2016 08 11

Kino centras skelbia „Oskaro“ sieksiančių lietuviškų filmų atranką

Šiemet ir vėl JAV Kino meno ir mokslo akademijos patvirtintas lietuviškasis „Oskaro“ komitetas kviečia teikti filmus-kandidatus tapti oficialiu Lietuvos pretendentu „Oskarams“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.
Lietuvos kino centras
Lietuvos kino centras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Atrankoje tradiciškai gali dalyvauti visų žanrų, ne trumpesni kaip 40 minučių filmai, atitinkantys šiuos pagrindinius kriterijus: platinimas Lietuvoje pirmą kartą vyko nuo 2015 m. spalio 1 dienos iki 2016 m. rugsėjo 30 dienos, kūrinys komerciniais pagrindais buvo viešai rodomas kino teatre mažiausiai 7 dienas iš eilės, reklamai buvo parengta ir įgyvendinta marketingo strategija, didžioji dalis dialogų yra ne anglų kalba, filmas nebuvo komerciniais tikslais platinamas JAV, o didžioji dalis kūrybinių procesų buvo kontroliuoti lietuvių autorių.

Daugiau apie JAV Kino meno ir mokslo akademijos keliamus techninius reikalavimus galima susipažinti oficialiame apdovanojimų puslapyje oscar.go.com. Filmą atrankai gali pateikti tik filmą prodiusavusi kompanija, įvardinta filmo titruose, turintys autorines teises pažymėtas specialiuoju © ženklu.

Norintys dalyvauti atrankoje iki rugsėjo 1 d. turi pateikti prašymą adresuotą Lietuvos kino centrui, adresu Z.Sierakausko g. 15, Vilniuje, dėl dalyvavimo atrankoje bei suteikti galimybes komisijai peržiūrėti filmą pateikiant peržiūros nuorodas ar kopijas DVD.

Kompanijos, kurių filmai bus pradėti rodyti po š. m. rugsėjo 1 d., bet ne vėliau kaip iki rugsėjo 30 d., ir atitinkantys visus Akademijos keliamus reikalavimus taip pat gali teikti kandidatus komisijos svarstymui, pateikiant išankstinius dokumentus, patvirtinančius filmo tinkamumą.

Atrankos komitetą sudaro: komisijos pirmininkė – kino kritikė ir Kino tarybos narė Rasa Paukštytė; komiteto nariai – kino kritikė ir Europos kino akademijos narė Gražina Arlickaitė, kino, teatro ir televizijos aktorius Juozas Budraitis, kino režisierius, operatorius, Lietuvos kinematografininkų asociacijos pirmininkas Ramūnas Greičius, kompozitorius, profesorius, kultūros analitikas Giedrius Kuprevičius, kino režisierius, Lietuvos kino sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas bei kino kritikė, kino istorikė ir analitikė Živilė Pipinytė.

Komitetas filmą, pretenduosiantį varžytis dėl „Oskaro“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje, planuoja paskelbti iki š.m. rugsėjo 20 dienos.

Pirmieji Lietuvos pretendento į kandidatą „Oskarui“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje rinkimai įvyko 2006-aisiais. Komiteto sprendimu buvo išrinktas Arūno Matelio dokumentinis filmas „Prieš parskrendant į Žemę“. 2008-aisiais daugiausiai komiteto balsų pelnė Mario Martinsono drama „Nereikalingi žmonės“, 2009-aisiais – Gyčio Lukšo juosta „Duburys“, 2011-aisiais  – Kristijono Vildžiūno filmas „Kai apkabinsiu tave“, 2012-aisiais dokumentinis Audriaus Stonio filmas „Raminas“, 2013 m. – Giedrės Beinoriūtės dokumentinis filmas „Pokalbiai rimtomis temomis“, 2014 m. – Igno Jonyno filmas „Lošėjas“, o 2015 m. Alantės Kavaitės filmas „Sangailės vasara“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius