-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 28

Kino kodas: „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas“, arba Melo liūno varlės

Šešėliniam šnipų pasauliui būdinga arši natūralioji atranka. Melo ir dezinformacijos liūne išgyvena tik šaltakraujiškiausios varlės. Ypač „šaltojo“ karo metais, aštuntajame dešimtmetyje.
Colinas Firthas trileryje „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas“
Colinas Firthas trileryje „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas“ / Kadras iš filmo
Kadras ia filmo/Trileris Bastūnas, siuvėjas, kareivis, anipas
Kadras iš filmo

Po nepavykusios operacijos iš britų žvalgybos MI6 atleidžiamas jos vadovas Kontrolė (akt. J.Hurtas) ir jo dešinioji ranka Džordžas Smailis (akt. G.Oldmanas). Tačiau netrukus Smailis pakviečiamas sugrįžti, nes niekas kitas negali surasti sovietų šnipo, įsitaisiusio MI6 vadovybėje. Metodiškasis Smailis imasi tyrimo, sumaniai laviruodamas tarp melo, dezinformacijos, ambicijų ir kitų pavojų.

Išvados

Šio psichologinio trilerio kūrėjas – ne mažiau metodiškas ir įdėmus už pagrindinį herojų. Jis labai tiksliai atkūrė laikmečio atmosferą (remiuosi britų žiūrovų liudijimais), pabrėždamas kasdieniškąją žvalgybininkų darbo pusę. Veiksmo ir kitų bondiškųjų atributų čia beveik nėra. Dominuoja stambūs planai, padedantys geriau perskaityti nežymius pokyčius personažų veiduose.

Kadras ia filmo/Trileris Bastūnas, siuvėjas, kareivis, anipas
Kadras iš filmo

Kai kurių svarbių istorijos veikėjų apskritai nematome, išskyrus jų kūnų kontūrus ar nugaras, o ryškesnės emocijos profesionalių šnipų veiduose šmėkšteli retai. Kitaip sakant, lengvos peržiūros nesitikėkite. Seanso metu reikia susikaupti, įdėmiai sekti veiksmą, o geriausia būtų prieš einant į kiną perskaityti Johno le Carre‘o romaną, pagal kurį ir sukurtas šis filmas.

Antraip bus sunkoka įsijausti ir suprasti, kaip ir kas vyksta. Juolab kad finalas „prigesintas“, o atomazgą galima ir pražiopsoti, jeigu tuo metu sumirksėsite. Tačiau mėgstantiems rebusus ir psichologines dvikovas, šifruoti emocijas, mėgstantiems daugiau nuspėti, negu pamatyti bus atlyginta. Beje, įdėmus ir nejudrus Smailio žvilgsnis turi kažką varliško.

Faktai

Trileris „Bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas“ („Tinker, Tailor, Soldier, Spy“) Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, 2011 m., 125 min.
Režisierius Tomas Alfredsonas.
Vaidina: Gary Oldmanas, Markas Strongas, Johnas Hurtas, Colinas Firthas ir kt.
ĮVERTINIMAS 3/4

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius