Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 29

Kaip „Žiedų valdovo“ autoriaus gimtadienis minimas Lietuvoje?

Visame pasaulyje žinomo anglų rašytojo Johno Ronaldo Reuelo Tolkieno kūrybos mylėtojai buriasi į draugijas, o, pavyzdžiui, Vengrijoje, švenčiant „Žiedų valdovo“ autoriaus gimtadienį, per dieną tam skirtą renginį aplanko daugiau nei tūkstantis žmonių, LRT RADIJUI sako „Tolkien Lietuva“ prezidentas Kastytis Zubovas.
Reklama Velingtono oro uoste
Reklama Velingtono oro uoste / „Scanpix“ nuotr.

Pasak jo, daugelį skaitytojų J. R. R. Tolkieno kūryba žavi detaliais aplinkos aprašymais, nes skaitydamas mintimis gali nusikelti į aprašomą erdvę ar net kartu su herojais atsidurti pačiame įvykių sūkuryje.

J. R. R. Tolkienui buvo svarbi net astronomija

K. Zubovas – ne tik beveik 13 metų gyvuojančios draugijos prezidentas, bet ir vienas iš įkūrėjų. Jį J. R. R. Tolkieno kūryba žavi detaliais aplinkos aprašymais. Anot jo, skaitydamas mintimis gali nusikelti į aprašomą erdvę ar net kartu su herojais atsidurti pačiame įvykių sūkuryje. „Kuo daugiau giliniesi į J. R. R. Tolkieno kūrybą, kuo daugiau raštų ar juodraščių skaitai, tuo labiau atsiveria aprašytas pasaulis“, – patirtimi dalijasi draugijos prezidentas.

„Tolkien Lietuva“ ūkvedys Kostas Sabulis, atsakingas už draugijos organizuojamų renginių technines detales, sako, kad jį labiausiai žavi žmonės, besirenkantys į J. R. R. Tolkieno kūrybos gerbėjų kompaniją. K. Sabulio žodžiais, tai žmonės, su kuriais smagu leisti laiką. Abu draugijos atstovai sakosi labai mylintys gamtą ir joje, ypač šiltuoju metu, praleidžiantys daug laiko.

Nors pašnekovai astrofizikai, jų nuomone, stiprių sąsajų su šia sritimi J. R. R. Tolkieno kūryboje ieškoti nereikėtų. Vis dėlto, pasak K. Zubovo, astronomija autoriui buvo svarbi, o „Žiedų valdovas“ ne kartą redaguotas norint pasiekti astronominių įvykių tikslumo. Be to, K. Zubovo nuomone, J. R. R. Tolkieno žvaigždynų aprašymai itin išsamūs – galima laisvai atsekti, kuriuos žvaigždynus autorius turėjo omenyje.

„Silmariljonas“ – kaip muzikos kūrinys

Pirmasis „Tolkien Lietuva“ draugijos projektas „Kelionė gūdžia giria“ organizuotas jaunimui. Tai buvo devynių dienų žygis – stovykla Aukštaitijos miškuose. Renginys padėjo pajusti, kokios galėjo būti Viduržemio herojų kelionės ir kokie nuotykiai jų laukė miškuose. K. Zubovo teigimu, šis renginys buvo finansuotas iš Europos Sąjungos projekto „Veiklus jaunimas“ lėšų. Dabar, anot draugijos prezidento, rengiama stovykla „Atkurkime grafystę“, kurios tikslas jaunimą supažindinti su senaisiais amatais.

K. Sabulis atsimena savo mėgstamiausią J. R. R. Tolkieno knygą „Silmariljoną“ – pasaulio priešistorės aprašymą. Veiksmas vyksta dar 6 tūkst. metų iki „Žiedų valdovo“ laikų. „Pasaulio genezė aprašyta kaip muzikos kūrinys. Pasaulio sutvėrimas čia – trijų dalių uvertiūra, pavadinta „Ainulindale“, – teigia K. Sabulis.

K. Zubovas į klausimą, koks herojus iš J. R. R. Tolkieno kūrybos jam labiausiai įsiminęs, atsako, kad tai – tragiškasis Tūrinas Tūrambaras iš tos pačios knygos „Silmariljonas“. Šio herojaus gyvenimas, kaip pasakoja K. Zubovas, klostosi labai nesėkmingai. „Tūrinas Tūrambaras visada stengėsi daryti gera, kovoti su blogiu, tačiau herojus ir visa jo giminė buvo prakeikti, todėl visa, kad ir ką darydavo, nesisekdavo. Tokia herojiška laikysena išbandymų, sudėtingų aplinkybių metu mane įkvepia“, – pasakoja draugijos prezidentas.

 „Tolkinėjimai“ vyksta jau šešerius metus

„Tolkien Lietuva“ draugijoje dabar apie 20 oficialių narių, tačiau, pašnekovų teigimu, renginiuose dalyvaujančių žmonių daugiau. Draugija bendradarbiauja ir su kitų šalių, pavyzdžiui, Suomijos, Vengrijos, J. R. R. Tolkieno kūrybos mylėtojų organizacijomis. K. Zubovas sako, kad Suomijoje panašiai draugijai priklauso maždaug tiek pat žmonių, tačiau Vengrijoje bendruomenė gausesnė.

„Vengrijoje kasmet sausio 3 dieną organizuojamas renginys J. R. R. Tolkieno gimtadienio proga. Ten vyksta parodos, vaidinimai, žaidimai. Kolegos iš Vengrijos sakė, kad per dieną šiame renginyje apsilanko daugiau nei tūkstantis žmonių“, – LRT RADIJUI tvirtina K. Zubovas. Jo teigimu, didžiausios bendruomenės Vokietijoje, Olandijoje ir, žinoma, J. R. R. Tolkieno tėvynėje Anglijoje.

Draugijos prezidentas kviečia į artimiausią „Tolkien Lietuva“ renginį sausio 7 dieną, kuriame draugijos narys istorikas pasakos apie J. R. R. Tolkieno kūrybos ir Artimųjų Rytų mitologijos sąsajas. Tokie vadinamieji „tolkinėjimai“, kasmėnesiniai draugijos susitikimai Vilniuje, vyksta jau šešerius metus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius