Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 05

Iš meilės Tėvynei

„Australija“ („Australia“) JAV ir Australija, 2008 m., 165 min. Režisierius Buzzas Luhrmanas. Vaidina: Nicole Kidman, Hugh Jackmanas, Brandonas Waltersas.
Nicole Kidman filme „Australija“
Nicole Kidman filme „Australija“ / Kadras iš filmo

Kontekstas ir siužetas

1939 metai. Iš Anglijos į Australiją vyro aplankyti atvykusi ledi Sara Ešli (N.Kidman) sužino, kad jų ūkis gerokai apleistas, o vyras visai neseniai nužudytas. Viskam vadovauja klastingasis Nilas Flečeris (D.Wenhamas), iš tikro tarnaujantis kitam bosui – gyvulininkystės rinkoje dominuojančiam Karaliui Karniui (B.Brownas). Jis nori žūt būt įsigyti Ešlių galvijų fermą ir taip atsikratyti konkurento. Ponia Flečer pasirodo ne iš kelmo spirta. Ji išveja Flečerį, įkalba Varovą iš didžiosios raidės (H.Jackmanas) nuginti didžiulę galvijų bandą į Darvino miestą ir parduoti Australijos armijai, taip ji aplenkia Karnį. Be abejo, tai suartina Sarą su Varovu. Draugą kelionėje per dykumą pažinsi. Šio epo naratorius (pasakotojas) – pusiau aborigenas Nula (B.Waltersas), gyvenantis Ešli ūkyje. Šį vaiką pagal tuo metu galiojusius Australijos įstatymus nori atskirti nuo motinos aborigenės ir išvežti į internatą. Nulos motinai tragiškai žuvus, Sara imasi globoti berniuką, o jis jai visapusiškai atsilygina. Tačiau karas artėja prie Australijos…

Reziumė ir įvertinimas

Emocionalu, įdomu, vaizdinga. „Australija“ yra tikra palaima akims ir ausims (fantastiškas garso takelis!). Tačiau režisierius iš meilės savo šaliai truputį per daug paleidžia vadžias. Po maždaug 110 minučių atrodo, kad istorija pasiekė logišką finalą. Tačiau tuo metu prasideda antroji filmo dalis arba serija – karas, kai japonų lėktuvai užpuola Darvino miestą. Ši istorija, kurioje Ešli tenka dar kartą susiremti su Flečeriu, jau neturi tokio emocinio užtaiso. Per daug visko primaišyta ir filmo „stuburas“ to neišlaiko. Tiesą sakant, net du stuburai. Tai Saros ir Varovo vidutiniškai aistringa meilės istorija bei Saros noras apsaugoti Nulą nuo prieglaudos. Lyginant epus „Vėtrų nublokšti“ ir „Perl Harboras“, kuriuose taip pat yra ir karas, ir meilės istorija, filmą „Australija“ visgi tenka pastūmėti arčiau „Perl Harboro“.

Įvertinimas 3/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius