-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 23

Kine – pirmieji Lietuvos šauktiniai savanoriai

Jau nuo vasaros britų ir lietuvių kino komanda stebi Lietuvos pasiruošimą gynybai. Dragūnų batalione Klaipėdoje tarptautinė menininkų komanda įamžina pirmuosius savo noru atlikti karinę tarnybą pareiškusius savanorius.
Kino operatorius Sebastianas Cortas per Dragūnų bataliono Klaipėdoje priesaikos ceremoniją
Kino operatorius Sebastianas Cortas per Dragūnų bataliono Klaipėdoje priesaikos ceremoniją / Giedriaus Skiezgilo nuotr.

„Filmo herojus filmavome dar namuose, stebėjome kaip juos išlydi artimieji, draugai. Filmavome jų pasirengimą tokiai atsakingai kelionei. Kartu su jais išlipome iš autobuso Dragūnų batalione Klaipėdoje ir filmavome pačius pirmuosius karių žingsnius. Tad tiek savanorių, tiek mūsų kelionė prasidėjo kartu“, – pranešime žiniasklaidai cituojama filmo „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ režisierė Neringa Medutytė.

Tokio projekto tematiką padiktavo nerami geopolitinė situacija ir vis agresyvėjanti Rusijos pozicija, o tarptautinę komandą subūrusi lietuvių režisierė ir  žurnalistė N.Medutytė mano, kad filme atskleidžiamos bendražmogiškos vertybės neturi sienų, todėl bus aktualios tiek Lietuvos, tiek pasaulio žiūrovui.

„Filme matoma visai kita agresyvios politikos pusė – esame pripratę prie karo temų, bet užmirštame pakalbėti apie tuos žmones, kurie rūpinasi, jog karo nebūtų“, – teigia filmo režisierė.

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Siena tarp Rytų ir Vakarų“ Rež. N. Medutytė
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Siena tarp Rytų ir Vakarų“ Rež. N. Medutytė

Kino kūrėjai kartu su filmo herojais praleidžia nemažai laiko, tad jiems tenka pamatyti pačias įdomiausias jų gyvenimo detales. Žiūrovai išvys kario kasdienybę nuo uniformos įteikimo iki pirmos rikiuotės, pirmo susipažinimo su ginklu ir praktinio užsiėmimo su juo.

„Mane ypatingai domina, kaip jaunas žmogus keičiasi tokiomis aplinkybėmis – nuo jaunuolio, leidžiančio laiką prie kompiuterio, iki Lietuvos kario. Tai jauni Nepriklausomybės vaikai, patys pirmieji Lietuvoje užsirašę į savanorius ir nieko nepabūgę. Jų kasdienybė kupina išskirtinių iššūkių, tad iš jų galima tik mokytis ir mokytis,“ – sako režisierė ir žurnalistė N.Medutytė. 

Kai kada kino operatorius Sebastianas Cortas,  garso operatorius Matt Forresteris bei režisierė keliasi net ketvirtą valandą ryto, kad spėtų į kareivines prieš kareiviams dar atsikeliant. O namo grįžta jau tada, kai visi seniausiai nuėję miegoti.

„Tačiau kadrai atperka viską – kaip dažnai ankstyvą rytą matote kelis šimtus himną giedančių žmonių? Arba tamsoje per vėliavos nuleidimą stovinčius karius?“, – klausia N.Medutytė.

Anot kūrėjų, tokios akimirkos priverčia susimąstyti visus. Pavyzdžiui, britai šią patirtį vertiną kaip itin unikalią ir dažnai lygina su kitomis pasaulio šalimis ar net savo asmenine patirtimi.

„Šie filmavimai ypatingi, turime gauti filmui reikalingų scenų, bet kartu ir nesikišti į patį procesą. Aikštelėje esame trise – bendraujame dviem kalbomis, vieni kitus pasaugome, kai reikia ir už pakarpos palaikome, o kai kada visus tris vaizdai taip įtraukia, jog baigiame filmuoti tik tada, kai visos įmanomos baterijos išsikrauna, taip pat ir mūsų pačių“, – juokauja režisierė N.Medutytė.

Filme, kurio premjera numatoma 2016 metais, bus rodomi ne tik savanoriai, bet ir prezidentė Dalia Grybauskaitė,  neseniai Lietuvoje atidarytos NATO vadavietės pareigūnai, kiti su Lietuvos kariuomene susiję žmonės.

Filmo režisierei N.Medutytei prie šio kino projekto talkina filmų kompanijos Londone „Rogan Productions“ vadovas ir prodiuseris Jamesas Roganas bei lietuvių kompanijos „In Script“ prodiuseris Lukas Trimonis.

Planuojamos dvi filmo „Siena: tarp Rytų ir Vakarų“ versijos – viena skirta kino teatrui, kita – televizijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius