-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 01

Kino kodas: „Juodoji gulbė“

Režisierius Darrenas Aronofsky išgarsėjo debiutiniu nespalvotu filmu „Pi“. Gera pradžia iš tiesų buvo pusė darbo, nes du pastarieji D.Aronofsky filmai – „Juodoji gulbė“ ir ankstesnis „Imtynininkas“ – iš esmės garantuoja aktoriams „Oskarus“. Bet abu filmai iš pagrindinių vaidmenų atlikėjų reikalauja ir nemažos drąsos. Aktorius privalo apsinuoginti visomis prasmėmis.
„Juodosios gulbės“ žvaigždė Natalie Portman
„Juodosios gulbės“ žvaigždė Natalie Portman / Kadras iš filmo

Gražioji balerina Nina (akt. Natalie Portman) tikisi svarbiausio gyvenime vaidmens. Ji trokšta vaidinti pagrindinę Gulbę velionio Piotro Č. balete „Gulbių ežeras“. Ir teatro meno vadovas Tomas (Vincentas Casselis) jai tą vaidmenį pasiūlo. Tik štai bėda – gerai mergaitei Ninai niekaip nesiseka persikūnyti į baltosios gulbės antitezę ir blogio demonę – Juodąją Gulbę.

Pažadinti erotiškumą bando ir Tomas, ir nuodėmingoji (bent iš pažiūros) kolegė Lilė (Mila Kunis). Bet Nina – nė iš vietos. Ją galima tik užjausti – Ninos motina (Barbara Hershey) griežtu auklėjimu ir muštru psichologiškai suluošino dukrą. Merginai teks griebtis ypatingų priemonių, nes menas reikalauja aukų. Juodosios Gulbės vaidmuo – juo labiau.

Reziumė

„Juodoji gulbė“ – filmas apie psichologinį išsivadavimą, skatinamą karjeros troškimo. Ką esi pasiryžęs paaukoti, kad taptum geriausias? Ar akimirkos triumfas vertas didžiausios kainos? Tai primena istorijas apie van Goghą („Gyvenimo geismas“) arba Amedeo Modigliani (filme „Modiljanis“) – genijus, užprogramuotus likimo, kuriam jie negalėjo pasipriešinti. Jie tiesiog negalėjo elgtis kitaip, sąmoningai naikindami save.

Kas laimingesnis – ar atsargiai ir nuosaikiai besinaudojantis gyvenimo malonumais, ar visą save aukojantis dėl vaidmens arba idėjos? Klausimas retorinis, bet filmas „Juodoji gulbė“ privers jums apsvarstyti atsakymo variantus ir gal net pajusti tragedijos neišvengiamybę. Tai ir yra didžioji vertybė filmo, kuris, manau, bus įvertintas bent trimis „Oskarais“.

Faktai ir vertinimas

Apie ką mes čia: „Juodoji gulbė“ („Black Swan“). JAV, 2010  m., 110 min.
Režisierius Darrenas Aronofsky.
Vaidina: Natalie Portman, Vincentas Casselis, Mila Kunis ir kt.
VERTINIMAS 4/4 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius