Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 21

Kino kodas: „Džonas Karteris“ – Marso kronikos

Lygiai prieš šimtą metų rašytojas Edgaras Rice’as Burroughsas sugalvojo Džoną Karterį – vieną pirmųjų supermenų, savo ypatingais sugebėjimais sužavėjusių net marsiečius. Tiesa, Marsą čiabuviai vadino savaip – Barsumu. Ir pagaliau kažkam Holivude kilo keista mintis ekranizuoti šio paauglių numylėtinio nuotykius. Akivaizdžiai pavėluota.
„Džonas Karteris“
„Džonas Karteris“ / Kadras iš filmo

Beieškodamas aukso lobio laukinių vakarų Amerikoje, Džonas Karteris (akt. T.Kitchas) stebuklingu (teleportacijos) būdu atsiduria Marse. O ten vyksta karas, kurio pagrindinis prizas – puikiai kardą valdanti Marso princesė ir mokslininkė Deža (akt. L.Collins). Jos gviešiasi blogio jėgas atstovaujantis, žydraakių transformerių palaikomas princas Tanas (akt. D.Westas).

Planuojamos vestuvės čia yra tarsi psichologinis gerųjų marsiečių pavergimo ginklas. Atsidūręs tarp trijų ugnių (įskaitant nehumanoidinius čiabuvius tarkus), Džonas bando grįžti namo, bet neišvengiamai susižavi princese ir tampa kovotojų už laisvę vedliu. Fizikos žinovų klausiame, kuri trauka nugalės: Žemės ar moters?

Išvados

Tai galbūt viena brangiausių šio sezono kino klaidų. Filmas kainavo 250 mln. JAV dolerių. Siužetas banaliai klasikinis – apie žmogų, sugebėjusį pritapti kitoje kultūroje ir netgi tapti lyderiu bei pavergtųjų ar teisiųjų gelbėtoju. Per tą šimtą metų E.R.Burroughso idėjomis spėjo pasinaudoti ir George‘as Lucasas („Žvaigždžių karai”), ir Jamesas Cameronas („Avataras”) ir Kevinas Costneris („Šokantis su vilkais”). Štai kodėl „Džonas Karteris” atrodo morališkai senstelėjęs, archaiškas.

Tai galbūt viena brangiausių šio sezono kino klaidų. Filmas kainavo 250 mln. JAV dolerių, o siužetas banaliai klasikinis.

Mėginama gelbėtis gausybe vaizdo efektų (jie gan įtaigūs, o kompiuteriniai tarkai atrodo kaip gyvi), bet siužetas ištęstas ir lengvai nuspėjamas, o vaidyba apgailėtina. Filmas skirtas paaugliams, mėgstantiems fentezi literatūrą, komiksus bei fantastinius vaidmenų žaidimus. Kažin ar šiais laikais dar skaitomos „Tarzano” autoriaus E.R.Burrougso knygos, todėl kai kam ši istorija gali tapti atradimu.

Šiaip ar taip, tai retro stiliaus produktas. Panašus užtemimas prieš kelerius metus buvo aplankęs ir Steveną Spielbergą, sumaniusį pažodžiui perkelti į ekraną Herberto George‘o Wellso garbaus amžiaus romaną „Pasaulių karas”. Deja, kai kurios fantastinės vizijos sensta, tad verčiau naudotis XXI amžiaus rašytojų fantastų originaliomis idėjomis, kurių yra apstu.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Džonas Karteris“ (John Carter) JAV, 2012 m., 120 min.
Režisierius Andrew Stantonas
Vaidina: Tayloras Kitchas, Lyn Collins, Markas Strongas ir kiti.
ĮVERTINIMAS 2/4

VIDEO: John Carter Trailer 2012 -- Official Movie Trailer | HD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius