitai išgyti, tačiau viso to kaina yra Veido fizinis grožis. Naująją Veido išvaizdą jo draugas Žebenkštis (aktorius T.J.Milleris) apibūdino kaip avokadą, ką tik turėjusį sekso su senesniu avokadu. Taigi, Veidas pasineria į savo alter ego – Deadpool ir siekia susigrąžinti ankstesnę išvaizdą bei savo mylimąją.

Kadras iš filmo „Deadpool“
Kadras iš filmo „Deadpool“

Turbūt šį kino dešimtmetį prisiminsime kaip superherojų filmų laiką, nes būtent šio žanro filmai pritraukia daugiausiai žiūrovų ir atneša didžiausią pelną kino studijoms.

Tiek „Marvel“, tiek „D.C Comics“ laikosi tam tikrų taisyklių kurdami superherojų epus. Kol viskas veikia, niekam net nekyla noras keisti superherojaus sąvokos ir tai logiškas sprendimas. Tačiau jeigu manote, kad „Marvel“ „Galaktikos sergėtojai“ buvo bandymas išsišokti ir pakeisti taisykles, tai lyginti juos su „Deadpool“ būtų tas pats, kas sakyti, jog „Žaliasis žibintas“ yra daug geresnis filmas už „Keršytojus“.

Būtent toks yra Deadpoolas – akimirkomis mielas, bet dažniausiai sarkastiškas ir pamišęs, riebaus žodžio kišenėje neieškantis ir juo labiau savęs superherojumi nelaikantis personažas. „Marvel“ išlindo iš šeimyniškos zonos ir sukūrė kai ką tokio, į ką jūsų mažieji pipirai negalės įeiti.

Kadras iš filmo „Deadpool“
Kadras iš filmo „Deadpool“

Prie Deadpoolo vulgarumo ir juodojo humoro perliukų prisidėjo ne tik scenaristai, bet ir pats personažo įkūnytojas – aktorius R.Reynoldsas, kuris pripažino šiame personaže randantis ir dalį tikrojo savęs.

Prie Deadpoolo vulgarumo ir juodojo humoro perliukų prisidėjo ne tik scenaristai, bet ir pats personažo įkūnytojas – aktorius R.Reynoldsas, kuris pripažino šiame personaže randantis ir dalį tikrojo savęs.

R.Reynoldsas yra ir anksčiau vaidinęs superherojų filmuose – pagrindinį herojų „Žaliajame žibinte“ ir netgi Deadpoolą viename iš ankstesnių „X-men‘ų“ filmų, tačiau nei vienas, nei kitas vaidmuo jo taip netraukęs kaip šis ar, tiksliau, būtent ši jo versija. Aktorius teigia, jog pirmą kartą išvydęs savo kostiumą tiesiog apsiverkė iš malonumo, o filmavimui pasibaigus net pasinešė jį namo. Nors jam niekas to neleido. Būtent šie dalykai suteikia personažui, o ir visam filmui, gyvumo – ypač R. Reynoldsas, kuris atsiduoda šiam projektui 110 procentų.

Kadras iš filmo „Deadpool“
Kadras iš filmo „Deadpool“

Šis filmas nepasižymi intriguojančia istorija ir painiais siužetiniais vingiais. Pasakojama istorija tokia paprasta, jog kartais pradedi galvoti, ar tik čia ne vienas tų filmų, tiesiog sudarytų iš segmentų ir juokingų scenų? Tačiau po kurio laiko supranti, jog būtent toks ir buvo filmo kūrėjų sumanymas – pabrėžti juokingas scenas.

Manoma, kad nuolatiniai juokeliai apie „kitą galą“ ir beribis keiksmažodžių liūnas nepatenka į geros komedijos, o ką jau kalbėti apskritai apie gero filmo – apibūdinimą, tačiau „Deadpool“ akimirkomis pavyksta visiškai absurdišką ir vulgarią situaciją paversti į tikrai juokingą sceną. Na, o tai tikra naujiena šiuolaikinių komedijų pasaulyje.

Visgi, daug juokelių filme pateikiama per greitai, su išankstiniu nusistatymu, jog žiūrovas bus matęs kitus superherojų filmus.

Visgi, daug juokelių filme pateikiama per greitai, su išankstiniu nusistatymu, jog žiūrovas bus matęs kitus superherojų filmus.

Deja, mažiau su šiuo žanru pažįstamas žmogus tikrai nesupras, kodėl filme kalbama apie „X-men‘us“, „Žaliąjį žibintą“ ir šiuolaikinę pop kultūrą. Juolab – kodėl iš visų šių dalykų šaipomasi. Svarbu paminėti, jog pagrindinis personažas naudoja kine gan jau seniai matytą „ketvirtos sienos“ metodą, kai personažas kalbasi su žiūrovu, komentuoja, o šiuo atveju – tyčiojasi iš filme rodomo veiksmo. Dėl tokių „pašnekesių“ filmas gali pradėti erzinti. Nors gal labiau ne dėl to, kad šį metodą naudoja, o dėl to, kiek kartų tai yra daroma.

Kadras iš filmo „Deadpool“
Kadras iš filmo „Deadpool“

„Deadpool“ yra vienas iš filmų, kuris jums arba labai patiks, arba labai nepatiks. Jis turi argumentų tiek vienai, tiek kitai pusei. Apibendrinus, tai dar vienas naujas „Marvel“ žingsnis į priekį, paliekant konkurentus užnugaryje. Ar toks filmas kaip „Deadpool“ taps nauja sėkmės formule kino rinkoje? Pasakys laikas ar, tikėkimės, – šis dešimtmetis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius