-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 05

Kino kritikas Edvinas Pukšta: filmas „Kelyje“ skirtas išsilavinusiam, skaitančiam ir mąstančiam žiūrovui

Penktadienį Lietuvoje įvyks pagal kultinį Jacko Kerouaco romaną sukurto filmo „Kelyje“ premjera. Režisierius Walteris Sales'as, žiūrovams geriausiai pažįstamas kaip filmo „Motociklininko dienoraštis“ kūrėjas, pasiryžo perteikti knygoje vaizduojamą XX amžiaus JAV jaunuolių maištą prieš prisitaikymą. Ryškiems veikėjų charakteriams perteikti buvo pasirinkta solidi aktorių komanda: Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Garrettas Hedlundas ir Samas Rilley.
Filmas „Kelyje“
Filmas „Kelyje“ / Kūrėjų nuotr.
Temos: 1 Kritika

Pasak kino apžvalgininko Edvino Pukštos, filmas labai autentiškai atspindi knygos dvasią, todėl turėtų patikti J. Kerouako knygos gerbėjams: „Žiūrovai, besidomintys literatūra ir žinantys, kaip buvo parašyta autobiografinė knyga – pagrindinis herojus yra  paties rašytojo prototipas – tikrai turės ką atrasti. Kita vertus, tai – idealus filmas šiuolaikinei kartai, kad pamatytų aistringą jaunų amerikiečių gyvenimą sudėtingu laikotarpiu ir begalinį troškimą išbandyti uždraustus dalykus. Nepaisant to, jog dabar kitas laikmetis, Jacko Kerouaco nemirtingoje knygoje dabartinis jaunimas galėtų atrasti dalį savęs. Filmas turėtų tapti paskata perskaityti knygą, paieškoti skirtumų tarp jos ir filmo, patyrinėti kaip skiriasi knygoje aprašomas ir filme rodomas kelionės maršrutas, pasidomėti „bitnikų“ karta ir pagrindinius kūrinio veikėjus įkvėpusių žmonių (rašytojai Nealas Cassady ir Williamas C.Burroughsas, poetas Allenas Ginsbergas) biografijomis“.

Kelionės per Ameriką ir Meksiką vedlį, jauną rašytoją Salą Paradise‘ą, filme įkūnija britų aktorius Samas Rilley. Pasak E.Pukštos, iki šiol šio aktoriaus nežinojusiems žiūrovams jis turėtų tapti dar vienu filmo atradimu: „Tiems, kurie dar nematė Antono Corbijno biografinės muzikinės dramos „Kontrolė“ apie roko grupės „Joy Division“ lyderį Ianą Curtisą, šis veidas ir vardas tikrai įsimins ilgam. Dar daugiau gerų žodžių reikėtų pasakyti apie talentingąjį Garrettą Hedlundą, kuris tikrai pateisino rizikingą režisieriaus pasirinkimą. Verta atkreipti dėmesį į trumpesnius, bet įdomius ir spalvingus Viggo Mortenseno bei Steve'o Buscemi pasirodymus“.

Į neįmanomos meilės trikampį tarp dviejų draugų įsipainiojusią vilioklę paauglę Marylou įkūnijo filmų „Saulėlydis“, „Užtemimas“, „Jaunatis“, „Brėkštanti aušra“ žvaigždė Kristen Stewart. Pasak E.Pukštos, tai – neabejotinai brandžiausias ir kontroversiškiausias aktorės vaidmuo: „Kristen Stewart mane maloniai nustebino. Sunku įvertinti jos meistriškumą „Saulėlydžio“ filmų serijose, bet čia ji atsiskleidžia kaip itin gabi, drąsi ir sudėtingus uždavinius išpildanti aktorė.“

Filmo režisierius W.Sales'as filmą kūrė ilgai ir preciziškai. Dar prieš filmavimą pagrindiniams aktoriams buvo surengta „bitnikų“ stovykla, kurioje jie studijavo to laikmečio literatūrą. Nors filmas vaizduoja kelionę automobiliu per JAV, pritrūkęs tinkamų vaizdų, režisierius filmavimą buvo perkėlęs į Čilę bei Argentiną. Po Kanų kino festivalio pasigirdus kritikai dėl per ilgos filmo trukmės, Walteris Sales‘as užtruko dar kelis mėnesius, kol atrinko mažiau reikalingas scenas ir permontavo filmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius