-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 12

Kino kritikas Edvinas Pukšta: „Išeities kodas“ yra vertingiausias šio pavasario filmas

Praėjusį savaitgalį Lietuvos kino teatruose pradėtą rodyti dainininko Davido Bowie sūnaus Duncano Joneso intelektualųjį trilerį „Išeities kodas“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Jake`as Gyllenhaalas, pamėgo ne tik mūsų šalies publika.
Filmo „Išeities kodas“ kadras
Filmo „Išeities kodas“ kadras / „ACME Film“ nuotr.
Temos: 1 Kritika

Jam pagyrų negaili ir profesionalai. „Man asmeniškai „Išeities kodas“ yra vertingiausias repertuarinis filmas iš visų pavasario sezono pasiūlymų“, – sako „Kino pavasario“ programos sudarytojas bei žinomas kino kritikas Edvinas Pukšta. 

Penktadienį kino teatruose buvo parodytos net penkios premjeros. Paaiškėjo, kad pagal lankomumo vidurkį viename seanse pirmavo trigubai mažiau parodymų gavęs ir vos trijuose ekranuose startavęs gudrus galvosūkis „Išeities kodas“, antroje vietoje palikęs animuotą juostą „Op“.

„Pernai „Kino pavasaryje“ rodytu išsilaipinimu „Mėnulyje“ pribloškiančiai debiutavęs Duncanas Jonesas antruoju savo filmu pateisina pačius didžiausius lūkesčius. Jis prikausto dėmesį nuo pirmos minutės ir gudriai interpretuoja žiūrovams patikusių garsiųjų filmų „Švilpiko diena“, „Bėk Lola bėk“, „Rašomonas“, „Deja Vu“, „Dėmesio! Durys užsidaro“ idėjas, kurias transformuoja į intriguojančią, nenuobodžią ir originalią istoriją. Nenuspėjamai vystomi įvykiai važiuojančiame traukinyje ir karinėje bazėje reikalauja pastabumo, priverčia spręsti logikos rebusus, pamąstyti apie sapnų, atminties, praeities pakeitimo, alternatyvios realybės teorijas ir palieka su daugiaprasmiška pabaiga be konkrečių atsakymų. Svarbiausia, kad režisierius ir vėl galingai išnaudoja aktorių talentus: Jake'as Gyllenhaalas, Michelle Monaghan, Vera Farmiga ir Jeffrey Wrightas vaidina stipriai ir įspūdingai“, – įspūdžiais po „Išeities kodo“ premjeros dalinasi E. Pukšta.

Juosta pasakoja apie kapitoną Kolterį Styvensą (akt. J.Gyllenhaalas), kuris pabunda traukinyje ir nežino nei kaip ten pateko, nei kas jis toks. Mergina, sėdinti šalia, atrodo, puikiai jį pažįsta, tačiau vis vadina jį Šonu.  Pažvelgęs į veidrodį traukinio tualete, Kolteris dar labiau susipainioja – jis, regis, prisimena, kas jis toks, tačiau iš veidrodžio į jį žvelgia ne jo veidas. Vėliau nugriaudėja sprogimas.

Pasirodo, vyras dalyvauja eksperimentinėje programoje, kurios pagalba Kolteris gali patekti į kito žmogaus kūną likus 8 minutėms iki jo žūties.

Kitas numatomas taikinys – Čikagos centras. Taigi, Kolteris, Šono kūne, išgyvena pirmąjį sprogimą vis iš naujo ir iš naujo, trumpomis 8 minučių atkarpomis, po truputį rinkdamas įkalčius ir stengdamasis išsiaiškinti, kuris iš traukinio keleivių yra sprogdintojas.

“Išeities kodas” – tai nenuspėjamų siužeto posūkių ir paslapčių kupinas filmas, kuriame taip pat pamatysime Michelle Monaghan, Vera Farmiga ir Jeffrey Wrightą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius