Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 15

Kino kodas: „Sniegynų įkaitai“, arba Ryžtu ir poezija – prieš pilką vilką

Be abejonės, dabar yra tiesiog puikus metas žiūrėti šį filmą, kadangi Lietuvą kaustęs arktinis šaltis padeda geriau pajausti, kaip šąla dramos „Sniegynų įkaitai“ herojai atšiaurioje Aliaskoje.
„Sniegynų įkaitai“
„Sniegynų įkaitai“ / Kadras iš filmo

Nors ten yra daug naftos, bet netrūksta ir agresyvių vilkų. Žmones nuo jų saugo snaiperis Džonas Otvėjus (akt. L.Neesonas), taip ir nesuradęs sau vietos šiltesniuose kraštuose. Netgi mylima moteris jį, rodos, paliko. Matyt, Džonui iš tiesų nebuvo lemta gyventi ramiai ir laimingai, nes skrisdamas iš Aliaskos ten, kur šilčiau, jis nukrenta kartu su lėktuvu.

Keli išlikę gyvi vyrukai atsiduria kažkur sniegynuose, pūgoje, kur juos netrukus apsupa vilkai. Džonas įtikina nelaimėlius judėti miško link, kur daugiau šansų išsigelbėti. Bet ar vilkai, ginantys savo teritoriją ir irštvą, paliks juos ramybėje?

Išvados

Džonas aiškiai yra tikras lyderis, šaltų nervų šaulys, atsidūręs ant nervinio išsekimo ribos. Štai toks paradoksas, kurio priežastis – Meilė Begalinė. Deja, mes iš esmės nepažįstame Džono. Nežinome ir tos moters privalumų, kurios jam taip trūksta. Kodėl ji jam brangi ir kaip jie išsiskyrė? Kitaip sakant, Džonas mums kaip ir svetimas. Todėl galima gerbti vyriškio pastangas išlikti ir padėti kitiems, tačiau  kokį nors stipresnį užuojautos jausmą sunku savyje surasti.

Nepadeda ir melodramatiškas užkadrinis tekstas – vidinis pasauliu bei gyvenimu nusivylusio Džono balsas, nes jo tekstas banalus, sudėliotas beveik iš vienų klišių. Net ir jo tėvo sukurtas ketureilis – gyvenimo kredo, kurį snaiperis Otvėjus cituoja lemiamomis akimirkomis, apdainuoja kovą iki paskutinio atodūsio. Labai rūstu, bet ne itin jaudina.

Filmas, be abejo, turi vieną kitą privalumą. Režisierius su operatoriumi pateikia mums keletą įspūdingų sniegynų bei kalnų peizažų, o Džono lūpomis sužinome šį bei tą įdomaus apie vilkų elgesio ypatumus. Vaizdai gražūs, o vilkai pikti ir kaukia gūdžiai, bet vyrukai tiesiog turi per mažai šansų išlikti šioje nelygioje kovoje su speigu ir keturkojais grobuonimis. Vien ambicijų kautis ir išgyventi, sakyčiau, mažoka. Net apsiginklavus poezija.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Sniegynų įkaitai“ (The Grey) JAV, 2012  m., 110 min.
Režisierius Joe Carnahanas
Vaidina: Liamas Neesonas, Dermotas Mulroney, Joe Andersonas ir kiti.
ĮVERTINIMAS 2/4

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius