Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 03

Devintoji „Scanorama“: galvok, ką nori, – svarbu, kad galvoji!

Nuo lapkričio 10-osios su „tradicinio pasaulio pabaigos pranašo“, režisieriaus Larso von Triero filmu „Melancholija“ mąstantį žiūrovą į kino teatrus pakvies 9-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“.
Gražina Arlickaitė
Gražina Arlickaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 „Scanorama“

„Šių metų „Scanoramos“ programa tikriausiai yra turtingiausia iš visų, iki šiol buvusių. Taip bandome įžengti į mūsų dešimtmečio juostą, – sakė festivalio direktorė Gražina Arlickaitė. – Šiemet į žiūrovus kreipiamės su mintimi: „Galvok, ką nori – svarbu, kad galvoji!“ Juk kad galvotum ir darytum, ką nori, reikia nueiti gana ilgą dvasinės brandos kelią...“

Festivalio programą rasite paspaudę čia.

Susimąstyti, patikrinti savo toleranciją, išdrįsti atpažinti save šių metų „Scanoramoje“ kvies Berlyno, Kanų, Venecijos, Karlovy Varų ir kituose kino festivaliuose apdovanojimus susišlavę filmai.

„Džiugu, kad pernai metai buvo turtingi Europai ir pasauliui savo filmais. Kino juostų, kurias galima pavadinti milžinėmis, tikrai buvo, – tikino G.Arlickaitė. – Pavyzdžiui, filmas „Pina“ pasinaudoja kino privilegija sugrąžinti išėjusį žmogų – vokiečių choreografę Piną Bausch. 3D dimensijos režisieriui prireikė ne efektams parodyti, o tam, kad atskleistų genialaus žmogaus šokį ir jo vizualumą.“

VIDEO: Filmo „Melancholija“ anonsas

Anot Šiaurės šalių kino forumo direktorės, žiūrovų dėmesio nusipelno filmai „Melancholija“, „Pina“, „Flamenko, flamenko“, „Ministras“, „Važiuok“, „Faustas“, pretendavę į apdovanojimus pagrindiniuose pasaulio kino forumuose.

VIDEO: Pina Trailer--*ENGLISH SUBS*.DivX Quality--2011--Wim Wenders

„Tačiau ne apdovanojimai kalba apie filmus, o filmai – patys apie save. Todėl norėčiau išskirti mažo biudžeto norvegų filmą „Nesveikai laiminga“, kuriame pasakojama apie moterį, kuri bet kokia kaina norėjo būti laiminga“, – pristatė „Scanoramos“ organizatorė, paminėdama jaunų ambicingų kino kūrėjų darbus, turinčius sudominti Lietuvos žiūrovus: „Vulkanas“, „Nes tai gražu“, „Tiranozauras“, „Aš – Oliveris Teitas“, „Beždžioniautojos“, „Dvi saulėtos dienos“, „Artistas“ ir kiti.

„Žiūrovams labai rekomenduoju pamatyti nors vieną filmą iš dokumentinių filmų programos. Pavyzdžiui, „Darviną“. Tai – mažas kaimelis Kalifornijoje, kuriame gyvena 35 žmonės. Šiuo filmų pradedame toleracijos seansus, kuriais išbandysime save, – išdavė G.Arlickaitė. – Taip pat pamatykite ką nors iš retrospektyvos. Šiemet pristatome ne vienos asmenybės, o viso krašto – Nyderlandų – kino darbus.“

Programoje „Naujasis Baltijos kinas“ žiūrovai galės išvysti 16 jaunų Lietuvos, Latvijos ir Estijos kino režisierių filmus.

„Konkursinė trumpametražių filmų programa atveria jaunų žmonių mąstymą. Šiemet lietuvišką programą sudaro aštuoni filmai, kuri vers ir juoktis, ir susigraudinti, ir susimąstyti“, – sakė programos koordinatorė Jūratė Samulionytė, kuri nekonkursinėje programoje pati pristatys premjerą „Laikinai“, pasakojančią apie dviejų mergaičių savarankišką gyvenimą, kol tėvai uždarbiauja užsienyje.

„Scanoramos“ organizatoriai šiais metais gali didžiuotis, nes pristatys didžiausią Lietuvos istorijoje kino renginį – Baltijos jūros regiono – Japonijos bendros produkcijos forumą, į kurį atvyks daug garsių svečių. 

„Šis forumas geriausiai atspindi bendrą Europos Sąjungos orientaciją – neužsisklęsti, bet atsiverti pasauliui: įsileisti kitas tradicijas, kitas patirtis. Šiam tikslui surinkome rimtą lektorių komandą, o klausyti paskaitų užsiregistravo labai daug laisvųjų klausytojų“, – džiaugėsi festivalio koordinatorius Justas Rožėnas.

„Scanorama“ ištikimų ir naujų lankytojų su dėmesingumo reikalaujančiais filmais lauks Vilniuje lapkričio 10-20 dienomis, Kaune – lapkričio 17-27 dienomis, Klaipėdoje  lapkričio 24-27 dienomis ir pirmą kartą lankysis Šiauliuose lapkričio 26-27 dienomis.

VIDEO: Trailer of homo@lv

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius