Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 13

Ką reiškia Sausio 13-oji gimusiems Nepriklausomoje Lietuvoje?

2017 metų vasarą atsitiko toks nuotykis: pilietinę moksleivių kino stovyklą organizavęs Pilietiškumo, demokratijos ir teisės programų centras pasiūlė mudviem su Ramune Rakauskaite ir su daugiataute stovyklautojų komanda sukurti filmą apie Sausio 13-ąją. Tiksliau – padėti į Alantą atvykusiems moksleiviams, kad jie sukurtų... Pasiūlymas patiko, ypač ta dalis, kad Sausio 13-osios įvykius reikėtų filmuoti rugpjūčio mėnesį.
Kino „Antroji karta nuo Sausio“ kadras
Kino „Antroji karta nuo Sausio“ kadras

Viskas prasidėjo nuo istorijos „susidabartinimo“ – žiūrėjom daugybę dokumentinių filmų, skaitėm atsiminimus ir kalbėjom, ginčijomės, kol moksleiviai ėmė suprasti, jausti, kokios nuotaikos buvo abejose sausio konflikto pusėse, kokios buvo Seimo gynėjų, Alfos smogikų, Lietuvoje dislokuotų rusų karininkų šeimų motyvacijos.

Taip pamažu ėmėm persikūnyti ir susikurti personažus, palaikančius Lietuvos laisvės siekį, abejingus ir besipriešinančius. Scenarijuje pagrindiniu personažu tapo rusų karininkas, kurio dukra nutaria palaikyti demonstrantus ir eina prie Seimo, nors tėvas tai griežtai draudžia – jo pozicija nesikišt, pralaukt. Tik bėda, kad jis pats netikėtai gauna įsaką palydėti atvykusius Alfos smogikus iki televizijos bokšto – jam prižadama, kad ten šaudyt nereiks, nes ten iš viso nebus šaudoma. Kai pasirodo, jog situacija gerokai skiriasi ir jis gauna įsakymą šaudyti, karininkas pasirenka garbingos savižudybės versiją. Vėliau jo kūnas įmetamas į valgyklą, vaizduojant, kad tai lietuvių snaiperių darbas.

Tokia buvo scenarijaus pirminė versija, visi įsijautė ir „pajuto“ tų sausio dienų pulsą savo „kailiu“, savo jausmuose. Bet tada tapo aišku, kad tokio galingo filmo per rugpjūčio savaitę niekaip nenufilmuosim, užtat dabar jau galime kalbėti apie Sausio 13-osios įvykius dokumentiniame filme, tarsi patys juose būtume dalyvavę.

Taip ir atsirado šis daugiatautės moksleivių komandos sukurtas filmas-pamąstymas apie Sausio 13-osios naktį.

Dokumentinis filmas „Antroji karta nuo Sausio“, kuriame Lietuvos rusų, lenkų ir lietuvių jaunuoliai pasakoja, kokias mintis, jausmus jiems sukelia Sausio 13-osios įvykiai, ką jiems reiškia laisvė, sukurtas įgyvendinant projektą „Gyvenu laisvai!“.

Vytautas V.Landsbergis

VIDEO: Dokumentinis filmas „Antroji karta nuo Sausio“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius