-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 02 04

Jubiliejinė „Gala“ kino festivalio programa – su siurprizais žiūrovams (video)

Nekomercinio kino festivalio „Gala“ sezonas įgauna pagreitį – skelbiama jubiliejinė, jau dešimtoji filmų programa. Nuo šio penktadienio iki vasario 12 dienos kino gurmanai trijuose Lietuvos miestuose mėgausis nauja išskirtinių juostų porcija, kurioje puikuosis net penkių skirtingų valstybių kino kūrėjų darbai.
Filmas "Mokslininko plonko pasaulio pabaiga"
Filmas "Mokslininko plonko pasaulio pabaiga" / Kadras iš filmo

„Švęsdami apvalią festivalio sukaktį, tiesiog privalėjome savo žiūrovams pateikti malonių staigmenų ir kai ką, ko kino teatre jie dar nėra matę. Galiu patikinti, jog jubiliejiniame repertuare bus ne vienas „pirmas kartas“ – intriguojanti tematika, originalus pateikimas bei ypač plati tautų įvairovė“, – sako antrus metus gyvuojančio „Gala“ festivalio direktorius Vaidas Stackevičius.

Šventinę festivalio filmų savaitę lydės ir dar viena sukaktis – žiūrovams bus pademonstruota penkiasdešimtoji juosta.

„Tikimės, visas šias progas deramai atšvęsime su savo ištikimais bei naujais nekomercinio kino mėgėjais“, – teigia Vaidas Stackevičius. Festivalio organizatoriai kino žiūrovams už filmų lankymą atsidėkos firminėmis apyrankėmis, krepšeliais ir pledais. 

VIDEO: Trailer Dr.Plonk

Filmo „Mokslininko Plonko pasaulio pabaiga“ anonsas.

Organizatorių teigimu, vienas įdomiausių festivalio debiutų vasario mėnesį yra pirmą kartą „Galos“ ekranuose pasirodysiantis nebylus ir nespalvotas kinas. Tiems, kas jaučia simpatiją ankstyvajai legendinio Charlie‘io Chaplino erai bei tragikomiškoms istorijoms, „Gala“ pateiks olandiškų šaknų turinčio australų režisieriaus Rolfo de Heero darbą „Mokslininko Plonko pasaulio pabaiga“, prikeliantį naujam gyvenimui nebylųjį kiną. Juosta kupina senovinio kino klišių, tačiau tai nemenkina kūrinio vertės, atvirkščiai – juodai baltas fonas, nebylūs herojai ir primityvios dekoracijos filme atgyja dabarčiai aktualiu kontekstu.

Filmo siužetas vyksta 1907-aisiais – genialus mokslininkas Plonkas kartu su savo asistentu nustato, jog po šimto metų ateis pasaulio pabaiga, tačiau negali pateikti įtikinamų įrodymų. Nenuleisdamas rankų, mokslininkas išranda laiko mašiną ir keliasi į ateitį tam, kad surinktų informaciją apie artėjančią apokalipsę.

„Gala“ festivalyje taip pat pirmą kartą debiutuos norvegiškas kinas. Ilgą laiką tarp pretendentų „Oskarui“ minėta juosta „Naujas pono Horteno gyvenimas“ vadinama viena geriausių visų laikų Norvegijos filmų. Švelni, lyriška ir kartu komiškai ironiška juosta vaizduoja į pensiją išeinančio traukinių mechaniko Oddo Horteno karjeros pabaigą, jo paskutinę darbo dieną ir naktį. Filmo režisierius Bentas Hameris, lietuviams pažįstamas iš juostos „Faktotumas“ pagal Charlzo Bukowskio romaną, vėl stebina savo firminiu santūriu, tačiau gyvu, įtraukiančiu stiliumi.

Filmo „Naujas pono Horteno gyvenimas“ anonsas.

Filme „Naujas pono Horteno gyvenimas“ subtiliai, be tiesmukų emocinių manipuliacijų atskleidžiamas pagyvenusio žmogaus vidinis pasaulis – susitikimai su kolegomis ir draugais, naktinės klajonės po miestą verčia herojų susimąstyti apie ateities pasirinkimus, vienatvę, atgailą, susitaikymą su savimi ir savo artimaisiais.

Drastiškiausiais festivalio vasario mėnesio filmais gali tapti amerikiečių „Kur pasaulyje slapstosi Osama Bin Ladenas?“ ir kinų „Aklasis kalnas“.

Kinematografinių provokacijų ir eksperimentų gerbėjams tikra švente taps amerikiečių režisieriaus Morgano Spurlocko naujausio darbo – dokumentinio filmo „Kur pasaulyje slapstosi Osama Bin Ladenas?“ – seansai. Kūrinio autorius, išgarsėjęs savo juosta „Super didelis aš“, atvėrusia visuomenei menkai žinomą garsiųjų „McDonald‘s“ užkandinių pusę, iš peties griebėsi dar vienos globalios temos. Šį kartą jo taikiklyje atsidūrė labiausiai ieškomas pasaulio teroristas Osama Bin Ladenas. Siekdamas sužinoti apie Osamą kuo daugiau ar net jį susekti, Morganas Spurlockas leidžiasi į ilgą kelionę po Artimuosius Rytus, šnekindamas įvairiausius žmonės: nuo paprastų darbininkų iki musulmonų ekstremistų.

Filmo „Kur pasaulyje slapstosi Osama Bin Ladenas?“ anonsas.

Daugiatautę festivalio programą pratęs kinų režisieriaus sukurta dramatiška ir skaudi istorija „Aklasis kalnas“, pasakojanti apie naivią jauną kinų merginą, ieškančią geresnio gyvenimo sparčiai ekonomiškai besivystančioje, tačiau vis dar pakankamai skurdžioje šalyje. Išskirtiniu siužetu, atmosfera bei puikia aktorių vaidyba pasižyminti juosta laimėjo apdovanojimus tarptautiniuose festivaliuose Stambule ir Bratislavoje.

Juostos herojė išvyksta dirbti į atokų kalnų kaimelį, tačiau suvokia, jog tapo senovinio papročio auka – ji buvo parduota kaip nuotaka. Mergina ryžtasi ištrūkti iš vergovės, tačiau tai padaryti nėra taip paprasta. Izoliuotas kaimas, tokių Kinijoje tūkstančiai, nepaklusta progresui – laikas čia sustojęs, vis dar vyrauja feodalizmo dvasia. Filme itin tikroviškai vaizduojamas autentiškas Kinijos provincijos gyvenimas, rūsti ir skurdi eilinių kaimiečių kasdienybė bei savotiškas bendravimas su valdžios atstovais.

VIDEO: Bind Mountain (Mang Shan)

Filmo „Aklasis kalnas“ anonsas.

„Gala“ festivalis savo žiūrovus taip pat supažindins su jaunos ir pespektyvios vokiečių režisierės Neele‘ės Leane‘os Vollmar juosta „Taikūs laikai“. Filmo siužetas rutuliojasi 1960-ųjų Vokietijoje ir vaikų akimis pateikia istoriją apie šeimą, draskomą konfliktų bei prieštaravimų. Juostos herojai iš visų jėgų stengiasi grąžinti ramybę ir baiminasi, jog neprasidėtų trečiasis pasaulinis karas. Juosta su dideliu pasisekimu buvo rodoma Tokijo „Filmex“ festivalyje, kuris atrenka talentingiausius pasaulio jaunuosius kino kūrėjus bei jų darbus.

Atsižvelgdami į žiūrovų pageidavimus, „Gala“ organizatoriai dviem seansams sugrąžina šio sezono festivalio favoritą, jaudinančią istoriją „Vyšnių žydėjimas“, vaizduojančią pagyvenusią porą, besistengiančią atrasti vienas kitą iš naujo. Filmas, alsuojantis tyrais jausmais, nostalgija, egzistencine nuotaika bei egzotiška rytietiška aplinka, pakerėjo tarptautinę kino bendruomenę ir buvo tarp pretendentų „Auksiniam lokiui“ Berlyno kino festivalyje.

VIDEO: Friedliche Zeiten Trailer

Filmo „Taikūs laikai“ anonsas.

Jubiliejiniai „Gala“ festivalio filmai bus demonstruojami vasario 6-12 dienomis kino centre „Forum Cinemas Vingis“ Viniuje ir vasario 6-7 dienomis kino centre „Forum Cinemas“ Kaune bei kino teatre „Garsas“ Panevėžyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius