-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 02 05

Filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ režisierius A.Matelis: „Žmogus yra didesnis už kančią“

8 kūrybinio proceso metai, 8 šalys, 3 prestižiniai apdovanojimai – tokia yra naujausio Arūno Matelio dokumentinio filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ statistika.
Arūnas Matelis
Arūnas Matelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gavęs leidimą filmuoti prestižinių dviračių lenktynių „Giro d’Italia“ užkulisius, A.Matelis pasirinko pasakoti vadinamųjų gregorių – sportininkų, kurie aukojasi dėl lyderių pergalės – istoriją.

Spaudos konferencijoje, surengtoje prieš pirmadienio vakarą vyksiančią nacionalinę premjerą, A.Matelis sakė besidžiaugiantis, jog prieš pradedamas filmuoti nežinojo, kokie iššūkiai jo laukia.

„Iš kvailo užsispyrimo bandžiau daryti šį filmą. Kaip mano dėstytojas H.Šablevičius sakydavo, kai musė įkrenta į pieną, ji turi teisę išlipti, jei smarkiai plaks kojytėmis – tada išmuš sviestą“, – sakė režisierius, naują filmą pristatantis po dvylikos metų pertraukos.

A.Matelis teigė į gregorių istoriją atsigręžęs sąmoningai: „Žinau šių žmonių gyvenimą. Dauguma jų turi atrasti džiaugsmą ne laimėdami, o atiduodami pergalę kitiems. Pasirinkti juos buvo natūralu, nes kai pats sportavau, buvau lūzeris – norėjau papasakoti ir savo istoriją“, – kalbėjo režisierius.

Filmo konsultantė, „Tour de France“ ir „Giro d'Italia“ varžybų nugalėtoja Edita Pučinskaitė teigė, jog Arūno Matelio filmas buvo beprotiškai reikalingas dviratininkų bendruomenei.

„Sportui, kurio reputacija dėl įvairių skandalų paskutiniu metu labai krito, reikėjo Arūno, kuris sugebėtų parodyti visą dviračių sporto prasmę, grožį ir tikrumą <...> Džiaugiuosi už šį filmą kaip dviračių pasaulio atstovė. Jaučiuosi pagerbta, kad galėjau prisidėti. Pažintis su Arūnu buvo vienas gražiausių dalykų, kuriuos man padovanojo dviračių sportas“, – teigė ji.

Anot E.Pučinskaitės, režisierius, ieškodamas savo herojų, pasirinko nuoširdžiausią ir sunkiausią kelią – iš varžybų organizatorių nesulaukus pagalbos, kūrybinė grupė pati turėjo ieškoti paprastų ir tuo pat metu nepaprastų sportininkų istorijų ir po truputį pažinti savo personažus.

Spaudos konferencijoje dalyvavo ir vienas filmo herojų, nepaprasto likimo dviratininkas Daniele Colli – prieš septynerius metus įveikęs vėžį, prieš pat „Giro d’Italia“ jis susilaužė koją, tačiau neturėjo laiko jos persišviesti. Kadangi sportininkui dalyvauti šiose varžybose reiškė įgyvendinti svajonę, jis vis vien startavo, kęsdamas skausmus.

„Pradžioje nebuvo lengva. Kai dalyvauji „Giro d’Italia“, visą koncentraciją skiri lenktynėms ir dar jauti skausmą, o dar kažkas nori įeiti į tavo gyvenimą – nelengva“, – įspūdžiais iš filmavimų dalinosi D.Colli. Tiesa, ilgainiui jis sakė susižavėjęs režisieriaus darbo precizija ir autentiškumo paieškomis.

Kalbėdamas apie sportininkų patiriamus išgyvenimus, A.Matelis sakė, jog nors kančia yra neatskiriama šio sporto dalis, ji taip pat ir nuskaidrina, išvalo, suteikia užuojautos.

„Kančia yra labai sudėtinga, bet žmogus yra stipresnis už kančią. <...> Tai ypatingai aktualu dviračių sporte, kur yra didžiulė atsakomybė ne tik už save, bet ir už kitą. Pasiaukodamas dėl kito, žmogus dažnai padaro daugiau nei padarytų dėl savęs“, – teigė A.Matelis.

VIDEO: Filmo „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius