2010 08 23

Kino kodas: „Mergina su drakono tatuiruote“

Švedai (ir skandinavai apskritai) nebijo kapstytis savo smegenų vingiuose ir nuolat atranda juose įvairių demonų. Ne išimtis ir Nielso Ardeno Oplevo juosta „Mergina su drakono tatuiruote“.
Filme „Mergina su drakono tatuiruote“ vieną pagrindinių vaidmenų atlieka švedų aktorė Noomi Rapace.
Filme „Mergina su drakono tatuiruote“ vieną pagrindinių vaidmenų atlieka švedų aktorė Noomi Rapace. / Kadras iš filmo

Principingas žurnalistas Mikaelis Blumkvistas (M.Nyqvistas) pakliūva į spąstus. Jis pralaimi bylą korumpuotam verslo magnatui ir po pusmečio sės į kalėjimą. Tačiau kol žurnalistas laisvėje, vienas senyvas multimilijonierius paprašo jį įminti 40 metų senumo bylą. Galbūt Mikaeliui pavyktų surasti, kas nutiko mylimai turtuolio dukterėčiai?

Žurnalistas imasi šios itin intriguojančios bylos. Kažin ar jam būtų pavykę užčiuopti siūlo galą, jeigu ne paslaptinga programišė Lisbet Salander (N.Rapace). Ji turi savo priežasčių padėti Mikaeliui ir jiedu suformuoja neblogą komandą. Tiesa, paslapčių bus atskleista kur kas daugiau, negu tikėtasi.

Reziumė ir įvertinimas

Švedai (ir skandinavai apskritai) nebijo kapstytis savo smegenų vingiuose, nuolat atrasdami juose įvairių demonų. Ypač juos domina šeimų psichologinė architektūra. Niūrios paslaptys, nematomos įtampos, kompleksai ir nuoskaudos, subrandinantys tragedijas. Tai vyksta jau seniai, pradedant I.Bergmanu („Fani ir Aleksandras“) ir toli gražu nebaigiant „Dogmos“ vyrukais, tokiais kaip danas T.Vinterbergas („Šventė“). Beje, vienas įtaigiausių praėjusio sezono holivudinių filmų (S.Mendeso „Nerimo dienos“) irgi buvo skirtas šeimos anatomijai tirti.

Tai neišsemiama tema, nes šeima yra visuomenės pagrindas. Įtakinga ir turtinga šeima – juo labiau. Režisierius N.A.Oplevas savo psichologiniame trileryje taipogi naudojasi proga keliais įtaigiais štrichais nubrėžti kraupoką vienos turtuolių šeimos paveikslą. Detektyvinė mįslė čia yra gera priemonė demaskuoti tikrąjį pabaisomis tapusių žmonių veidą. Tam padeda ir įsimintina N.Rapace vaidyba. Nors teisingumas galiausiai triumfuoja, nuotaikos tai nepakelia. Bendras vaizdelis patvirtina, kad žmogaus prigimtis, amžiams bėgant, nesikeičia.

Faktai

„Mergina su drakono tatuiruote“ („The Girl with the Dragon Tattoo“) Švedija, 2009 m., 150 min.
Režisierius Nielsas Ardenas Oplevas.
Vaidina: Noomi Rapace, Michaelas Nyqvistas, Svenas–Bertilas Taube.
ĮVERTINIMAS 3/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius