Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 05

Filmas „Lietuvio genas“ – kelionė lietuvių protėvių pėdsakais

Lapkričio 6 dieną kino teatre „Pasaka“ pradedamas rodyti naujas mokslo populiarinimo filmas „Lietuvio genas“. Filme žvelgiama į lietuvių tautos formavimosi procesą. Pasitelkiant naujausius genetinių, geologinių bei archeologinių tyrimų duomenis, keliamos naujos hipotezės apie tautos kilmės, būdo bruožų, būdingų ligų ir genetikos ryšį.
Filmas „Lietuvio genas“
Filmas „Lietuvio genas“ / Kadras iš filmo

„Lietuvio genas“ pasakoja apie tūkstančius metų trukusią lietuvių protėvių kelionę per erdvę ir laiką, lėmusią tautos identitetą. Filmas sukurtas bendradarbiaujant su geologais, archeologais, genetikais, antropologais, visiems drauge bandant atsakyti į klausimą, kas turi daugiau įtakos tautos būdui: aplinka ar genetika.

„Filmo idėja kilo bendraujant su mokslininkais. Pastebėjome, kad iki šiol nieko panašaus nebuvo sukurta ir nusprendėme imtis šio darbo. Kūrėme gan ilgai – beveik 2 metus. Daugumai iš mūsų tai nebuvo pagrindinis darbas. Taip pat ir dėl to, kad filme nemažai kompiuterinės animacijos ir grafikos, padedančios geriau suprasti mokslo metodus ir istorines peripetijas“, – įspūdžiais dalinosi idėjos ir scenarijaus autorius Rolandas Maskoliūnas.

Naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis, jau įmanoma rekonstruoti tautų formavimosi procesus, įvertinti jų genetinius skirtumus ir netgi prognozuoti kai kurių ligų riziką. Tai reiškia, jog netrukus, atlikus bet kurio individo genų analizę, bus galima išvengti tam tikrų ligų.

„Pateikiame naujausios informacijos apie tokius genų aktyvumo analizės instrumentus kaip DNR lustai, biofarmacija. Turima informacija mokslininkams jau leidžia rimtai svarstyti galimybes koreguoti genų veiklą ir taip užkirsti kelią sunkioms ligoms. Taip pat kurti kur kas efektyvesnius, naujos kartos biofarmacinius vaistus“, – sako R. Maskoliūnas.

„Lietuvio genas“ primena visą lietuvių tautos istoriją, pradedant paskutiniuoju ledynmečiu. Istoriniai duomenys papildomi naujausiais genetikos, geologijos, antropologijos mokslų sričių kompetentingiausių atstovų komentarais. Filmas skirtas ne tik minėtų sričių specialistams, bet plačiajai visuomenei, o ypač vyresniųjų klasių moksleiviams bei studentams. Jie bus supažindinti su naujausiais mokslo atradimais patys pirmieji – vadovėliuose to dar nepavyks rasti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius