-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 13

Kino kodas: „Vidurnaktis Paryžiuje“, arba Aukso amžiaus beieškant

Priešvestuvinė kelionė Paryžiun – pavojingas sumanymas. Bet tik tuo atveju, jeigu būsimasis jaunikis yra Woody Alleno alter ego – blondinas, Holivudo scenaristas, neurotikas Džilas (akt. O.Wilsonas), kuris su sužadėtine Inesa (akt. R.McAdams) atlydėjo jos pižoniškus tėvus.
Rachel McAdams ir Owenas Wilsonas komedijoje „Vidurnaktis Paryžiuje“.
Rachel McAdams ir Owenas Wilsonas komedijoje „Vidurnaktis Paryžiuje“. / Kadras iš filmo

Džilas dvejoja dėl vedybų, rašo pirmąją knygą ir Prancūzijos sostinė jam yra tikras nusiraminimo bei įkvėpimo šaltinis. Vieną naktį, klajodamas miesto gatvelėmis, vyrukas stebuklingu būdu persikelia į savo dievinamą XX a. pradžios Paryžių su Ernestu Hemingway‘umi, Salvadoru Dali ir žaviąja Adriana (akt. M.Cotillard). Kaip šis nuotykis pakeis Džilą ir jo santykius su banaliąja blondine Inesa?

Išvados

Autoironiškasis Woody Allenas savo filmuose neretai naudoja netikėtus triukus ir menines išraiškos priemones (tarkime, choras iš antikinės Graikijos tragedijų „Galingoje Afroditėje” arba pseudodokumentinis „Zeligas”). Šįkart jis nusprendė pavėžėti pagrindinį filmo herojų ir kai kuriuos kitus personažus laiko mašina, beieškant savojo Aukso amžiaus. Negalima nesutikti su mintimi, kad ne tik mes, bet ir kitų istorinių epochų gyventojai savo laikmetį peikia (-ė), o įkvėpimo semiasi iš romantiškos praeities.

15min.lt nuotr./Režisierius Woody Allenas
Režisierius Woody Allenas

Viskas išties yra reliatyvu, todėl užvis protingiausia – kuo giliau išgyventi savo laiką, mėgautis aplinka, šiltu vasaros lietumi naktį ir kitų žmonių draugija. Ypač bendraminčių, nesvarbu iš kokio amžiaus jie būtų. Klausyti savo vidinio balso. Auksas žiba čia pat, tik reikia tai pastebėti. Štai tokia į filosofiją pasinėrusio senyvo režisieriaus mintis, kurią jis iliustruoja išradingais ir juokingais epizodais, virtuoziškai rekonstruodamas atmosferą, išlikusią tik antikvarinėse knygose ar paveiksluose.

W.Allenas puikiai supranta kiekvienos prabėgančios akimirkos vertę ir nori į tai atkreipti mūsų dėmesį. Na, o jeigu jums patiko mintis apie persikėlimą į mėgiamą istorinį laikotarpį, rekomenduoju perskaityti Jacko Finney‘aus romaną „Tarp dviejų epochų”, lietuviškai išleistą tolimais 1976 metais. Kai kam jie irgi buvo Aukso amžius…

Faktai

„Vidurnaktis Paryžiuje“ („Midnight in Paris“) JAV, 2011  m., 90 min.
Režisierius Woody Allenas.
Vaidina: Rachel McAdams, Owenas Wilsonas, Marion Cotillard, Carla Bruni-Sarkozy ir kiti.
ĮVERTINIMAS 4/4

P.S. norint pajusti kuo didesnį malonumą seanso metu, reikia šį tą žinoti apie XX a. trečiojo dešimtmečio Paryžiaus kultūrinį gyvenimą bei jo asmenybes. 

Filmo anonsas:

VIDEO: Midnight In Paris Movie Trailer Official (HD)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius