-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 02

Kaip „Blakė“ tapo geriausiu visų laikų televizijos serialu

HBO televizijos serialas „Blakė“ savo laiku nepelnė nė vieno prestižinio apdovanojimo, tačiau dabar, praėjus lygiai dešimtmečiui nuo paskutinės serijos, kritikai ir milijonai gerbėjų tvirtina – tai vienas iš geriausių kada nors sukurtų televizijos produktų, įkvėpęs modernių serialų kokybinį šuolį.
Kadras iš serialo „Blakė“
Kadras iš serialo „Blakė“ / HBO nuotr.

Galima sakyti, kad 2002–2008 metais JAV televizijoje HBO rodytas serialas „Blakė“ („The Wire“) pasakoja apie Baltimorės miesto policijos kovą su narkotikų prekeiviais. Tačiau tai būtų tik dalis tiesos. „Blakė“ nėra vien tik kriminalinis serialas.

Penkiuose sezonuose rodoma JAV rytuose esančio Baltimorės miesto drama: švietimo klaidos, pedagogų apsimetinėjimas, vaikai narkotikų prekyvietėse, nusikaltėlių ryšiai su vietos politikais, korupcija, parsidavinėjimas, išdavystės, reformų imitavimas ir to atskleisti nesugebanti žiniasklaida.

„Serialas kelia klausimą: kodėl modernus miestas yra nuviliantis“, – rašo „New Yorke Magazine“ apžvalgininkas Mattas Zolleris Seitzas, „Blakę“ išrinkęs geriausiu pastarųjų dešimtmečių serialu.

Jis ne vienintelis kritikas, giriantis šią televizijos dramą. Praėjus lygiai dešimtmečiui nuo paskutiniosios „Blakės“ serijos, serialas vis dažniau pavadinamas geriausiu iš geriausių.

Šis tekstas parengtas pagal „BBC Culture“ ir „New Yorke Magazine“ apžvalgas, taip pat įrašus socialiniuose tinkluose.

Aktoriai iš gatvės

Kai „Blakė“ televizijos ekranuose pasirodė pirmą kartą, didžiuma aktorių buvo niekam nežinomi. Kai kurie jų – vaikinai iš gatvės, lig tol nesvajoję apie svaiginančią karjerą kine ar televizijoje.

Aktorius Michaelas Kennethas Williamsas buvo vienas iš tokių. Seriale jis suvaidino vieną ryškiausių personažų Omarą Litlą – homoseksualų plėšiką, atiminėjantį narkotikus iš gatvės prekeivių. Dabar jis tiki, jog „Blakė“ net iki šiol yra neprilygstamas serialas. Tokiam pareiškimui aktorius turi savų argumentų.

„Ši istorija liko su žmonėmis. Ji vis dar yra aktuali dėl to, kas vyksta Jungtinėse Valstijose. Manau, tai šiek tiek liūdina. Dabar 2018-ieji, o tema vis dar svarbi“, – prieš kelis mėnesius sakė M.K.Williamsas, kalbėdamas su „BBC Culture“ apžvalgininke Emma Jones.

Jis mano, kad „Blakės“ ilgaamžiškumą nulėmė abiejų scenaristų patirtis ir žinios. Scenarijaus autorius Davidas Simonas tarnavo Baltimorės policijos departamente, o bendraautoris Edas Burnsas dirbo mokytoju ir realiai susidūrė su vaikais, pardavinėjančiais narkotikus.

„Tai buvo pirmas televizijos šou, kuriame pamačiau tai, ką vadinu pramogine edukacija – pramodukacija (angl. edutainment), – sako M.K.Williamsas. – Tai sąžiningai atskleidė, kas mūsų visuomenėje yra neteisinga. Nuo policijos departamento iki įstatymų leidėjų, mokyklos sistemos, žiniasklaidos. Tai vyko mūsų bendruomenėje ir jie tai parodė.“

HBO nuotr./Serialo „Blakė“ personažas Omaras Litlas
HBO nuotr./Serialo „Blakė“ personažas Omaras Litlas

Be to, 2002-aisiais pradėta „Blakė“ buvo bene pirmasis populiarus televizijos serialas, kuriame pagrindinius vaidmenis atliko tamsiaodžiai aktoriai: „Blakėje“ savo karjeras pradėjo ne tik M.K.Williamsas, bet Michaelas B. Jordanas arba britų žvaigždė Idris Elba.

„Tuo metu Holivude dar tik buvo keliamas klausimas, kas yra tie juodi aktoriai? „Blakės“ atsakymas buvo paprastas: na, čia yra keletas tokių, – prisimena M.K.Williamsas. – Deividas Simonas tiesiog paėmė mus iš gatvės ir leido vaidinti save. Tas suteikė serialui autentiškumo.“

Aktorius sako, kad „Blakė“ buvo „vizualus Dickensono romano ekvivalentas, turintis daug simbolių ir skirtingų siužeto linijų.“ Jis mano, kad būtent „Blakė“ įkvėpė modernių serialų kokybinį šuolį.

Kino ir televizijos apžvalgininkas M.Z.Seitzas šio serialo dramaturgiją irgi lygino su Charlesu Dickensu, pavadino ją švaria ir tiesia. „Scenarijus – nuo Hemingway'aus iki Chase'o Faulknerio, Bruce'o Springsteeno prieš Bobą Dylaną „Desolation Row“ režime, kartu su Freudu, Jungu ir Ezra'u Poundu dialoguose“, – rašė M.Z.Seitzas.

Įvertintas po dešimtmečio

Pirmasis serialo sezonas sukurtas 2002-aisiais, trejais metais vėliau už kitą HBO televizijos produktą „Sopranai: Mafijos kronika“. Apžvalgininkė Emma Jones iš „BBC Culture“ rašo, kad būtent tai nulėmė, jog „Blakė“ nepelnė apdovanojimų, – nei „Emmy“, nei „Auksinio gaublio“, – mat „Sopranai“ buvo gerokai populiaresni tuo laiku.

Aktorius M.K.Williamsas juokauja, kad viena „Sopranų“ serija kainavo daugiau nei visas „Blakės“ sezonas, tačiau dabar, praėjus dešimtmečiui nuo „Blakės“ pabaigos, būtent pastarasis serialas gali tapti svarbesniu reiškiniu televizijų industrijos istorijoje.

HBO nuotr./Kadras iš serialo „Blakė“
HBO nuotr./Kadras iš serialo „Blakė“

Prancūzijos žurnalo „Premiere Magazine“ filmų ir televizijos kritikas Benjaminas Rozovas sutinka, kad tikrosios sėkmės „Blakė“ sulaukė būtent dabar. Ir tam yra kelios priežastys.

„Jau praėjus metams po serialo pabaigos jis buvo vadinamas geriausiu dalyku, kada nors rodytu televizijoje, – BBC sakė kritikas B.Rozovas. – Tačiau tik praėjus dešimtmečiui jis tapo tikru hitu. Iki to laiko serialą matę žmonės sakydavo, kad jis nepakankamai įvertintas, nepakankamai matomas, nepatenkantis į radarą, neatrastas lobis.“

Apie 2011–2012 metus, kai socialiniuose tinkluose susiformavo vadinamasis privaloma-pamatyti (ang. must-watch) kultas, išryškėjo tikroji „Blakės“ vertė.

„Tada „Blakė“ jau buvo tikras dalykas. Tai tikrai buvo kažkas tokio, ko lig tol nematėme. Jie sukūrė didžiulę erdvę, didžiulį miestą, kad papasakotų apie reformų nesėkmę ir Amerikos sapno mirtį. Tai, kad 2008-aisiais prasidėjo Baracko Obamos prezidentavimas, nėra atsitiktinumas – kultūriniu požiūriu, serialas savo žiūrovams pataikė į sąžinę“, – sako B.Rozovas.

„Youtube“ stopkadras/Kadras iš serialo „Blakė“
„Youtube“ stopkadras/Kadras iš serialo „Blakė“

Kritiko teoriją apie socialinius tinklus iš dalies patvirtina ir portalo IMDb skelbiami reitingai. „Blakę“ portalo vartotojai vertina šiek tiek geriau nei „Sopranus“ (9,3 prieš 9,2 reitingo taškų), be to, „Blakė“ užima aukštesnę vietą populiarumo lentelėje nei „Sopranai“ (131-oji vieta prieš 139-ąją).

Nors feisbuko vartotojų įrašai nėra objektyvus statistikos rodmuo, bet peržiūrėjus lietuviškus įrašus apie „Blakę“ galima daryti menkai pagrįstą prielaidą, kad Lietuvoje susidomėjimas šiuo serialu išaugo apie 2015-uosius.

Tarp aukso amžiaus ir naujojo šimtmečio

Kritikas B.Rozovas įvardijo objektyvų „Blakės“ pranašumą – serialas sukurtas televizijos aukso amžiaus ir naujojo šimtmečio sandūroje. Jis teigia, kad modernioje televizijoje tendencijos pasikeitė. Dabar kuriami serialai, – kaip „Bręstantis blogis“ („Breaking Bad“) arba „Reklamos vilkai“ („Mad Man“), – perdėtai aptarinėjami, jie vadinami šedevrais dar prieš jiems pasirodant.

„Manau, kad šiame milijardo kanalų ir neaprėpiamo turinio kraštovaizdyje tikrai sunku rasti unikalų balsą, – BBC sakė aktorė Sandra Oh, vaidinusi seriale „Grei anatomija“ ir dabar kurianti populiarius vaidmenis televizijoje. – Televizija smarkiai pasikeitė nuo šimtmečio pradžios. Manau, dabar privaloma pasakyti ką nors unikalaus, nesvarbu, kaip tai padaryta, nesvarbus stilius ir tonas.“

„Youtube“ stopkadras/Kadras iš serialo „Blakė“
„Youtube“ stopkadras/Kadras iš serialo „Blakė“

Aktorius Michaelas Kennethas Williamsas įsitikinęs: jeigu „Blakė“ būtų sukurta 2018-aisiais, tai akimirksniu taptų pasauliniu hitu ir pelnytų deramą pripažinimą.

„O, berniuk, tai sprogtų, jeigu jis dabar būtų televizijoje, – sako aktorius. – Mes tai darėme be socialinių tinklų, nebuvo „Twitter“ ar „Instagram“. Ar galite įsivaizduoti diskusiją dabar? Tai būtų buvę hitas. Gal netgi būtume gavę Emmy.“

2012-aisiais „New Yorke Magazine“ apžvalgininkas Mattas Zolleris Seitzas publikavo televizijos serialų recenzijų seriją, kurią pavadino dramų derbiu. Paskutiniame tekste autorius išrinko ir palygino du geriausius serialus per pastaruosius dvidešimt penkerius metus – „Sopranus“ ir „Blakę“.

Jis rašo, kad „Sopranų“ įtaka populiariajai kultūrai yra nepalyginamai didesnė, bet geriausiu serialu kritikas išrinko „Blakę“: „Aš manau, reiktų pripažinti, kad „Blakės“ sezonai yra aukštesnės kokybės, ir visapusiškiau bei elegantiškiau parašyti bei atlikti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius