-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 12 14

Kauno kino festivalis lietuvišką kiną pristatys Norvegijoje

Šią savaitę Norvegijos Bergeno filmotekoje bus rodoma speciali lietuviškų filmų programa „Lietuviško kino pristatymas Norvegijoje“, kurią parengė Tarptautinis Kauno kino festivalis, bendradarbiaudamas su Lietuvos kultūros atašė Danijoje, Islandijoje ir Norvegijoje Liana Ruokyte-Jonsson bei tarptautiniu kultūros programų centru „Koperator“. Norvegų žiūrovams bus parodyti Šarūno Barto, Tomo Donelos, Julijos ir Rimanto Gruodžių bei Aušros Linkevičiūtės filmai.
Filmas „Upė“ pasakoja apie prie Šventosios ir Neries santakos, netoli Jonavos, esančią „lietuvišką Veneciją“ – Saleninkų kaimą.
Filmas „Upė“ pasakoja apie prie Šventosios ir Neries santakos, netoli Jonavos, esančią „lietuvišką Veneciją“ – Saleninkų kaimą. / Kadras iš filmo

Lietuviškų filmų programa Bergeno filmotekoje prasidės antradienį, gruodžio 14 dieną. Naująjį Lietuvos vaidybinį kiną atstovaus Tomo Donelos filmas „Atsisveikinimas“. Pagrindinis filmo herojus – 35-metis jūrininkas, kapitono padėjėjas Audrius – genamas mirties nuojautos, paskutinį kartą išlipa į krantą atsisveikinti. Jį veda begalinis noras įveikti mirties baimę ir atgauti dvasios ramybę.

Programoje pristatomas Š.Barto 2000-aisiais sukurtas filmas „Laisvė“ parinktas kaip šiuolaikiškas, tačiau lietuviška kino klasika tampantis kinas. 2000 m. Venecijos kino festivalyje už filmą „Laisvė“ režisierius apdovanotas specialiuoju prizu “Cinema Avvenire”. Bergene taip pat bus parodyti du pastaraisiais metais sukurti dokumentiniai filmai: J. ir R.Gruodžių filmas „Upė“ ir A.Linkevičiūtės režisuota juosta „Tik ne su juoda“. Kino seansuose dalyvaus ir Norvegijos žiūrovams patys savo filmus pristatys režisieriai T.Donela bei J. ir R.Gruodžiai.

Filmas „Upė“ pasakoja apie prie Šventosios ir Neries santakos, netoli Jonavos, esančią „lietuvišką Veneciją“ – Saleninkų kaimą. Prieš du dešimtmečius Jonavos chemijos gamykloje įvykus avarijai, šis kaimas liko atskirtas nuo pasaulio ir pamirštas valdžios. Kitoje upės pusėje esančio kaimo gyventojai po avarijos buvo iškelti, o saleninkiečiai liko kur gyvenę ir iki šiol kasdien susiduria su susisiekimo problema. Šis filmas šiemet apdovanotas Karlovy Vary kino festivalyje kaip geriausias dokumentinis filmas, „Upė“ taip pat sulaukė pripažinimo kaip geriausias lietuviškas dokumentinis filmas „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose.

Jaunos kūrėjos A.Linkevičiūtės dvidešimties minučių dokumentinis filmas pasakoja apie paprastą ir natūralų dalyką – mirtį. Bent jau tokia ji atrodo jaunos režisierės kalbinamoms vyresnio amžiaus kaimo moterims, be baimės, ramiai ir su šypsena demonstruojančioms savo laidotuvėms pasisiūtas sukneles. „Tik ne su juoda“ – žvilgsnis į senatvę, savitas Lietuvos kaimo tradicijas, į pamažu kintančias vertybes ir madas. 2009 m. Londono tarptautiniame studentų etnografinių filmų festivalyje juosta gavo pagrindinį apdovanojimą.

„Lietuviško kino pristatymas Norvegijoje“ programa Bergeno filmotekoje bus rodoma gruodžio 14 – 19 dienomis. Kino programą parėmė LR kultūros ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius