Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 04

Kino kodas: „Užkratas“, arba Tylios panikos kronika

Yra režisierių, visą gyvenimą kuriančių vieno žanro filmus. Pavyzdžiui, fantastiką. Stevenas Soderberghas – ne toks. Jis renkasi įvairiausias temas, drąsiai eksperimentuoja su žiūrovais, siūlydamas jiems įvairias temas ir pasakojimo formas.
Trileryje „Užkratas“ vaidmenį sukūrė ir Marion Cotillard.
Trileryje „Užkratas“ vaidmenį sukūrė ir Marion Cotillard. / Kadras iš filmo

Pasaulis atsidūrė ant globalios katastrofos slenksčio. Naujuoju, itin lengvai ir greitai plintančiu virusu užsikrėtę žmonės miršta it musės. Užkrečiamųjų ligų specialistai mėgina kuo greičiau identifikuoti ligos sukėlėją ir sukurti vakciną. Panikos apimtame pasaulyje atsiskleidžia geriausi ir blogiausi žmonijos bruožai.

Dėmesio centre: savo gyvybe rizikuojanti Mokslininkė (akt. K.Winslet), ciniškas Žurnalistas (akt J.Law), bet kokia kainą savo dukrą apsaugoti mėginantis Tėvas (akt. M.Damonas), netekęs žmonos ir įsūnio.

Išvados

Nors temos įvairios, S.Soderbergho stilių gan nesunku identifikuoti. Jis mėgsta stebėti herojus per atstumą kaip vojeristas. Neskubindamas įvykių ir pernelyg nekomentuodamas to, kas vyksta ekrane. Jokio moralo, tik iškalbinga įvykių bei vaizdų seka. Ekrane – įvykių kaleidoskopas, tarsi užfiksuotas kelių stebėtojų įvairiose pasaulio vietose, kaip filme „Užkratas“. Arba ataskaita seklio, stebinčio prostitutės judėjimą laike ir erdvėje, jos susitikimus su klientais („Girlfriend Experience“).

„Užkrato“ personažus vaidina aktorių žvaigždynas. Galima drąsiai sakyti, kad jie nepakankamai išnaudoti, jų personažai brėžiami keliais štrichais. Taigi, „nekoncentruoti“, kaip ir pats siužetas. Tačiau vien šių išskirtinių aktorių pasirodymas ekrane sukuria reikiamą aurą.

Kita vertus, režisierius čia formuoja bendrą pasaulinės katastrofos atmosferą, nesiekdamas nuosekliai atskleisti kurio nors herojaus dramą. Toks stilius ne visiems patinka, bet S.Soderbergho gerbėjams ir mėgstantiems cinema verite stilių kine pažiūrėti šį filmą tikrai verta. 

Faktai

Trileris „Užkratas“ („Contagion“) JAV, 2011  m., 105 min.
Režisierius Stevenas Soderberghas.
Vaidina: Mattas Damonas, Laurence’as Fishburne’as, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Kate Winslet, Jude‘as Law ir kiti.
ĮVERTINIMAS 3/4

VIDEO: Contagion (2011) Official Exclusive 1080p HD Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius