Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 26

Filmo apie E.Johną režisierius D.Fletcheris: „Kurdami šią juostą nevengėme homoseksualumo temos“

2018-ųjų metų pabaigoje pasirodęs muzikinis biografinis filmas „Bohemijos rapsodija“ tapo hitu visame pasaulyje. „Baltic Pride“ 2019 eitynių išvakarėse Lietuvoje startuosiančio muzikos legendos Eltono Johno gyvenimo motyvais kuriamo filmo „Rocketman“ režisierius Dexteris Fletcheris šiame interviu pasakoja apie tai, kodėl atvirumas apie seksualinę orientaciją kino pasaulyje seniai nebėra tabu ir atskleidžia „Rocketman“ kūrimo užkulisius.
Dexteris Fletcheris
Dexteris Fletcheris / LGL nuotr.

– Gal galėtumėte papasakoti apie savo pažintį su Eltonu Johnu? Ar filmo kūrybinė komanda konsultavosi su daugiau nei 300 mln. įrašų pardavusiu 72-ejų metų amžiaus kompozitoriumi, atlikėju ir pianistu?

– Šį filmą pradėjome kurti prieš dvejus metus. Per šį laikotarpį su Eltonu Johnu buvau susitikęs keletą kartų: pradedant kurti filmą, filmavimų metu ir po jo. Kurdamas filmą išsamiai konsultavausi su Eltonu Johnu. Jis dalyvavo pasiruošiant: peržiūrėjo kostiumus, dekoracijas, susitiko su aktoriais, stebėjo šokėjų repeticijas. Eltonas Johnas ir jo vyras Davidas Furnishas yra šio filmo prodiuseriai. Taigi Eltonas supranta ir žino viską, ką mes darome ir ką šiuo filmu norime pasiekti. Jis yra didelis pagrindinį vaidmenį atliekančio aktoriaus Tarono Egertono ir jo muzikinio talento gerbėjas. Jam labai imponuoja tai, kaip Taronas pats dainuoja jo dainas.

„Scanpix“/AP nuotr./Eltonas Johnas
„Scanpix“/AP nuotr./Eltonas Johnas

„Rocketman“ skamba apie 20 Eltono Johno dainų: nuo nedidelių ištraukų iki pilnos apimties kūrinių. Turime puikų filmo muzikos režisierių – prodiuserį Gilesą Martiną. Džiaugiuosi, kad Eltonas mumis pasitikėjo ir leido naujai interpretuoti visame pasaulyje žinomus hitus. Taigi Eltonas į filmo kūrimą buvo įsitraukęs nuo pat pradžių ir buvo labai svarbia jo dalimi. Jis išsakė savo mintis, idėjas, bet buvo labai kilniaširdis. Eltonas žinojo, kad jo gyvenimo istoriją pasakosime kinematografiškai, tad davė visapusišką laisvę mūsų vaizduotei, kuri yra labai svarbi filmo dalis. Savo moraline parama jis suteikė mums stiprybę ir galimybę būti sąžiningiems. Tai tikra.

– Ar tiesa, kad kilo diskusijų, ar filmas, kuriame vaizduojami tos pačios lyties santykiai, yra tinkamas nepilnamečiams?

– Neretai kyla debatų, ar suaugusiems skirti filmai neturėtų būti skirti platesnei auditorijai. Ypač tada, kai turėdamas tik 13 metų amžiaus cenzą toks filmas kaip „Bohemijos Rapsodija“ laimi keturis Oskarus ir uždirba 900 milijonų dolerių. Bet tiesa ta, kad aš nuo pat pradžių žinojau, kad kuriu suaugusiems skirtą filmą, jis buvo parašytas ir nufilmuotas kaip filmas, kuris turės 18 metų cenzą. Tačiau tai neturi nieko bendra su filme vaizduojamais tos pačios lyties santykiais ir herojaus homoseksualumu.

Eltono Johno gyvenimas jaunystėje buvo kaip siužetas, kuris gali būti skirtas tik suaugusiems. Jis turėjo septynias priklausomybes, tarp jų ir priklausomybės nuo narkotikų, alkoholio ir receptinių vaistų... bet amžiaus cenzą lemia ir keiksmažodžių skaičius bei jų stiprumas. Eltonas Johnas neslepia savo homoseksualumo jau daugelį metų ir tai – jokia problema.

– Ar „Rocketman“ yra daugiau su herojaus homoseksualumu susijusių scenų nei juostoje apie grupės „Queen“ lyderį Fredį Merkurį „Bohemijos rapsodija“, prie kurios kūrimo taip pat prisidėjote?

– Taip, filme „Rocketman“ atvirumo daugiau nei „Bohemijos Rapsodijoje“. Filme yra Eltono Johno ir jo vadybininko Johno Reido meilės scena. Tai – pirmoji Eltono meilė, tad šis momentas yra istoriškai labai svarbus. Ši scena nufilmuota labai skoningai ir gražiai. Manau, kad žiūrovai bus maloniai nustebinti. Taigi mes nevengėme homoseksualumo temos.

Eltono Johno gyvenimas jaunystėje buvo kaip siužetas, kuris gali būti skirtas tik suaugusiems.

– Ar pastebite, kad pastaruoju metu kuriama daug filmų apie LGBT bendruomenei priklausančius Jungtinės Karalystės dainininkus? Kaip manote, ar artimoje ateityje galime tikėtis filmo apie populiarų britų atlikėją George‘ą Michaelą?

– Nemanau, kad tai galima pavadinti tendencija. Iki šiol sukurti tik du filmai apie LGBT bendruomenei priklausančius Jungtinės Karalystės dainininkus: Freddie Mercury'į ir Eltoną Johną. Bet tie filmai sukurti ne dėl to, kad atlikėjai priklauso LGBT bendruomenei, o todėl, kad jie yra išskirtinės asmenybės.

Freddie Mercury'is ir Eltonas Johnas yra įkvepiantys, ypatingi XX-ojo amžiaus kūrėjai, nuostabūs atlikėjai, bet vien faktas, kad jie priklauso LGBT bendruomenei, nepadaro jų įdomių filmų kūrėjams. Tai – tik vienas jų gyvenimo aspektas, kuris visapusiškai neapibrėžia jų asmenybės. Freddie Mercury'is turėjo didelius dantis ir ūsus, o Eltonas Johnas nešiojo didelius akinius. Tai yra tiesiog faktai. Kuriant filmą apie kultūrai svarbius žmones svarbu į šiuos faktus atsižvelgti, bet nemanau, kad tai turėtų būti pagrindinė filmo tema.

Esu tikras, kad šiuo metu koks nors protingas žmogus planuoja tokį projektą ir artimoje ateityje bus sukurtas filmas apie George‘ą Michaelą, tačiau jį kursiu ne aš.

LGL nuotr./(iš kairės) Filmo muzikos režisierius-prodiuseris Gilesas Martinas, (priekyje) pagrindinio vaidmens atlikėjas Taronas Egertonas ir (dešinėje) filmo režisierius Dexteris Fletcheris
LGL nuotr./(iš kairės) Filmo muzikos režisierius-prodiuseris Gilesas Martinas, (priekyje) pagrindinio vaidmens atlikėjas Taronas Egertonas ir (dešinėje) filmo režisierius Dexteris Fletcheris

– Koks jūsų požiūris į LGBT žmogaus teisių padėtį Lietuvoje?

– LGBT žmogaus teisės svarbios visame pasaulyje, neišskiriant ir Lietuvos. 2019 metais gyvename šiuolaikiškoje visuomenėje ir privalome suprasti, kaip svarbu būti tolerantiškam ir gerbti žmonių teisę laisvai gyventi tokį gyvenimą, kokį jie pasirenka. Gyventi su mylimu žmogumi ir taip, kaip jie nori. Nei aš, nei kas nors kitas negalime nurodyti, kaip kam gyventi ar jų už tai smerkti.

Akivaizdu, kad visuomenė turi savo požiūrį į LGBT žmogaus teises, tačiau visi giliai savo širdyje tikrai žinome, kad esame lygūs. Ir visiškai nesvarbu, ką mes pasirenkame ir kokie esame. Gyvenimas ir taip gana sudėtingas, tad neturėtume dar labiau jo vieni kitiems apsunkinti.

– Kaip manote, kada Lietuva pasivys Vakarų šalis LGBT žmogaus teisių įtvirtinimo srityje?

– Neišmanau Lietuvos politikos, tad negaliu komentuoti. Tikiuosi, kad tai įvyks jau rytoj. Galbūt tą dieną Lietuva pasivys Vakarų šalis. Esu tikras, kad vieną dieną taip ir atsitiks. Belieka turėti vilties.

LGL nuotr./Dexteris Fletcheris
LGL nuotr./Dexteris Fletcheris

– Eltonas Johnas turi sutuoktinį ir vaikų. Koks jūsų požiūris į tos pačios lyties asmenų civilinę partnerystę, santuoką bei teisę įsivaikinti? Kaip manote, kada vienalytės poros Lietuvoje įgys teisę įregistruoti civilinę partnerystę?

– Manau, kad kiekviena pora turi teisę elgtis taip, kaip jie pasirenka, jei tik sugeba užtikrinti vaikui saugią ir mylinčią aplinką. Visai nesvarbu, ar įsivaikina du vyrai, dvi moterys, ar vyras ir moteris, ar žmogus, kuris turi vieną koją, ar tik vieną ranką. Tėvystė ir motinystė susideda iš meilės, globos ir saugios aplinkos. Tiek heteroseksualios, tiek vienalytės poros lygiai taip pat gali būti ir mylinčiais, ir netinkamais tėvais.

Gebėjimas mylėti savo vaikus ir užtikrinti saugią aplinką nepriklauso nuo žmonių seksualinės orientacijos. Esu tikras, kad 99 proc. vaikų turinčių žmonių stengiasi savo atžaloms sukurti puikią ateitį ir būti kuo geresniais tėvais ir motinomis.

Tiek heteroseksualios, tiek vienalytės poros lygiai taip pat gali būti ir mylinčiais, ir netinkamais tėvais.

– Kaip manote, kodėl Lietuvoje yra taip mažai apie savo seksualinę orientaciją atvirai kalbančių žinomų žmonių? Kodėl ši tema – vis dar tabu tarp Lietuvos elito?

– Šito reikėtų klausti Lietuvos visuomenės, bet ne manęs – žmogaus iš šalies. Norėčiau galėti pateikti atsakymą, bet jo neturiu. Mes visi esame laisvi pasirinkti, ką viešai pasakoti apie save ir kada tai pasakoti. Žmonės turi teisę saugoti savo privatumą. Kai Lietuvos visuomenė taps tolerantiška, atvira ir priims žmonių įvairovę, išauš geresnė diena kiekvienam lietuviui. Tuomet galbūt kai kurie savo seksualinę orientaciją slepiantys žinomi žmonės, jeigu tokių yra, nebejaus poreikio laikyti šio fakto paslaptyje. Vis dėlto, turime gerbti kiekvieno pasirinkimo laisvę.

Muzikinės biografinės juostos „Rocketman“ premjera Lietuvoje numatoma birželio 7 dieną. Pasaulinė filmo premjera įvyks Kanų kino festivalyje gegužės 16 dieną. Kanai – ypatingas Eltonui Johnui miestas. Čia jis 1983 metais nufilmavo vaizdo klipą populiariam savo hitui „I‘m Still Standing“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius