Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 09

Filmo „Tarp pilkų debesų“ režisierius M.Markevičius: šio filmo auditorija – visas pasaulis

„Skausmingą ir autentišką, bet kad liktų ir vilties bei meilės“, – tokią istoriją sako norėjęs sukurti filmo „Tarp pilkų debesų“ režisierius Marius Markevičius. Antradienį vykusioje spaudos konferencijoje filmo kūrybinė komanda papasakojo apie filmo gamybos užkulisius ir pasidalijo įspūdžiais iš vakar vykusios išankstinės premjeros.
Marius Markevičius
Marius Markevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš pusšeštų metų pradėtas kurtas filmas „Tarp pilkų debesų“ yra to paties pavadinimo Rūtos Šepetys romano ekranizacija ir pasakoja apie 1941 m. į Sibirą ištremtą šeimą – motiną su dviem vaikais. Filme tremties realijos vaizduojamos paauglės Linos akimis.

Pirmadienio vakarą vykusioje išankstinėje filmo premjeroje dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, tremtiniai, projekto „Misija Sibiras“ dalyviai. Režisierius M.Markevičius teigė, jog sėdėti greta šią tragediją išgyvenusiųjų buvo labai emocionali patirtis.

Jam antrino ir knygos autorė R.Šepetys: „Manau, kad filmas pranoksta knygą. Vakar, sėdėdama salėje su šiuos įvykius išgyvenusiais, jaučiau, kad filmas papasakoja platesnę istoriją, aktoriai kuria tokį niuansuotą ir daugiasluoksnį pasakojimą, kurio aš negalėjau sukurti knygoje. Vakar jaučiau neįtikėtiną bendrystės jausmą.“

Filmo scenarijaus autorius Benas Yorkas Jonesas teigė, jog siekė į ekranus perkelti R.Šepetys knygą, kurią pamilo vos ją perskaitęs, ir kuo tiksliau papasakoti vieną Lietuvos istorijos tarpsnį, leidžiant istorijai kalbėti pačiai už save.

„JAV ir Vakaruose naratyvas yra toks: Antrojo pasalinio karo metais sovietai buvo mūsų sąjungininkai. Ši istorijos dalis mums nėra pasakojama. Todėl man, žmogui, kuris su tuo nebuvo susipažinęs, atrodė labai svarbu visam likusiam pasauliui parodyti, kad visada svarbu žiūrėti giliau, už naratyvo, kuriuo tiki ar su kuriuo augai, ribų“, – tegė B.Y.Jonesas.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi aktorė Lisa Loven Kongsli teigė iškart pamilusi savo heroję – protagonistės Linos mamą Eleną – ir jos šeimą, tačiau neslėpė, jog kurti šį vaidmenį pareikalavo daug psichologinių pastangų: „Man tai yra ir visada buvo labai svarbus vaidmuo. Nors pasakojome labai skausmingą istoriją, šiandien labai smagu vėl būti Lietuvoje.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lisa Loven Kongsli
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lisa Loven Kongsli

Paklaustas, kokiam žiūrovui skirtas šis filmas, M.Markevičius sakė: „Filmo žinutė yra universali ir jo auditorija yra visas pasaulis. <...> Tačiau man labai svarbu, kaip filmas bus priimtas čia, Lietuvoje.“

„Tarp pilkų debesų“ nuo sausio mėnesio pradedamas platinti JAV. Kaip teigia kūrybinės grupės atstovai, šiuo metu vyksta derybos ir su kitais kino platintojais.

Filmas nufilmuotas anglų kalba, čia taip pat girdime ir rusų kalbos intarpų.

„Nuo pat pradžių nebuvo abejonių, kokia kalba kurti filmą, nes Rūtos knyga parašyta anglų kalba, tik po to ji pradėjo keliauti po pasaulį. Mums reikėjo pasinaudoti šia galimybe ir istoriją pateikti ta kalba, kuria ji buvo sukurta ir kuri yra suprantama visame pasaulyje“, – sakė prodiuseris Žilvinas Naujokas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žilvinas Naujokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žilvinas Naujokas

Pasak jo, filmas Lietuvoje bus rodomas ir originalo kalba, ir dubliuotas lietuviškai.

„Lietuvoje dubliuojami tik animaciniai filmai, bet čia sprendimas buvo vienareikšmiškas. Viena, filmą tikrai turi pamatyti vyresni žmonės. Kai nesupranti kalbos, įsijausti į filmą sunku – dubliavimas padeda vyresniems žmonėms įsijausti į filmą. Per bandomuosius seansus, kur buvo daug įvairaus amžiaus žiūrovų, pamatėme, kad jaunimas, žmonės, kurie nesupranta rusų kalbos ir jiems nesvarbus akcentas, gerai reaguoja į originalią filmo versiją. Šis filmas unikalus tuo, kad jo auditorija labai plati. Nors istorija yra skaudi, žanras – drama, turime galimybę pritraukti ir jaunimą“, – kalbėjo Ž.Naujokas.

Filmas yra bendra Lietuvos, JAV ir Jungtinės Karalystės produkcija. Jo biudžetas – daugiau nei 4,5 eurų. Filmas finansuotas iš privačių šaltinių, buvo paremtas Lietuvos kino centro. Pasak Ž.Naujoko, taip pat buvo pasinaudota ir mokestine lengvata.

Lietuvos kino teatruose „Tarp pilkų debesų“ pradedamas rodyti nuo spalio 12 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius