Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 01

Kino kodas: „Barzakh“, arba Prieš išskrendant į rojų

Gausiai įvairiuose dokumentinio kino festivaliuose apdovanotas filmas „Barzakh“ pasakoja apie Čečėniją, kurią valdo Vladimiro Putino statytinis Ramzanas Kadyrovas. Joje dingsta žmonės, kurių artimieji net po kelerių metų laukimo nepraranda vilties.
Filmas „Barzakh“
Filmas „Barzakh“ / Kadras iš filmo

Jie meldžiasi, kreipiasi į būrėjas, tiesiog funkcionuoja kasdienybėje. Kai kurie kankinimus išgyvenę liudininkai pasakoja apie diktatoriaus ir jo parankinių savivalę. Iš tiesų, sunku gyventi nežinant, ar artimas žmogus dar gyvas, o jeigu ne, kur jo kūnas. Gal įkalintas tarp žemės ir dangaus?

Organizatorių nuotr./Režisierius Mantas Kvedaravičius
Režisierius Mantas Kvedaravičius

Išvados

Dokumentinius filmus (politinėmis visuomeninėmis temomis) sąlygiškai galima skirstyti į dvi grupes: konkrečius ir dinamiškus, kaip šiemet „Oskaru“ apdovanotas „Savų darbas“ apie finansinės krizės pasaulyje kaltininkus. Ir lėtus, netgi mieguistus, pasyvius, kai režisierius stebi tai, kas vyksta aplinkui ir šitaip kuria nuotaiką. Be abejo, pastarąjį stilių tradiciškai mėgsta kultivuoti Lietuvos režisieriai.

Filmas „Barzakh“, apdovanotas ir už naują kino kalbą, yra būtent toks – įdėmiai stebintis žmones, jų ritualus, veido išraiškas, peizažą. Povandeninio pasaulio vaizdais iliustruojantis čečėnų tikėjimą apie egzistavimą tarp dviejų pasaulių.

Gana vykę kontrastai tarp realios ir alternatyvios tikrovės: skurdi buitis-ežero dugnas-kapinės rūke, beje, labai primenančios vieną lenkų menininko Zdislawo Beksinskio graviūrą. Tai kantrybės ir susikaupimo reikalaujantis filmas, kuriame man šiek tiek pritrūko dinamikos ir dramatizmo.

Faktai

Dokumentinis filmas „Barzakh“, Lietuva, Suomija, 2011 m., 60 min.
Režisierius Mantas Kvedaravičius
ĮVERTINIMAS 3/4

VIDEO: Filmo „Barzakh“ anonsas

VIDEO: Filmo BARZAKH kinoteatrinis anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius