Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 13

Europos kino apdovanojimų ceremonijoje dominavo Haneke filmas „Balta juosta“ (video)

Austrijos režisieriaus Michaelio Haneke filmas „Balta juosta“ (Das weisse Band), kuriame nagrinėjamos nacių teroro ištakos, šeštadienį dominavo Europos kino apdovanojimų ceremonijoje ir gavo tris statulėles, tarp jų – geriausio filmo.
Anksčiau šiemet Michaelis Haneke už savo filmą „Balta juosta“ jau buvo gavęs prestižinį Kanų kino festivalio apdovanojimą – „Auksinę palmės šakelę“.
Anksčiau šiemet Michaelis Haneke už savo filmą „Balta juosta“ jau buvo gavęs prestižinį Kanų kino festivalio apdovanojimą – „Auksinę palmės šakelę“. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Puikiai nufilmuotame, nespalvotame neoklasikinės formos filme, kuriame nagrinėjamos kolektyvinės kaltės, nepasitikėjimo ir bausmių temos, pasakojama, kaip protestantišką, konservatyvų Šiaurės Vokietijos miestelį Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse sukrečia neišaiškintų baisių ir paslaptingų piktadarysčių virtinė.

Atrodo, kad tie nusikaltimai yra susiję su grupe vaikų, su kuriais žiauriai elgiasi jų tėvai.

Anksčiau šiais metais „Balta juosta“ taip pat gavo prestižinį Kanų kino festivalio apdovanojimą – „Auksinę palmės šakelę“.

2 tūkst. narių turinti Europos kino akademija M.Haneke skyrė geriausio filmo, geriausio režisieriaus ir geriausio scenarijaus apdovanojimus.

Britų aktorė Kate Winslet per Bochume įvykusią ceremoniją atsiėmė dar vieną geriausios aktorės apdovanojimą už vokietės su slapta nacistine praeitimi vaidmenį romantinėje dramoje „Skaitovas“ (The Reader).

„Titaniko“ (Titanic) žvaigždė K.Winslet už šį buvusios nacių stovyklos prižiūrėtojos, kuri užmezga romaną su paaugliu, vaidmenį jau yra gavusi „Oskarą“, britų BAFTA apdovanojimą ir vokiečių „Bambi“.

Naujokas Taharas Rahimas šeštadienį gavo geriausio aktoriaus apdovanojimą – už benamio ir neraštingo 19-mečio kalinio, priklausomo nuo korsikiečių gaujos malonės, vaidmenį Jacques'o Audiard'o filme „Pranašas“ (Un prophete).

„Oskarais“ pagerbtas „Lūšnynų milijonierius“ (Slumdog Millionaire) – visus išbandymus atlaikiusios meilės istorija, besirutuliojanti Mumbajaus lūšnynuose, – šį kartą pelnė žiūrovų simpatijų apdovanojimą, kurio laureatą visoje Europoje balsuodami internetu ar kino teatruose renka patys žiūrovai.

Europos kino akademija buvo įsteigta 1989 metais, Europos kinui propaguoti. Pirmasis jos prezidentas buvo švedų režisierius Ingmaras Bergmanas. Europos kino apdovanojimai dar nėra tokie prestižiniai kaip Kanų, Venecijos ar Berlyno kino festivalių apdovanojimai, tačiau kino industrijoje yra labai gerbiami.

Europos kino apdovanojimai paprastai kas antrus metus teikiami Berlyne, bet šiemet išimties tvarka buvo įteikti Bochume Vakarų Vokietijos pramoniniame Rūro regione.

Praėjusiais metais apdovanojimai buvo įteikti Kopenhagoje, kur penkias statulėles, tarp jų – geriausio filmo, gavo drama apie italų mafiją „Gomorra“.

Michaelio Haneke filmo „Balta juosta“ treileris:

VIDEO: Das Weisse Band - TRAILER

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius